Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lille - město z červených cihel

V 19. století dostalo francouzské město Lille nálepku světa dřiny a chudoby, které se dlouho nemohlo zbavit. V posledních deselitích se ale jeho tvář výrazně změnila – v roce 2004 bylo dokonce vyhlášeno evropským městem kultury, a od té doby jen dále kvete...

Rodiště velkého muže Francie, generála Charlese de Gaulla, leží v severní části země, v blízkosti belgické hranice. Oblast kolem Lille je původně vlámská, a tak i samo město se spíše podobá sousedním Flandrám. Plochý kraj, jehož obzor často přerušují vlámské věže z červených cihel a se zvonicemi, má svou osobitou, i když maličko pochmurnou krásu.

Lille je hlavním městem kraje Nord-Pas-de-Calais a také zde sídlí prefektura depártementu Nord. V samotném městě žije něco málo přes 200 tisíc obyvatel, spádovou oblast ale obývají bezmála dva milióny lidí, a tato skutečnost činí z Lille jednu z nejhustěji osídlených oblastí v Evropě.


Foto: Opera v Lille

Lidi sem přivedla zejména práce. Už ve středověku bylo Lille významným střediskem textilní výroby a obchodníci z něj vyjížděli do celého světa. V 19.století došla řada na těžký průmysl, který se rozvinul díky uhelným dolům a ocelárnám jižně od města. Svět kruté dřiny a chudoby zachytil Emil Zola v románu Germinal a tento obraz přisuzují mnozí městu dodnes. Kraj Nord-Pas-de-Calais je nížinný a postrádá typickou francouzskou romantiku, je hustě obydlený a silně industrializovaný. Pohřebiště ze dvou světových válek a struskové haldy zbylé po zavřených nebo skomírajících uhelných dolech, to jsou dva druhy bodů pokrývajících hustě mapu větrné planiny Nord-Pas-de-Calais.

Lidé jsou zde ale houževnatí, vřelí a přístupní. Tvrdost života v průmyslovém kraji si vynahrazovali tím, že vedli bohatý spolkový a klubový život, podobný více anglosaskému způsobu než francouzskému. Zdejší lidé mají nezvykle silný smysl pro místní lidové tradice. Každoročně ve velkém oslavují tradiční postní či jarní svátky, při kterých ulicemi každého města kráčí Obr, kostýmovaná postava, která má symbolizovat středověkého zakladatele nebo ochránce. Nejproslulejší slavnosti se pořádají ve dnou menších městech poblíž Lille, Bailleul a Cambrai. Místní si hýčkají i typická zaměstnání, koníčky a sporty, jakými jsou například loutkářství, chov holubů, lukostřelba nebo dechová hudba.

Město Lille bylo založeno roku 1030. Po dlouhá staletí jím procházeli útočníci z celé Evropy, nejednou ho poničila anglická vojska, v 17. století se pro změnu dostalo na několik desetiletí do španělského područí. K Francii patří až od roku 1713. V minulosti se Lille zdálo být vždy na perifierii, po sjednocení Evropy a otevření hranic však rychle získalo na významu. Dnes je například významným uzlem nové evropské sítě vysokorychlostních vlaků TGV. Přes Lille vede trať Paříž – Londýn, která se právě zde kříží s další rychostní tratí z Porúří, Amsterodamu a Bruselu.

Ve městě to „žije“ jako nikdy předtím
Lille, které bylo v roce 2004 dokonce zvoleno hlavním evropským městem kultury, staví na odiv opravené památky místního architektonického dědictví a nová centra kulturního života a setkávání, nazvaná Maisons Folie. O významu zdejší kultury vypovídá například skutečnost, že se v Lille letos konal šestý ročník fotografického festivalu Transphotographiques. Šestadvacet výstavních expozic bylo instalováno v budově bývalé třídírny poštovních zásilek Le Tri Postal naproti hlavnímu nádraží, kde jsou dnes ohromné výstavní prostory. Umělecké expozice ukrývá také grandiózní Palác krásných umění (Palais des Beaux-Arts), věhlasné sbírky jsou rozesety na neuvěřitelných 22 000 čtverečních metrech! Kromě zmíněných najdete v Lille také muzeum v bývalém klášterním hospici (Musée de l’Hospice Comtesse), Dům fotografie a nespočet menších galerií.


Foto: interiér muzea

Současné Lille je živé místo s restauracemi otevřenými celou noc. Staré historické jádro láká například k procházce mezi palácem Rihour a Îlot Comtesse. Najdete v něm také spustu přívětivých kaváren, ve kterých se můžete na chvíli zastavit a jen tak pozorovat život ve městě. Po šálku dobré francouzské kávy můžete vyrazit do ulic a obdivovat nádherná vlámská domovní průčelí. Zažijete lidská a kulturní setkání, která se vám vryjí do paměti navždy. Město nemusíte ani projít po svých, každou hodinu vyjíždí turistický minibus s osmijazyčným průvodcem. Nevšední zážitek nabízí Segway, převratné elektronické dvoukolové vozítko, které tu půjčují návštěvníkům, aby jim prohlídku města co možná nejvíce usnadnili a zároveň zpestřili. Budete-li v Lille, nezapomeňte vystoupit na 105 metrů vysokou strážní věž místní radnice, která patří mezi památky světového dědictví Unesco. Patříte-li k obdivovatelům Charlese de Gaulla, můžete se podívat do jeho rodného domu. Lille nabízí také (stejně jako většina francouzských měst) nevšední gastronomické zážitky. Typický je zrající sýr Vieux-lille, oplatky Gaufres od firmy Méert, lokální piva jako Potjevleesch nebo květiny v čokoládě (Fleur de Lille).

Pokud vás město na „drsném“ severu Francie zaujalo, neváhejte a vydejte se do něj! Cestu lze pohodlně absolvovat letecky, autem i autobusem, ale zážitkem je bezesporu cesta rychlovakem TGV, který sem jede z 220 kilometrů vzdálené Paříže hodinu a z Bruselu dokonce jen půl hodiny. Díky strategické poloze města se můžete v Lille zastavit také například cestou do Anglie, v sousedním Calais se pak jen nalodíte na trajekt, který vás přepraví do britského Doveru.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 11 208 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie