Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Colmar – kde se vínu daří

V kraji Alsasko na severovýchodě Francie se rozkládá historické městečko Colmar, které by nemělo chybět v itineráři žádného cestovatele, který se do této oblasti vypraví. Město má nejzachovalejší historické jádro, uchovává řadu památek a pyšní se vkusně sladěnou architekturou.

Colmar mající 63 tisíc obyvatel najdete asi 65 kilometrů západně od Štrasburku. Založen byl v 8. století a ve středověku byl významným opevněným městem. Zdejší hrázděné domy se i dnes mohou pochlubit barevnými střešními taškami. Jednou z nejvýznamnějších staveb v Colmaru je bývalý dominikánský klášter Unterlinden z 13. století, který má stále velmi dobře zachovalou křížovou chodbu. V roce 1849 byl klášter přestavěn na Musée d´Unterlinden. Toto muzeum uchovává četná umělecká díla pocházející z okolních církevních institucí. Nejcennějším exponátem je pozoruhodný oltář, který byl původně vytvořen pro klášter v Isenheimu, což je 22 kilometrů jižně od Colmaru. Isenheimský oltář je jedním z mála existujících obrazů od dvorního mohučského malíře Mathiase Grünewalda, které se podařilo z 16. století dochovat.

Jihozápadně od muzea se tyčí Basilique St. - Martin, jež byla vystavěna na přelomu 13. a 14. století. Zdobí ji několik nádherných barevných oken ze 14. století. Nedaleko stojící dominikánský kostel uchovává jedinečný obraz „Madona v růžovém loubí“, který namaloval colmarský umělec Martin Schongauer v 16. století. Při toulkách městem můžete obdivovat starobylé colmarské budovy, jako například Maison Adolphe postavený okolo roku 1350. Nádherný je také bývalý strážní dům Corps de Garde s renesančním balkonem. Na Rue des Têtes se poblíž muzea nachází dům s názvem Maison des Têtes s vyřezávanými arkýřovými okny.

Budova staré celnice Ancienne Douane pochází z 15. století a najdete ji na ulici Grand´Rue v blízkosti kanálu. Nejpřitažlivější částí města je však čtvrť La Petite Venise (Malé Benátky), ve které se klikaté uličky proplétají s mnoha kanály, jež jsou napojeny na řeku Ill spojující Colmar s Rýnem. Bývalá čtvrť koželuhů se rozkládá kolem řeky, kde se nad jejími kanály tyčí malebné staré městské domy, které bývají v létě ověšeny květinovými koši.

Colmar je také rodištěm slavného francouzského sochaře Frederica Augusta Bartholdiho, jehož rodný dům dnes slouží jako muzeum historie. Musée Bartholdi vystavuje také sochařovy studie Sochy svobody. V ulicích Colmaru můžete narazit také na fontánu Fontaine du Vigneron, která byla věnována alsaským vinařům. Tato oblast se proslavila vinařstvím, zdejší slunečné mikroklima s minimem srážek je pro pěstování vinné révy naprosto ideální. Okolo města se tak rozprostírají vinice, které se na západě šplhají až po úbočích pohoří Vogézy. Colmar je považován za hlavní město alsaského vinařského regionu a z toho důvodu je každoročně hostitelem srpnového veletrhu vína.

Dále se zde koná Mezinárodní festival hudby a také Filmový festival. Vzhledem k tomu, že se Colmar nachází v blízkosti německých hranic, navštěvuje jej poměrně mnoho německých turistů. Architektura města tak na ně jistě působí téměř domácky.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Amboise
Tignes – lyžování na svazích ledovce
Carcassonne - výlet do 13. století
Paříž - bez rozdílu vyznání
Pylská duna

Článek byl zobrazen 9 180 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie