Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jeden den v Lyonu

Lyon - hlavní město francouzského regionu Rhône-Alpes a důležité průmyslové centrum, jehož zvuk je spojen především s výrobou obřích airbusů. Díky své ideální poloze je také významným dopravním uzlem a křížovatkou. I přesto nabízí Lyon svým návštěvníkům neuvěřitelné množství unikátních památek, které lákají turisty z celého světa.

Na návštěvu Lyonu je třeba si vyhradit několik dní. Jedině tak poznáte skutečné kouzlo města s více než dvoutisíciletou historií. Pokud vám to vaše časové možnosti nedovolí, věnujte alespoň jeden den toulkám po jeho nejstarších a nejzajímavějších místech.

Vieux Lyon (Starý Lyon) patří mezi největší renesanční čtvrti v Evropě. Rozprostírá se na levém břehu řeky Saone a skýtá na třista nádherných paláců a domů, pocházejících z 16. a 17. století. Jeho stěžejní část tvoří tři významné církevní stavby – katerdrála sv. Jana s orlojem, středověký kostel sv. Pavla s nezaměnitelnou zvonicí a kostel sv. Jiří. Mezi nejvyhledávanější světské stavby pak patří radnice, palác Gadagne či Dům advokátů. Procházky mezi renesančními paláci, gotickými domy a klenutými průčelími patří k těm největším zážitkům, které si z Lyonu odvezete. Ale nechybělo málo a dnes bychom nemohli vstřebávat středověkou atmosféru města a kochat se pohledem na tyto architektonické skvosty. Za jejich záchranu se zasloužila především místní asociace „Renaissance du Vieux Lyon", které se podařilo přesvědčit Ministerstvo kultury, aby nad město vztáhla ochrannou ruku. Vždyť právě pro svou historickou jedinečnost byl Lyon v roce 1998 zařazen i na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Ze staré čtvrti můžete vyjet lanovkou na horu Fourvière, odkud si vychutnejte výhled na místa, která jste právě navštívili. Zde se nachází i hlavní dominanta města - katedrála Notre Dame-de-Fourviére, která je dodnes považována za typický a významný příklad francouzské architektury 19. století a to i přestože si pro své čtyři masivní věže vysloužila poněkud nelichotivou přezdívku „Obrácený slon“. Ani vrchol kopce, na kterém katedrála vyrostla, nebyl vybrán náhodně. Fourvière patřil již odpradávna k uctívaným náboženským místům, kam se mnozí uchylovali se svými modlitbami. Dnes je čtvrť Fourviére vyhledávána především pro rozsáhlé archeologické naleziště pozůstatků z dob římské civilizace. Ani vy při své návštěvě zdejší římské divadlo a muzeum vykopávek nevynechte.

Air France provozuje z Prahy do Lyonu pravidelné lety. Mnohé cestovní kanceláře sem nabízejí i zájezdy na prodloužený víkend. Pokud se rozhodnete cestovat autem po vlastní ose, pak nezbývá, než vám popřát šťastnou cestu, neboť vás čeká 1100 kilometrů.

Článek byl zobrazen 10 221 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie