Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Na Fontaine-de-Vaucluse byl i Cousteau krátký

V uzavřeném údolí na okraji roviny Vaucluse se rozkládá malebná středověká vesnička Fontaine-de-Vaucluse, jejíž krása se stala inspirací mnoha spisovatelům a básníkům. Zdejší atmosféra učarovala dokonce i jednomu z nejslavnějších italských renesančních básníků, Francescu Petrarcovi. Své návštěvníky však nepřestala vesnice okouzlovat dodnes.

Provensálská vesnice Fontaine-de-Vaucluse leží východně od města Avignon, v krajině, která je modelována řekou Sorgue a ozdobena pohořím Vaucluse. Tato středověká vesnička je oblíbeným místem rodinných výletů a nechybí ani v itineráři žádného cestovatele poznávajícího krásy francouzského Provence.

Za největší přírodní unikát je zde považován smaragdový pramen řeky Sorgue, který vyvěrá nedaleko vesnice, v hluboké jeskyni, která je obklopena 230 metrů vysokými skalami, jež uzavírají údolí. Pramen zaplnil mohutnou propast, která v dávných dobách vznikla zřícením několika jeskyní a vytvořilo se tak jezírko Fontaine de Vaucluse. Právě po tomto prameni byla pojmenována celá vesnička – „Fontaine“ totiž znamená pramen a „Vaucluse bylo odvozeno z latinského sousloví „vallis clausa“, což je kotlina či uzavřené údolí. Místo, kde pramen vyvěrá na zemský povrch, bylo již ve starověku významným kultovním centrem.

Fontaine-de-Vaucluse, Francie
Foto: Fontaine-de-Vaucluse

Hloubka propasti, v níž se jezírko nachází, je odhadována na více než 300 metrů, ale skutečná hodnota prozatím nebyla nikdy naměřena. V minulosti se již mnoho potápěčů a speleologů, včetně slavného Jacquese Cousteaua, marně snažilo dosáhnout dna. V roce 1985 byl do jezírka spuštěn robot, ale ani ten se na dno nedostal. Poslední naměřená hloubka činila 318 metrů. Pramen řeky Sorgue je jedním z nejsilnějších přírodních pramenů na světě, v závislosti na ročním období má průtok od 4 do 80 m3 vody za vteřinu. Na jaře pramen denně vydá 2,5 milionu kubických metrů vody, což je množství, které přepadne přes Niagarské vodopády za 17 minut. Voda má stabilně teplotu mezi 12 a 13 stupni Celsia.

Pramen řeky Sorgue, která následně protéká středem vesnice, bývá často nazýván smaragdovým, protože vodní pastináky zbarvily vodu do zelena. Pokud byste měli zájem se o tomto přírodním unikátu dozvědět více, můžete navštívit Podzemní svět Norberta Castereta, který nabízí podzemní procházku podél řeky. Na pravém břehu řeky Sorgue se nachází četné restaurace, obchody a za návštěvu stojí i některé z místních muzeí.

Největší oblibě se těší muzeum L´Appel de la Liberté-Musée d´Histoire 1939 – 1945, které se nachází na rušné cestě k prameni. Potěší všechny milovníky historie, zejména pak ty, které zajímá francouzský odboj během druhé světové války. K vidění je zde více než 10 tisíc exponátů a dokumentů, které jsou podrobně popsány. První část muzea seznamuje návštěvníky s běžným životem zdejších lidí během okupace. Jednotlivé místnosti jsou dobově vybaveny a upraveny tak, aby vás přenesly do daného období – včetně zatemněných oken. Druhá část muzea pak seznamuje s muži a ženami, kteří neváhali riskovat své životy v odboji proti nacistům. Muzeum nabízí ještě třetí část, jež se nazývá „svoboda ducha“ a ta velmi realisticky pojednává o podstatě a důvodech války.

Fontaine-de-Vaucluse, trosky hradu
Foto: trosky hradu nad Fontaine-de-Vaucluse

Na levém břehu řeky můžete navštívit také Musée Pétrargue, které bylo postaveno v místě, kde italský básník Francesco Petrarca (1304 – 1374) sepsal svou slavnou sbírku básní s názvem Canzoniere. Muzeum vystavuje básníkovy litografie a akvarely. Nechybí ani díla Petrarcovy milované Laury, která mu jeho lásku nikdy neopětovala. Vystaveny jsou rovněž stará vydání jeho knih a to včetně rozsáhlého spisu De Remediis. Zdejší vydání pochází z roku 1645.

Nad vesnicí Fontaine-de-Vaucluse se tyčí trosky hradu biskupů z Cavaillonu. Ten byl před rokem 1000 vybudován mnichy marseillského opatství Saint Victor z důvodu ochrany poutníků, jež putovali ke hrobu sv. Vérana. Sv. Véran byl hrdinou, který v 8. století údajně zachránil vesničany před drakem. Následně zbořil místní pohanský chrám, který stával u pramene a na jeho místě nechal postavit křesťanský kostel zasvěcený Panně Marii. V něm byl nakonec také pochován.

- jap -

Další články z Francie:
Zámek v Blois – místo bratrovraždy zachráněné před zkázou
Rennes – bretaňský originál
Auxerre v Burgundsku ukrývá nádherné historické centrum
Bretaň – země krále Artuše
Nice – vychutnejte si atmosféru Provence

Článek byl zobrazen 11 374 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie