Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cagnes-sur-Mer - klenot Azurového pobřeží

Na půl cesty mezi jihofrancouzskými městy Antibes a Nice se na pobřeží rozkládá ještě jedno krásné město, jež stojí za návštěvu a sice Cagnes-sur-Mer. Turistům má hodně co nabídnout, ukrývá totiž dobře dochovanou středověkou čtvrť, hradní muzeum i olivový háj, v němž svá poslední léta trávil slavný impresionistický malíř Autuste Renoir.

Cagnes-sur-Mer situované na Azurovém pobřeží se skládá ze tří částí – přímořského letoviska Cros-de-Cagnes, komerčního centra Cagnes-sur-Mer a historické čtvrti Haut-de-Cagnes. Nejzajímavější z nich je bezesporu středověká čtvrť, do níž je možné se dostat pěšky po strmých dlážděných uličkách. Během cesty nahoru je možné se kochat pohledem na četné renesanční domy a minete také malebný kostelík Église St.-Pierre.

Haut-de-Cagnes, Francie
Foto: Haut-de-Cagnes

Na samotném vrcholku kopce nechali v roce 1309 Grimaldové z Monaka vystavět pevnost Château Grimaldi. Stalo se tak poté, co získali tuto oblast. Součástí této pevnosti byla také věznice, dnes však již tyto prostory slouží muzeu Château Musée. Na počátku 17. století Jean Henri Grimaldi pevnost přestavěl na luxusní palác. Jeho výzdobou byli pověřeni janovští umělci, k jejichž dílům patří kupříkladu „Faethonův pád“ umístěný ve velkém sále. V prostorách tohoto bývalého paláce se dnes konají výstavy věnované třeba modernímu středomořskému umění nebo pěstování oliv. V jednom ze sálů je vystavena neobvyklá sbírka portrétů zpěvačky Susy Solidorové, která byla hvězdou 30. let 20. století. K vidění je zde více než čtyřicítka děl pocházejících od významných umělců, jako byli například Jean Cocteau nebo Raoul Dufy. 

Haut-de-Cagnes, Francie
Foto: Haut-de-Cagnes

V roce 1903 se do nedalekého Cagnes přistěhoval malíř Pierre-Auguste Renoir. Přijel si sem léčit svou artritidu. Východně od města si koupit olivový háj zvaný Les Collettes a na tomto pozemku si postavil dům i ateliér. V něm následně pracoval po mnoho let, až do své smrti v roce 1913. Právě v Cagnes-sur-Mer tak vzniklo mnoho jeho slavných děl, jako například „Pradleny v Cagnes“, nebo „Dům v Les Collettes“. V současnosti jeho ateliér a dům fungují jako Musée Renoir. Vše je vybaveno a upraveno tak, že to vypadá, jako by si umělec jen někam na chvíli odskočil a zase se vrátí. Na zdech jsou zavěšeny jeho obrazy, na stolcích zase leží předměty každodenní potřeby. K vidění je zde i malířův plášť a také vozíček, který byl pro něj v posledních letech života nezbytný. 

- jap - 

Další články z Francie: 
Val d Isére a Tignes – francouzská království lyžování
Bayeux - tapiserii z Bayeux a impozantní katedrála
Abbaye de Fontenay - nejstarší dochovaný cisterciácký klášter ve Francii
Saumur - kouzelné městečko v údolí řeky Loiry
Paříž - Musée Rodin
 

Článek byl zobrazen 7 272 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie