Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chinon – středověký hrad na řece Vienne

Údolí řeky Loiry, které bylo před nedávnem zařazeno na seznam památek světového dědictví UNESCO, je proslavené velkolepými zámky. Najdete v něm však také řadu dalších zajímavých památek, jako jsou například ruiny rozlehlé pevnosti tyčící se na vápencové skále nad městem Chinon. Toto působivé opevnění vypráví svou vlastní, velmi bohatou historii.

Přibližně osmitisícové městečko Chinon leží ve střední Francii, na řece Vienne, která se nedaleko stéká s Loirou. Dominantou Chinonu je stejnojmenná mohutná pevnost dlouhá 400 metrů a široká okolo 70 metrů. Často je nazývána také hradem nebo zámkem a po celou dobu své existence bývala velmi významným strategickým místem. Hrála důležitou roli v anglofrancouzských bitvách během celého období středověku.

Chinon

Hradní komplex se skládal z celkem tří zřetelně rozeznatelných pevností, které byly postaveny v období od 10. do 15. století. Jednotlivé části jsou od sebe odděleny hlubokými příkopy. V nejstarší části pevnosti nazývané Fort Saint Georges, která dnes již neexistuje, bydlel anglický král Jindřich II. a v ní také roku 1189 zemřel. Hradu se následně zmocnila francouzská koruna, která jej během následujících staletí doplnila o hlavní hradní věž a další opevnění. Nejzachovalejší části hradu dnes pocházejí z 14. století.

Zřícenina vyniká masivními zdmi, majestátními hradbami i vysokými věžemi. Žádný návštěvník města Chinon by si neměl nechat ujít její prohlídku. Další dvě části nazývané Château de Coudray a Château du Milieu jsou dnes přístupné. Na stěnách v Château de Coudray jsou ještě dnes k vidění velmi emotivní malby a nápisy, které zde v roce 1308 vyryli uvěznění templářští rytíři čekající na smrt upálením.

Chinon

Městečko Chinon se proslavilo jako město, v němž byla Johanka z Arku představena francouzskému korunnímu princi Karlu VII. a vedla s ním svůj osudný rozhovor. V něm ho přesvědčila, aby osvobodil město Orleans a tak zahájila své vítězné tažení Francií. Údajně také princi vyjevila svůj sen o tom, že bude korunován králem. Památka Johanky z Arku je zde připomínána téměř na každém kroku.

Staré město je protkáno sítí dlážděných uliček, které jsou skutečně okouzlující. Hlavní ulice se nazývá Rue Voltaire a je lemována hrázděnými domy, které se pyšní vyřezávanými okny i vchody. Jsou tak jedinečnou ukázkou renesanční práce. Nedaleko Rue Voltaire se nachází „caves peintes“ - malované sklepy. Jde o staré kamenolomy situované pod hradem, kde se konají shromáždění místního vinařského bratrstva. 

Chinon

Právě zde se také odehrává děj Rabelaisova díla Gargantua a Pantagruel. Samotný Francois Rabelais, který byl významným francouzským spisovatelem, právníkem, lékařem, botanikem a stavitelem, se narodil v roce 1494 asi 5 kilometrů jihozápadně od Chinonu. Jeho rodištěm je prostý zámeček v La Deviniére, který byl zrestaurován a zařízen v lidovém stylu. V současnosti v něm sídlí Musée Rabelais, které seznamuje návštěvníky s životem a dílem tohoto všestranného umělce.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Cassis - romantika francouzské Provence 
Bayonne - na jihu Francie 
Mougins – oblíbené středisko Francouzské riviéry 
Quimper - centrum bretaňské kultury 
Historické město Autun založil císař August 

Článek byl zobrazen 8 828 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie