Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

L´Isle-sur-la-Sorgue

Na ostrůvcích v pěti ramenech řeky Sorgue se rozkládá krásné středověké městečko L'Isle-sur-la-Sorgue, kterému se díky jeho poloze často říká také „Benátky Provence“. Centrum městečka je obklopeno vodními kanály a najdete v něm osm velkých dřevěných vodních kol.

Voda se v tomto malebném středověkém městě plném vodních mlýnů objevuje téměř všude. Již ve 12. století sem přišlo několik rybářů s rodinami. Kolem dokola se však rozprostíraly jen bažiny, z toho důvodu byli první zdejší osadníci nuceni postavit si své domy na pilotech. Voda z močálů byla brzy svedena do kanálů a na řece Sorgue se začala objevovat vodní kola. Takto získaná energie bývala využívána pro zpracování hedvábí, vlny a také k výrobě ručního papíru. Díky těmto možnostem se L'Isle-sur-la-Sorgue brzy stalo centrem a nejdůležitějším městem oblasti Comtat-Venaissin (dnešní Vaucluse). Několik těchto vodních kol, která zajišťovala městu prestiž, se točí dodnes.


Autor: Ric Hayman

L'Isle-sur-la-Sorgue se může pochlubit nádherným centrem s mnoha krásnými památkami. Obzvláště malebné stavby najdete na ulici Rue du Dr. Jean-Roux a Rue Jean-Théophile. V samotném srdci města se tyčí středověká věž Tour Boutin, někdy také nazývaná Tour d´Argent, která je vůbec nejstarší stavbou ve městě. Byla postavena v době, kdy v L'Isle-sur-la-Sorgue vládla hrabata z Toulouse. K čemu tato stavba sloužila, však nikdo neví a vedou se o tom četné spory.

Další významnou stavbou je nedaleko stojící kostel Notre-Dame-des-Anges, který byl postaven v roce 1222. V 17. století se dočkal přestavby v italském stylu a zařadil se tak mezi nejkrásnější barokní stavby v Provenci. Okna na jeho severní straně musela být v roce 1666 zazděna, kvůli studeným mistrálům, jež zde pravidelně foukají. Také interiér kostela stojí za zhlédnutí, nad oltářem z carrarského mramoru visí obraz „Nanebevzetí Panny Marie“, který v roce 1630 namaloval Reynaud Levieux. Na tento obraz hledí 22 soch od Jeana-Baptisty Perua a také 220 cherubů.


Autor: Jean-Louis Zimmermann

Centrem starého města se klikatí řeka Sorgue, v jejíchž pomalu tekoucích nazelenalých vodách se odrážejí siluety platanů a prastarých domů. V chladivém stínu stromů můžete na promenádě podél řeky poslouchat šumění vody padající z některého dochovaného dřevěného lopatkového kola. V mnoha domech dnes najdete obchůdky se suvenýry pro turisty. Na nábřeží se každý víkend koná trh se starožitnostmi, který je po Paříži největším svého druhu ve Francii. Každoročně se poslední týden v červenci koná také obrovský "veletrh", kdy uličky kolem vodních kanálů a řeky Sorgue zaplní i malé stánky. V centru města je možné navštívit celkem šest velkých obchodů s tímto starožitným zbožím, které mají otevřeno denně.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Amiens – rodiště Julese Verna
Abbaye de Sénanque
Paříž - Musée de Cluny
Chateau de Fontainebleau
Colmar - kde se vínu daří

Článek byl zobrazen 9 183 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie