Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Saumur - kouzelné městečko v údolí řeky Loiry

Na západě Francie se v údolí řeky Loiry rozkládá kouzelné městečko Saumur, které se proslavilo nejen svým nádherným zámkem, ale také výbornými šumivými víny, kvalitní jezdeckou školou a jedinečným muzeem tanků. Toto malebné městečko s 30 tisíci obyvateli je také rodištěm slavné módní návrhářky Coco Channel.

Město Saumur v minulosti spadalo pod nadvládu anglických králů, ale ve 12. století se stalo majetkem Francie. V současnosti městu dominuje stejnojmenný zámek, jehož původní budova byla postavena již v 10. století a byla součástí opevnění, které mělo chránit město před normanskými nájezdy. Zámek na soutoku řek Loire a Thouet nechal vystavět Thibault le Tricheur. V roce 1026 se jeho majitelem stal Foulques III., hrabě z Anjou (942 – 958), který jej následně odkázal všem svým příbuzným z rodu Plantagenetů. 

Roku 1067 byla pevnost zničena a zámek se své rekonstrukce dočkal až na konci 12. století, kdy jej nechal přestavět Jindřich II. Počátkem století třináctého se Saumur stal majetkem Filipa II. Francouzského a následně ještě mnohokrát změnil svého majitele. V roce 1621 se část zámku proměnila na kasárny a později přibylo i vězení. V první polovině 20. století se majitelem zámku stalo samotné město Saumur a začalo s jeho rozsáhlou rekonstrukcí. V roce 1940 přečkal zámek těžké bombardování města.

Dnes v Château de Saumur sídlí vynikající muzeum věnované jezdectví, které se však navíc může pochlubit i jedinečnými sbírkami nábytku, obrazů a porcelánu. Zámek hostí také menší Muzeum hraček. Stavbě dominuje strážní věž, z níž se nabízí pohled na Loiru a starou čtvrť Saumuru. Zámek obklopují elegantně zrestaurované kamenné domy a pod ním se klikatí úzké uličky lemované hrázděnými příbytky, mezi které v minulosti Balzac umístil děj svého románu Eugéne Grandet. 

Srdcem starého města je náměstí St.-Pierre, na němž se tyčí středověký kostel Église de St.-Pierre ukrývající hned několik nádherných tapisérií pocházejících z 16. století. Součástí města je i Národní jezdecká škola (École Nationale d´Équitation), která pravidelně pořádá ukázky jezdectví zkušených armádních francouzských jezdců na koních. Škola se nachází západně od Saumuru v St.-Hilaire-St.-Florent. Oblast okolo Saumuru je třetím největším producentem šumivého vína ve Francii a ročně na trh dodá asi 12 milionů lahví Saumur Mousseux, šumivého vína, pro které jsou použity hrozny Chenin blanc. Místní šumivá vína můžete ochutnat například v jeskyních nad řekou Loirou. V těchto jeskyních se pěstují rovněž houby, o nichž se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací v místním Muzeu hub (Musée du Champignon). 

Milovníci historie a vojenské techniky by neměli vynechat Tankové muzeum, které vystavuje na 880 ks obrněné techniky, z toho 220 ks je kompletních a provozuschopných. Tato sbírka vznikla již v roce 1950 ze souboru obrněné techniky, který byl ve městě tehdy k dispozici. Muzeum například sleduje světový vývoj pancéřových strojů od roku 1917 až do dnešních dní. Vystaveny jsou zde nejvýznamnější příklady obrněné techniky ze všech hlavních průmyslových krajin - Francie, USA, Velké Británie, Německa, Itálie, Švédska, zemí bývalého SSSR, Izraele, Brazílie a dalších zemí.

Tankové muzeum v Saumur představuje nejdůležitější sbírku obrněné techniky na světě. Vyniká nejen velkým počtem strojů, ale také tím, že představuje stroje z nejstarších dob před první světovou válkou až po moderní současnost. Kromě tanků je možné si v muzeu prohlédnout také další unikátní kousky, jako jsou děla, protitankové a protiletecké zbraně a stroje, unikátní německý 88mm Flak, řízené i neřízené střely, raketomety, rakety, moderní vozidla a spoustu dalšího.

Mezi městy Saumur a Montsoreau jsou rozesety celé vesnice vytesané do měkkého bílého vápencového kamene, které jsou tvořeny obydlími tzv. troglodytů, což byli jeskynní lidé. Tyto jeskynní stavby byly po celá staletí vytesávány do stěn útesů, nebo hloubeny v okolí centrální šachty. Mnoho troglodytských obydlí bylo zmodernizováno - bylo do nich zavedeno centrální topení a přibyla veranda, proto v nich i dnes mohou žít lidé. Jiné slouží jako atrakce pro turisty, například v Doué-la-Fontaine je podzemní ZOO a v 6 km vzdáleném Rochemenieru se nachází zachovalé troglodytské vesnické muzeum Village Troglodyte. Ve spleti jeskyní jsou ukryty stodoly, vinné sklípky, stáje i obytné místnosti, které se používaly až do 30. let 20. století. Zajímavostí je obrovská společenská místnost, v níž se mohla během dlouhých zimních večerů shromažďovat celá vesnice. Tento čas se využíval k loupání ořechů, předení lnu, ale i k tancování a zpívání v podzemí.

- jap - 

Předchozí čláky z Francie:
Chinon – středověký hrad na řece Vienne 
Cassis - romantika francouzské Provence 
Bayonne - na jihu Francie 
Mougins – oblíbené středisko Francouzské riviéry 
Quimper - centrum bretaňské kultury 

Článek byl zobrazen 7 706 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie