Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alsasko - po stopách čápů nejen za vínem

Na úpatí zalesněných vogézských úbočí s tajuplnými zámky, staví Alsasko na odiv své nejkrásnější vinařské vesnice. Hradbami obehnaná místa, která ukrývají pohostinné hospůdky se starobylými vývěsními štíty a jedinečná stavení semknutá kolem kostelních věží, okouzlí každého, kdo si najde čas k malé zastávce ...

Alsasko je jedním z francouzských krajů, i když jeho jméno, stejně jako jména zdejších měst, zní spíše německy. Důvod je prostý – kraj leží na východě země, u hranic s Německem a Švýcarskem. Alsasané jsou původem Germáni a jsou blízce příbuzní s obyvateli nedalekého německého Bádenska a s německy mluvícími Švýcary. Tomu odpovídá i jejich dialekt a německy znějící místní i rodová jména. Alsasko vypadá ze všech francouzských území na evropské pevnině „nejnefrancouzstěji“. Staré hrázděné domy v úpravných vesničkách, balkony se záplavou květin, zdejší kroje, svátky, oslavy a dokonce i samotné víno (bílé a vyzrálé, většinou ryzlink) připomínají spíše jihozápad Německa.

Alsasko je s rozlohou 8283 km² nejmenším regionem Francie, žijí zde bezmála dva milióny lidí. Tvoří ho dva departementy Bas-Rhin a Haut-Rhin, a jak naznačují jejich názvy, spojnicí celého kraje je řeka Rýn. Ta je také jedním z důvodů, proč se zde dobře daří vinné révě. Vína z tohoto kraje jsou známá jako Vin dAlsace a seznámit se s nimi můžete jednoduše a navíc příjemně. Celým krajem prochází 170 kilometrů dlouhá Alsaská vinná stezka. Klikatí se ze Štrasburku na jih rázovitými vesnicemi jako jsou Ribeauvillé a Riquewihr, kde je nejlépe v době vinařských oslav, kdy některé fontány doslova přetékají vínem rozdávaným zdarma. Kopce porostlé vinohrady, restaurace „winstub“ a chladné a pohostinné vinné sklepy lákají k seznámení se sedmi alsaskými odrůdami, jejichž bohaté aromatické odstíny vzešly ze spojení s místní půdou: Sylvaner (Sylvánské zelené), Pinot blanc (Rulandské bílé), Riesling (Ryzlink rýnský), Muscat dAlsace (Muškát), Tokay Pinot Gris (Rulandské šedé), Gewurztraminer (Tramín kořeněný) a Pinot noir (Rulandské modré).

K vínu patří i dobré jídlo, ve Francii to pak platí zvlášť. Alsaská kuchyně je však silně ovlivněná kuchyní německou – oblíbené je kyselé zelí, pórek v mnoha podobách a sladkosti, zvláště pak perník podávaný při slavnostech.


Foto: Štrasburk

Alsasko patří k vyhledávaných turistickým regionům, a to nejen kvůli vínu. Symbolem kraje je čáp, který je také hrdinou mnoha legend vyprávěných dětem z generace na generaci, v různých podobách ho tu můžete potkat i vy. V roce 1970 čápi z kraje náhle zmizeli, dnes už se sem ale zase rádi vracejí, a tak je možné, že nějakého uvidíte třeba na komíně některého z domků malebných alsaských vesniček. Ve městě, jako třeba v tom hlavním a největším Štrasburku, potkáte čápa spíše v neživé podobě. Štrasburk je dnes městem evropského významu. Sídlí v něm Rada Evropy, Evropský soud pro lidská práva a taky v něm pravidelně zasedá Evropský parlament. „Město cest“ - jak se jeho název překládá – má však také bohatou historii, která se odráží v množství dochovaných památek. Ne náhodou tedy figuruje centrum Štrasburku na seznamu UNESCO. V minulosti našel v tomto městě útočiště například vynálezce knihtisku Johann Gutenberg, vyhnaný z Mohuče, ale také tady žil a studoval například J.V.Goethe. Kayserberg poblíž Colmaru je zase rodištěm lékaře Alberta Schweitzera. Město Colmar byste při své cestě Alsaskem určitě neměli minout. „Hlavní město vína“ ukrývá mimo jiné „malé Benátky“, jeden z nejkrásnějších koutů elegantního středověkého města plného hrázděných domů s lomenicemi. V Colmaru stojí také „vzorová“ gotická stavba, klášter sv.Antonína, a najdete tu i dvě velmi významná umělecká díla – Grunewaldův Issenheimský oltář a Schongauerovu Pannu Marii s růžovým keřem.

Druhým největším městem Alsaska je Mulhouse na jihu kraje. Jde o průmyslové město, ve kterém stojí továrna Peugeotu, a zajímat bude hlavně milovníky aut. Mají tady totiž největší muzeum automobilů a lokomotiv ve Francii. Tzv. Schlumpfova sbírka ukrývá mimo jiné 400 historických vozů. Dalšími dobrými tipy na výlet v Alsasku může být hrad Haut-Koenigsbourg, hora Sainte-Odile, ekomuzeum v Ungersheimu, německý koncentrační tábor Struthof, muzeum deportace a opevnění v Schoenenbourgu nebo typické vánoční trhy, ať už ve Štrasburku, Mulhouse, Colmaru nebo Kayserbergu.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 8 474 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie