Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Champagne - domov šumivého vína

Kdo by neznal a neochutnal šampaňské? Symbol oslav a vítězství, víno vín... Nenechte se ale mýlit – skutečné „champagne“ je jen jedno, musíte se za ním vypravit do stejnojmenného regionu ve Francii nebo si za něj připlatit ve vybraných obchodech. Kvalitou i cenou se od nám známých šumivých vín liší výrazně.

Domovem jediného pravého šampaňského na světě je region Champagne ve francouzském kraji Champagne-Ardenne, který se rozkládá na severovýchodě země. Rozlehlé vlnité křídové planiny, po nichž se táhnou proslulé vinice, pokrývají jihozápadní část kraje, zejména kolem historického města Remeše (Reims) a poblíž Epernay. Právě díky unikátnímu rázu krajiny zíkala oblast své jméno - pochází z latinského „campania“, což znamená plochá země. Champagne se dále dělí na pět základních regionů, či okresů: Montagne de Remis, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Aube a Côte de Sézanne. V těchto regionech se nalézá 17 vesnic, jejichž poloha je klasifikována označením Grand Cru a 43 vesnic Premier Cru. Tato klasifikace poukazuje právě na křídové podloží, které pak dodává vínům na něm pěstovaném nenapodobitelnou mineralitu.

Oblast Champagne je typicky zemědělská – široko daleko spatříte obilné lány, pole s cukrovkou a jinými plodinami a samozřejmě vinice. Hrozny, ze krerých se vyrábí nejznámější šumivé víno světa, rostou vlastně pouze na malém kopcovitém území poblíž Remeše, která je největším a nejznámějším městem celého kraje. Kromě šampaňského v ní najdete monumentální gotickou katedrálu Notre-Dame a další památky, zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Krásnou starou katedrálu mají také v městečku Troyes, které je dnes střediskem výroby pleteného zboží. V malé vesnici Colombey-les-Deux-Eglises na jihu je pohřbený Charles de Gaulle, jeho památku uctívá 44 metrů vysoký žulový kříž, který shlíží z kopce nad vesnicí. Turistickou atrakcí je venkovský zámeček dochovaný v přesné podobě jako za de Gaullova života. V jeho studovně, která je také přístupná, napsal bývalý francouzský prezident své paměti.

A co je vlastně tak zázračného na pravém šampaňském, že jsou za něj někteří ochotni platit tisíce? Champagne je ušlechtilé šumivé víno vyráběné podle zvláštní receptury známé jako méthôde champenoise, či nověji používané označení méthode traditionnelle. Pravým šampaňským se smí nazývat jen to, které pochází z tohoto kraje. Ostatní výrobci „napodobenin“ tak mohou na etikety použít pouze přívlastky jako šumivé nebo perlivé, ale nikdy ne šampaňské. Případný soudní spor s francouzskými výrobci by zcela jistě prohráli.

Lehký, jiskřivý a šumivý mok, který se pije zejména při slavnostních příležitostech, vynalezl v 17.století dominikánský mnich Dom Pérignon. Podstatou výroby je speciální způsob fermentace, ale také jedinečnost půdy a počasí v oblasti jižně od Remeše a kolem Epernay. Jižní svahy jsou v zimě chladné a v létě prohřáté, obklopené prosluněnými lesy, podloží je křídové. Toto magické spojení je tak jemné a rozmanité, že víno z každé vinice má zvláštní, příznačnou chuť.

K výrobě šampaňského se používají pouze tři povolené odrůdy – Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Sklizeň hroznů se provádí téměř výhradně ručně, část česačů tvoří místní, ale mnoho se jich najímá ze zahraničí nebo z průmyslových oblastí na severu. Z vinohradů putují hrozny do velikých dřevěných lisů, kde jsou zbaveny šťávy. Následuje fermentace, která dnes probíhá obvykle už v nerezových nádržích. Aby vzniklo perlivé víno, musí následovat druhé a pomalejší kvašení přímo v lahvích. Tak se postupuje při výrobě šumivého vína všude, ale v Champagne mají svou tradiční metodu, která zaručuje jedinečnost výsledného vína. Všechny láhve stojí několik měsíců dnem vzhůru a ručně a velmi jemně se s nimi každý den kroutí. To provádí odborník, který tak zvládne až 30 tisíc lahví denně. Usazeniny putují do hrdla a tam jsou pravidelně pod plamenem svíčky kontrolovány a posléze odstraněny. Potom se doplní cukr, aby se posílil obsah alkoholu, a láhev je znovu uzavřena.

Pěstitelé prodávají svou produkci obchodníkům v Remeši nebo v Epernay, kteří víno uskladní a nechají dozrát v přeplněných sklepeních vyhloubených ve vápenitém podloží. Teprve pak je prodávají, a to hlavně Němcům, Britům a Američanům. Největší spotřebu šampaňského mají ale sami Francouzi, údajně vypijí průměrně dvě láhve na hlavu ročně. Ve Francii zdaleka neplatí šampaňské za symbol nejvyššího luxusu, oblíbené je tady ve všech vrstvách obyvatel. Například v Remeši můžete vidět dělníky, jak ho v kavárně popíjejí k snídani.

Pro Champagne je také typické, že si zde na rozdíl od ostatních vinařů z celého světa nezakládají na vínech z přesně definovaného území, ale naopak vyrábějí vína, která jsou směsí z různých území, odrůd, ročníků i doby sklizně. U šampaňského se pak rozlišují tři specifické kategorie. „Non vintage Champagne“, tedy víno bez udání ročníku, je nejčastější a nejvíce rozšířená kategorie. V láhvi zraje nejméně rok a je určeno k okamžité konzumaci. Na etiketách najdete zpravidla označení jako Prestige Cuvée, Grande Cuvée a podobně.

Ročníkové šampaňské je známé jako „Vintage Champagne“, v lahvích zraje už tři roky a je jemnější než „běžné šampaňské“. Vyrábí se pouze v dobrých ročnících, má potenciál ke zrání, odráží v sobě kvalitu a charakter ročníku a zpravidla obsahuje pouze odrůdy Pinot Noir a Chardonnay. Tato vína bývají označena Prestige Cuvée Vintage nebo jen Vintage a bývají tím nejlepším, co může každý výrobce nabídnout. Existují také šampaňské z jedné odrůdy, většinou je to Chardonnay (Blanc de Blanc) nebo Pinot Noir (Blanc de Noir). Všechna nejznámější šampaňská vína od prestižních výrobců jsou však cuvée, tedy vyrobena ze směsice odrůd.

Pokud vás zlákalo tajemství výroby pravého šampaňského a zatoužili jste ho ochutnat, neváhejte a udějte si do regionu Champagne výlet. Vybrat si můžete z desítek vinných okruhů, které se klikatí mezi vinařskými domy a zavedou vás nejen k výrobcům, ale také do sklepů, kde tento lahodný mok ochutnáte. Region Champagne vás okouzlí také krajinou, množstvím zachovalých památek a v neposlední řadě vytříbenou kuchyní, která k jedinečnému vínu neodmyslitelně patří.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 8 708 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie