Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Francouzské sopky kraje Auvergne

Francie je natolik velkou zemí, že si zde vyberete snad od všech typů krajiny. Málo lidí z Česka však vůbec má tušení, že ve Francouzském středohoří se nachází asi nejkrásnější vulkanická krajina kontinentální Evropy, chráněná v regionálním přírodním parku Sopky Auvergne

Tuto nádhernou část země galského kohouta lze navštívit se zájezdem CK GEOPS. Oblast vyhaslých sopek leží v jižní části centrální Francie a administrativně spadá do regionu Auvergne. Vlastní vulkanity, tedy horniny vzniklé činností sopek, se dělí do čtyř menších oblastí. Od jihu k severu je to Monts du Cantal, Cézallier, Monts Dore a Chaîne des Puys.


Foto: Monts Dômes

Nejjižněji leží hory Monts du Cantal, tvořené jediným obřím stratovulkánem (sopkou tvořenou vrstvami lávy a pyroklastik) o průměru 50 km. Původně byl vysoký 3 000 metrů, vznikl několikanásobnými opakovanými erupcemi poměrně nedávno - v období před 13 až 2 miliony let. Tvoří ho lávy znělcového, trachytového a bazanitového složení. Francouzi tvrdí, že jde o největší evropský stratovulkán. Češi ovšem vědí, že Doupovské hory tvořil ještě větší stratovulkán, ale díky jeho vyššímu věku (vznikl v intervalu před 40-18 miliony lety) z něj eroze ukrojila podstatnou část. Celé pohoří Cantal bylo ve čtvrtohorách pokryto ledovcem a ten v mohutném kuželu vytvořil desítky hlubokých trogových údolí (tedy údolí majících v průřezu tvar písmene U). Zážitek z dalekých výhledů - lze vystoupit na Puy Mary (1 787 m) - doplní množství květů na horských loukách, například hojný hořec žlutý, prstnatce, lilie či kýchavice bílá. Všude se pasou salerské krávy, z jejichž mléka se vyrábějí vynikající sýry. Za všechny uveďme jen sýr Cantal, známý po celé Francii a dodávaný už na dvůr Ludvíka XIV. 

O něco severněji leží oblast Cézallier, turisticky nejméně atraktivní, tvořená čedičovými lávovými proudy, která vznikala před 8 až 3 miliony lety.


Foto: Issoire - románský kostel St. Austremoine

Mnohem atraktivnější je třetí oblast - Monts Dore s nejvyšším vrcholem Puy de Sancy (1 885 m). Jde také o stratovulkán, ovšem menší a také mladší. Vznikl před 3 miliony let ohromným sopečným výbuchem, který vytvořil mohutnou kalderu (rozsáhlý kruhový či eliptický kráter) tvořenou mocnými vrstvami kyselých ignimbritů (spečených vulkanických popelů a útržků lávy) a trachyandezitovými lávovými proudy. Pohled na erupci musel být skutečně impozantní, ale pro vše živé v blízkosti i zhoubný, vždyť jemný popel padal ještě stovky kilometrů daleko. Výška kráteru tehdy dosahovala až 2 500 metrů. Vulkanická činnost pak pokračovala až do doby před 200 000 lety a pak ještě eroze a ledovec změnily reliéf původní kaldery. Výstup na Puy de Sancy představuje cestu lanovkou a pak asi 20 minutový pěší výstup na vrchol. Odměnou jsou opět nádherné vyhlídky (za dobrého počasí je prý vidět i Mont Blanc) a kvetoucí horské louky. 


Foto: Puy de Pariou s kráterem

Nejkrásnější a nejatraktivnější nakonec. Poslední dílčí a také nejsevernější oblastí je řetěz sopek Chaîne des Puys. Na severojižní hluboké zlomové linii dlouhé asi 40 kilometrů vzniklo v období před 70 000 až 8 000 lety na 48 sopečných kuželů, 8 lávových dómů a 15 maarů (typ explozivního kráteru často vyplněného jezerem). Doslova nedávno zde ještě chrlily sopky kouř a popel a krajem se valily proudy tekuté lávy. Jeden z nich dosáhl až Clermont-Ferrandu, dnešního 140 tisícového města a sídla společnosti Michelin. Součástí zájezdu s CK GEOPS jsou výstupy na některé vrcholy. Např. na nejmladší zdejší sopku Puy de Pariou, vzniklou dvěma následujícími výbuchy, z nichž ten mladší byl k vidění před 8 580 lety (podle radiouhlíkové metody). Jde o typickou sopku typu Stromboli a uvidíte zde dodnes krásně zachovalý vrcholový kráter, kde můžete nalézt úlomky trachyandezitové lávy s výrazně porézní texturou - původní láva byla silně proplyněná a po utuhnutí se zachovaly dutinky po plynu. 


Foto: Chaîne des Puys, vzadu Puy de Dôme

Zdejší dominantou je vrchol Puy de Dôme. Ten vznikl asi před 12 000 lety v jediné eruptivní fázi, ale dvěma výbuchy jdoucími těsně po sobě, tedy těsně pouze z geologického hlediska - několik set let. Je to sopka vzniklá tzv. peléeskou explozí, tedy explozí kde původní kráter je ucpaný zátkou ztuhlé lávy, pod kterou se nahromadí plyny, které čas od času unikají spolu s vyvrženinami a stékají po svazích vulkánu ve formě rozžhavených plynových mračen. Na vrcholu je od roku 1956 telekomunikační věž, ale především mnohem déle římský chrám boha Merkura (resp. jeho zbytky), postavený na místě ještě staršího galského kultovního místa. Vrchol je velmi oblíbeným místem pro rogalisty nebo paraglidisty a zaručeně jich pár uvidíte kroužit. V současnosti se na vrchol buduje ozubnicová dráha, která má být otevřena (podle internetových zdrojů) 26. května 2012. Výhled shora opravdu stojí za to a přehlédnete nejen obě části řetězu sopek, blízký Clermond-Ferrand, ale i značnou část Francouzského středohoří a kraje Auvergne. Když bude opravdu dobrá viditelnost, budou se na obzoru rýsovat i Alpy. 

Vedle vyhaslých sopek je ale možné vidět také řadu historických památek, především románské kostely v auvergnském stylu v Orcivalu, St.Nectaire, baziliku Notre Dame du Port v Clermont-Ferrand či v kostel v Issoire s pro nás neobvyklou barevností interiéru, která však byla ve středověku běžná. Přidejme černou gotickou katedrálu v Clermont-Ferrand, krásný hrad Murol z 12. až 14. století a úžasné románské a gotické památky města Puy en Velay. To mimochodem celé leží v bývalém kráteru sopky, včetně katedrály, kostela svatého Michala či renesenčních paláců města, které bylo jedním z míst, odkud se kdysi vycházelo na poutní cestu do Santiaga de Compostela. 


Foto: Puy en Velay - klášter St. Clair, nahoře poutní kaple St. Michel

K dalším přírodním památkám patří vápencové věže skalního města Montpellier le Vieux, kaňon řeky Jonte, okouzlující údolí řeky Tarn nebo podivuhodná jeskyně Aven Armand na krasové planině Causse Mejean. Když vše doplníte ještě supermoderním dálničním mostem Viaduc de Millau, nejvyšším na světě, budete mít velmi zhruba obrázek toho, co je možné během týdenního zájezdu spatřit.

- PR články -

CK GEOPS
Šternberkova 10
170 00 Praha 7 - Holešovice
Tel.: 266 710 104, 737 915 107

geops@geops.cz
www.geops.cz

Článek byl zobrazen 8 725 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie