Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Francouzská Riviéra - dovolená s CK Doltour

K nejkrásnější oblasti Francie, kterou s oblibou navštěvují nejen cizinci, ale i samotní Francouzi,  patří  bezesporu Francouzská Riviéra. Kouzelná přímořská  část, zvaná také Azurové pobřeží, oplývá celoročně rozmanitými přírodními krásami a je  vyhledávaným cílem turistů celého světa.

V letních měsících  jsou přímořská centra, pulzující společenským životem a lákající přemírou kulturních akcí,  přeplněná. Zato v horách a kaňonech Přímořských Alp, které jsou přímo předurčeny k aktivními odpočinku, je volněji. Obojí dohromady tak tvoří ideální kombinaci k prožití nezapomenutelné dovolené, která je schopna vyvolat permanentní závislost - na Francouzskou Riviéru se budete chtít znovu a znovu vracet! Budete chtít znovu cítit vůni levandule a provensálských bylin, promísenou se závany mořského vzduchu, vnímat ruch tržnic se zeleninou, ovocem nebo starožitnostmi, šum pouličních kaváren, lákajících k usednutí ke kávě nebo sklence odpoledního rosé, nechat se okouzlovat směsicí všudypřítomných parfémů, které zrodila právě tato nádherná část Francie na svých barevných polích v kopcích Provence.

V této závislosti nejste sami - vracejí se sem obyčejní turisté, stejně jako světová smetánka, pro kterou je pobyt v letních měsících v některém z přímořských středisek Riviéry, ať už je to Antibes, Cannes, Nice nebo Saint Tropez, přímo společenskou povinností. Vracejí se sem umělci, okouzlení průzračným jiskřícím vzduchem, který dává nádherné místní přírodě neopakovatelnou  barevnost. Mnozí z nich se tu usadili natrvalo a stvořili zde své životní dílo, o kterém podávají svědectví desítky muzeí a galerií v této oblasti.

Jednotlivá města na pobřeží vytvářejí spolu s předměstskými částmi téměř souvislý pás osídlení, který je obzvlášť patrný v noci, kdy je ztemnělé  moře lemováno bohatým třpytícím se řetězem tisíců světel.

Klenotem  Francouzské  Riviéry je Nice, přístavní město s téměř 350 tisíci obyvateli, s bohatým architektonickým a kulturním dědictvím, upomínajícím na dlouholetou italskou minulost a s množstvím galerií, muzeí a botanických zahrad.  Staré město kolem přístavu tvoří spleť uliček a náměstí s tržišti - květinový trh střídá rybí nebo oblíbený starožitný,  s nepotřebnou  veteší stejně jako uměleckými skvosty, které sem ve velkém přijíždějí nakupovat obchodníci z nedaleké Itálie. Nově upravená, několikakilometrová Anglická promenáda podél oblázkové pláže skýtá dostatečný prostor pro zevlující, procházející se nebo sportující dav, který tu uvolněně proudí v každou denní dobu aniž by si vzájemně překážel. Výhled z místních hotelů na rozlehlou Andělskou zátoku je působivý téměř 200 let - tak dlouhá už  je doba, kdy přívětivé  podnebí francouzského středomoří objevili Angličané a postavili tady první hotely - po nich se také nejznámější promenáda, lemovaná palmami, jmenuje. Skvostem mezi hotelovými stavbami na promenádě je historická národní památka, proslulý hotel Negresco z roku 1912. Dnes je to jeden z mála paláců, které jsou dosud v soukromých rukou. Impozantní výhled na Andělskou zátoku  si vychutnáte také z kopce nad městem - Chateau, který býval sídlem starého hradu.

Z Nice plynule přejedete pobřežní silnicí do  starobylého Antibes, které v sobě  spojuje půvab romantických uliček s oslnivou krásou přepychu, přítomného všude kolem. Více než dvě stě luxusních jachet z celkového množství ve Středozemním moři  kotví v místním milionářském přístavu, největším na pobřeží. Z přístavu vstoupíte historickou hradební branou rovnou do starého města  s dominantou hradu, který nese jméno rodu Grimaldi. Dnes se v něm mimo jiné nachází  muzeum se sbírkou děl Pabla Picassa, umělce, který v Antibes na čas  nalezl místo k životu i  k tvorbě a většinu vytvořených skvostů muzeu daroval.

Přes písčité pláže v hravé a zábavní čtvrti Juan les Pins , plné módních obchůdků,  restaurací a nočních klubů  zamíříme k městu, jehož proslulost je dána filmem - světoznámý festival v Cannes každoročně v květnu způsobí situaci, kdy  se ulice  zaplní novináři a filmovými fanoušky a  množství filmových hvězd pózuje den co den na červeném koberci před filmovým palácem, zatímco místní znechuceně vyklízejí písčitá hřiště pro petangue pod letitými platany a v ústraní kaváren čekají, až  ruch pomine a  městu se vrátí jeho poklidná podoba přímořských lázní.

Je mnoho dalších míst Francouzské riviéry, které stojí za připomenutí. Vesničky  vysoko v horách, důmyslně vystavěné ve skalách a příznačně zvané „vlaštovčí hnízda“. Centrum světových výrobců parfémů, městečko Grasse, obklopené voňavými poli s jasmínem, růžemi a levandulí. Milionářský poloostrov Cap d´Antibes s vilami, které za vysokými zdmi skrývají nepřestavitelný luxus. Lázeňské město Menton plné citrusových plodů, které tu mají svůj únorový festival. Četnická stanice v Saint Tropez, ve které  kdysi řádil malý vzteklý mužíček.  Hřbitůvek ve vesnici Ramatuelle, kde našel místo svého posledního odpočinku Gérard Philippe. Kdysi prostá vesnice St Paul de Vence, která je dnes proslaveným centrem galerií a ateliérů těch nejslavnějších výtvarných umělců, na jejichž jména jste si schopni vzpomenout a kteří tu kdysi svými díly platili jen za nocleh a stravu. A spousta  hospůdek a restaurací, jejichž společným jmenovatelem je jedinečné propojení chutí a vůní provensálské kuchyně. A kontrast prudkého společenského  ruchu přímořských pláží v sousedství téměř neporušené přírody piniových lesů na červených strmých skalách pohoří Esterel, kde žhavý vzduch letních odpolední čeří jen bzučení stovek cikád.  A v podvečer modravě stříbřitá barva  moře, které tomuto nádhernému koutu země dalo název Azurové pobřeží.

Francouzská riviéra má zkrátka mnoho podob, z nichž však většinu nelze popsat, protože je musíte zažít. Byť jen v krátkém časovém úseku, který vám dává letní dovolená. 

- PR článek -

CK Doltour
Karolíny Světlé 12
110 00  Praha - Staré Město
tel.: 224 239 481

doltour@doltour.cz, praha@doltour.cz
www.doltour.cz

Článek byl zobrazen 12 041 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie