Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Invalidovna – pařížská naděje chudých

Paříž je bezpochyby jedním z nejkrásnějších, nejúžasnějších a nejromantičtějších měst na světě. Při procházkách jejím centrem budete míjet četné a okouzlující architektonické památky, které jsou svědky její bohaté historie. Mezi ně patří i monumentální stavba Invalidovny.

Hôtel des Invalides neboli Invalidovna byla založena Ludvíkem XVI. jako azyl pro nemocné, invalidní a chudé lidi nebo válečné veterány. Jde o komplex budov nacházející se v 7. pařížském obvodu, který byl dokončen v roce 1676. Původně zde stála jen impozantní klasicistní budova se strohou fasádou, kterou později v roce 1706 doplnila stavba Église du Dome. Ta se pyšní zlacenou malovanou kupolí tyčící se nad hrobkou Napoleona Bonaparte. Dnes je královská kaple považována za vrchol francouzské barokní architektury. Kopule Église du Dome byla vymalována Charlesem de la Fosse a jeho malby při pohledu zdola zobrazují tehdejší představu vesmíru.

Komplex Invalidovny dále zahrnuje domov důchodců, nemocnici a centrum pro ambulantní lékařskou pomoc. Budovy již po mnoho let neslouží ke svému původnímu účelu, ale staly se z nich muzejní prostory, kde jsou vystaveny pamětihodnosti vztahující se k francouzské vojenské historii. Je to také místo, kde jsou pohřbeni někteří z největších válečných hrdinů Francie. V mauzoleu je pochován například maršál Ferdinand Foch žijící v letech 1851 – 1929, který byl na konci 1. světové války vrchním velitelem spojeneckých vojsk.

Přímo pod kupolí se v otevřené kryptě nachází hrobka Napoleona I., jehož ostatky sem byly dovezeny v roce 1840, tedy až 19 let po jeho smrti. Hrobka je umístěna na zeleném žulovém podstavci, který obklopuje dvanáct mramorových soch Vítězství a mozaiková dlažba ve tvaru hvězdy, jenž má připomínat císařova nejvýznamnější vítězství. V Invalidovně však není pohřben jen Napoleon, ale také někteří členové Napoleonovy rodiny a několik důstojníků, jež sloužili pod Napoleonovým velením.


Autor: Wally Gobetz

Hlavních architektem pařížské Invalidovny byl Libéral Bruant, který si jako vhodné místo pro výstavbu vybral tehdejší předměstí Paříže. Asistentem mu byl Jules Hardouin Mansart, který stavbu nakonec dovedl do zdárného konce. Jakmile byla stavba v roce 1676 dokončena, měřila její přední část 196 metrů a celý komplex měl 15 nádvoří, z nichž největší je Cour d'Honneur, které sloužilo k vojenským přehlídkám. Je lemováno dvoupodlažními arkádami a nad jeho jižní stranou stojí socha Napoleona I. zvaná „Malý kaprál“. Na rozlehlém náměstí se nachází čtyři pavilóny, které jsou ozdobeny trofejemi, prapory, zbraněmi a heraldickými symboly.


Autor: Wally Gobetz

Po obou stranách nádvoří Cour d'Honneur sídlí Musée de l´Armée – Muzeum Armády. Ukrývá jednu z největších vojenských sbírek na světě. Najdete zde děla, zbraně, emblémy, brnění, uniformy, historické suvenýry i četná umělecká díla, jako například obrazy mapující vývoj válečného umění od prehistorie až po 2. světovou válku. Kromě Muzea Armády je zde situováno také Musée des Plans-Reliefs s maketami opevněných měst a pevností ležících ve Francii a podél jejích hranic. Ty nejstarší modely pocházejí až z roku 1668. Za prohlídku rovněž stojí muzeum Musée de L´Ordre de la Libération, které je věnováno 2. světové válce.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 10 920 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie