Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gordes, vesnice na skále

V kopcích Provence uprostřed vápencového pohoří Lubéron se nachází malebná francouzská vesnička Gordes. Má poměrně dramatickou polohu na skalním výběžku, což jí dodává neodolatelný provensálský ráz. Z Gordes se tak naskýtá překrásný výhled do celého kraje, a to je taky jeden z důvodů, proč je považována za jedno z nejkrásnějších míst v Provenci.

Vesnička má terasovité uspořádání, její domky se spirálovitě točí kolem bílého skalnatého kopce. Toto strategicky výhodné místo bylo osídleno již v pravěku. V době římské okupace zde bylo vystavěno oppidum a ve středověku se zdejší pevnost stala útočištěm pro obyvatele ze širokého okolí. Vesnice nebyla nikdy dobyta, dokonce ani během krvavých náboženských válek v 16. století. Nejhorším obdobím pro Gordes byl začátek 20. století, kdy se mnoho zdejších obyvatel odstěhovalo za prací do průmyslových měst.


Vesnici před úpadkem nakonec zachránilo moderní umění. V roce 1938 Gordes objevil kubistický malíř André Lhote, který sem pozval Marca Chagalla, Victora Vasarelyho a další umělce zabývající se moderním uměním. Všichni zde strávili mnoho času, jejich poklidné tvůrčí období však bylo přerušeno válkou. V roce 1944 do vesnice vpadla německá vojska, která se chtěla pomstít za útok francouzského odboje, a proto zničila více než polovinu vesnice i s jejími památkami. Jeden mnich z nedalekého kláštera Sénanque se proti tomuto ničení snažil zakročit, ale sám byl zabit.

Přestože je dnešní vesnice z velké části přestavbou té původní, zničené během druhé světové války, podařilo se jí zachovat si své starobylé kouzlo. Gordes je protkána doslova labyrintem dlážděných uliček, které jsou lemovány nádherně opravenými domky. V mnohých z nich jsou obchody se suvenýry, ale také kavárny a vinárny, v nichž si zámožnější turisté mohou pochutnávat na pravém muškátovém víně. Všechny domky ve vesnici byly postaveny z tradičního provensálského materiálu, tedy z kamene a na střechy byly použity terakotové desky.

Nahoře na nejvyšším místě obce se nachází renesanční zámek, který byl postaven na místě původní středověké pevnosti. Z ní se podařilo dochovat pouze věž s cimbuřím pocházející z 12. století. Zvenčí zámku si můžete prohlédnout tři patra krásných renesančních oken. V minulosti byly jediným přístupem k vrcholu velmi příkré, téměř vertikální schody vytesané do skály. Na zámku dnes sídlí muzeum vystavující současné francouzské umění. Pokud tedy chcete vidět nádherný renesanční krb v hlavním sále, musíte si zakoupit vstupenku do Musée Pol Mara. Pol Mara byl významným vlámským umělcem.

Nedaleko se tyčí kostel Église St-Firmin pocházející z 18. století, jehož nástěnné malby jsou věnovány Panně Marii a celému zástupu světců, včetně sv. Firmina. Pokračovat můžete dále uličkou Rue de l Église, která vás dovede až k Rue du Belvédére, odkud se naskýtá nádherný výhled do širokého okolí.

Krása tohoto místa sem láká slavné osobnosti, filmové režiséry, malíře, hudebníky a samozřejmě také davy turistů. V hlavní letní sezóně se místu raději vyhněte, bývá zahlceno auty a téměř se zde nedá hnout. Nejvhodnější dobou pro návštěvu je jaro, kdy kvetou třešně, nebo podzim, kdy se listy stromů zabarvují dozlatova.  Nedaleko Gordes můžete navštívit klášter Sénanque, který patří mezi tři velké cisterciácké kláštery v Provenci. Je známý svou románskou architekturou a pěstováním levandule.

- jap -
Foto: panic

Předchozí čláky z Francie:
Tours
Roussillon
L´Isle-sur-la-Sorgue
Amiens – rodiště Julese Verna
Abbaye de Sénanque

Článek byl zobrazen 11 240 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie