Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Saint-Tropez - nejslavnější četnická stanice

Kdo by neznal Saint-Tropez? Díky sérii komedií, ve kterých se Louis de Funés alias četník Ludovic Cruchot zasloužil o celou řadu vtipných situací, se toto francouzské letovisko stalo u nás známým už v dobách, kdy si většina z nás o cestě do Francie mohla nechat jen zdát.

Není proto divu, že dnes sem míří celá řada turistů, kteří se alespoň ze zvědavosti chtějí podívat na slavnou četnickou stanici. K jejich zklamání však je stanice v současné době uzavřena a jen nápis na zdi prozrazuje její minulou existenci. Škoda, malé muzeum v jejich prostorách by si určitě své návštěvníky našlo.

Saint-Tropez ale samozřejmě není jen četnická stanice. Městečko na francouzské riviéře má poměrně dlouhou historii a zajímavá místa a budovy, nemluvě o typické atmosféře francouzského středomořského letoviska s rušným denním i nočním životem, dobrými restauracemi, kavárnami, obchůdky a samozřejmě průzračným mořem i dlouhými plážemi.

Osadu tu měli už Féničané, v římských dobách se město jmenovalo Heraclea. Legenda říká, že název Saint-Tropez vznikl ze jména St. Torpes, což byl nejvyšší sluha císaře Nera, který konvertoval ke křesťanství. Svou víru poté veřejně prezentoval na císařem vyhlášených slavnostech bohyně Diany v Pise (dnešní Itálie), což Nera tak rozzlobilo, že jej nechal roku 68 n.l. popravit. Jeho tělo bylo vhozeno do člunu vypuštěného na řeku Arno. Ta jej donesla do moře, odkud člun díky mořským proudům doplul až do zálivu, pojmenovaného poté Golfe de Saint-Tropez.

Málokdo ví, že mezi lety 1470 až 1672 bylo Saint-Tropez de facto samostatnou a nezávislou republikou, jejíž řízení obstarávali kapitáni volení významnými občany města. Kapitán byl zároveň i velitelem armády.

V roce 1615 se právě zde během své plavby do Říma na několik dní zastavil japonský vyslanec, samuraj Hasekura Rokuemon Tsunenaga, čímž došlo k prvnímu zaznamenanému kontaktu mezi Francouzi a Japonci v historii. V roce 1637 se ukázalo, že místní armáda je dost silná na to, aby byla schopna zahnat na útěk flotilu 21 španělských galeon.

Celá oblast neplatila během období samostatnosti Francii daně, což byl zřejmě hlavní důvod, proč francouzský král Ludvík XIV. její nezávislost nakonec zrušil a zařadil ji pod francouzskou správu.

15. srpna 1944 bylo Saint-Tropez svědkem vylodění spojeneckých vojsk během operace Dragoon. Tato akce měla podpořit invazi v Normandii a zpřístupnit jihofrancouzské přístavy pro zásobování. Vojska postupovala vpřed relativně rychle a v polovině záři se u Dijonu spojila s jednotkami vyloděnými předtím v Normandii v rámci operace Overlord. Kamenný památník na vylodění najdete u pláže.

Nejstarší památkou ve městě je věž La Tour Guillaume, zvaná také La Tour Suffren. Její základ pochází z roku 972. Najdeme tu i další zajímavé historické stavby, zejména součásti dřívějšího pevnostního systému. Zřejmě nejlepší na Saint-Tropez však je nejspíš jeho již zmíněná celková atmosféra. Procházka přístavem s rybářskými bárkami i luxusními jachtami, zastávka v kavárně v rušné městské uličce či návštěva tržiště, kde si můžete koupit třeba provensálské bylinky, vám dodají to správné ležérní rozpoložení azurového pobřeží.

Autor: Michal Hamšík

Předchozí článek z Francie:
Eiffelova věž - nezaměnitelný symbol Paříže

Článek byl zobrazen 11 846 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie