Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Quimper - centrum bretaňské kultury

Quimper je nejstarším městem francouzské Bretaně a hlavním městem starobylého vévodství Cornouaille. Město je poklidným centrem bretaňské kultury, sídlem těch nejlepších hrnčířů a místem, kde můžete vidět krásné staré hrázděné domy. Quimper ležící na soutoku řek Odet a Steir má svým návštěvníkům rozhodně co nabídnout, přesto je často opomíjen.

Historie Quimperu připomíná legendu. Město bylo založeno králem Gradlonem poté, co ničivá povodeň zcela zaplavila jeho pohádkové město Ys ležící poblíž Douarnenez. Pro své nové město si vybral místo na soutoku (bretaňsky kemper) dvou řek. Za Francouzské revoluce neslo město jméno Montagne sur Odet, až později bylo přejmenováno na současný Quimper. Řeku Odet, která se proplétá mezi dlážděnými ulicemi středověké části města, dnes překlenuje několik nízkých pěších mostků osázených květinami.

Město se dnes může pochlubit řadou zajímavých památek, ale také zvláštním šarmem a pýchou na hluboce zakořeněné bretaňské dědictví. Tomuto nádhernému starobylému městu dominuje ohromná gotická katedrála Saint-Corentin. Katedrála je nepřehlédnutelná díky dvojici věží a chrámové lodi umístěné poněkud neobvykle šikmo od kůru – tím se liší od ostatních svatostánků. Dnes se již neví, jestli to byla chyba architekta nebo geniálně promyšlený architektonický prvek. Charakteristickým prvkem stavby ze 13. století je také růžový strop hlavní kostelní lodě, který doplňuje žluté žebrování. Katedrála je dnes přirozeným centrem historické části Quimperu a dobrým orientačním bodem. Jedinečným zážitkem je výhled z věže katedrály na mravenčí město pod vámi.

Quimper - katedrála Saint-Corentin

Kromě této monumentální katedrály se ve městě nachází ještě řada dalších svatostánků, najdete zde zajímavé kostelíky jako Locmaria, který byl vystavěn v 11. století, kostely St. Mathieau či Kerfenteun. Na náměstí Place Saint-Corentin můžete navštívit Musée des Beaux-Arts, tedy Muzeum výtvarných umění. Vystavuje obrazy pocházející z 19. a 20. století. K vidění je zde také několik prací z nedaleké školy v Pont-Aven, kde maloval i Paul Gauguin. Muzeum je zasvěceno místnímu rodákovi, básníkovi a výtvarnému umělci Maxi Jacobovi, který byl zabit během holocaustu. Sbírku tak doplňují i obrazy jeho přátel, mezi něž patřil sám Pablo Picasso. Muzeum výtvarných umění hostí každoročně také tři obrovské výstavy současného umění.

Quimper - katedrála Saint-Corentin

V Quimperu je příjemné se jen tak toulat uličkami lemovanými starobylými hrázděnými domy a nahlížet do malebných obchůdků s rukodělným zbožím. Spoustu zajímavých obchůdků najdete například v ulici Rue Kéréon. Během procházky pěší zónou Vieux Quimper můžete obdivovat šikovné ruce hrnčířů, kteří pokračují ve zdejší hrnčířské tradici, která toto malebné francouzské město proslavila. Každý umělec, kterého v Quimperu uvidíte, má za sebou dvouletý výcvik a dnes umí pomalovat jakýkoliv talíř za pouhých 15 minut. Nezapomeňte si projít tržiště s rybami, masem, sýry, plněnými palačinkami, a pokud vám zbude čas, navštivte i malou botanickou zahradu.

Quimper -uličky města Quimper - katedrála Saint-Corentin

Osobitou a krásnou fajánsovou keramiku, jejíž průmyslová výroba ve městě započala již v 17. století, můžete obdivovat v Musée de la Faïence Jules-Verlingue. Muzeum sídlící v budově tyčící se nad řekou na náměstí Allées Locmaria mapuje její historii. Pokud byste si chtěli fajáns koupit, nejlepší volbou je návštěva nejstarší továrny ve městě v H. B. Henriot hned za muzeem. Velmi atraktivní je také Muzeum Bretaně nabízející stylovou výstavu místní historie, archeologie a etnografie. K vidění jsou zde propracované ukázky tradičních bretaňských oděvů a krojů a také něco ze současných výstav.

Město každoročně na týden ožívá během konání srpnového festivalu de Cornouaille. V tuto dobu se místní lidé obléknou do tradičních oděvů a krojů, zpívají lidové písně a protančí celé noci na náměstí. Pokud tedy máte možnost se do Quimperu v srpnu vypravit, rozhodně si nenechejte tuto slávu ujít.

- jap -

Další čláky z Francie
Historické město Autun založil císař August 
Le Puy-en-Velay – "vztyčeno v údolí" 
Biot - výletní místo na jihu Francie 
Bordeaux - vznešený domov nejznámějšího červeného vína 
Saint–Malo - nedobytná pevnost a cíl turistů  

Článek byl zobrazen 7 241 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie