Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Remeš - historická perla mezi vinicemi

Remeš je jedno z historicky nejvýznamnějších francouzských měst. Byli v něm korunováni králové a v roce 1945 podepsána kapitulace Německa. Kromě toho střeží jedinečný kulturní odkaz v podobě monumentální gotické katedrály a dalších budov, zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Jedním z nejcennějších pokladů města je také šampaňské – to jediné pravé na celém světě....

Reims [réms], česky Remeš, leží v severovýchodní Francii, v kraji Champagne-Ardenne, jehož je zcela nepochybně největším a nejvýznamnějším městem, nikoli však správním střediskem (jak některé prameny mylně uvádějí), tím je Châlons-sur-Marne. Remeš obývá bezmála 200 tisíc lidí, kromě nich sem ale denně přijíždějí tisíce turistů, ať už si prohlédnout historické památky nebo ochutnat pravé šampaňské přímo u zdroje.

Remeš bývala původně keltská osada, později římské město Durocortorum, od 3. století v něm sídlilo biskupství. Statut města má od roku 1139. Chloubou Remeše je mohutná gotická katedrála Notre-Dame, která je ještě větší než její o něco slavnější stejnojmenná kolegyně v Paříži. Postavena byla kolem roku 1211, sochařská výzdoba pochází z let 1247 až 1255. Až do roku 1825 v ní byli korunováni francouzští králové. Katedrála se vyznačuje kompozičně vyváženou architekturou a spoustou soch, z nichž nejobdivovanější je asi Usmívající se anděl. Severní příčná chrámová loď remešské katedrály ukrývá orloj z 15. století s lunárním kalendářem. Každou hodinu se objevují dva průvody sošek, z nichž jeden připomíná zbožňování Mágů a druhý útěk Kristovy rodiny do Egypta. Hlavní kapli pak zdobí slavná modrá mozaiková okna, která vytvořil v roce 1974 Marc Chagall.

Neméně významnými stavbami Remeše jsou také románská bazilika a klášter Saint-Remi s opatstvím a palác Tau, které jsou stejně jako katedrála zapsány od roku 1991 na seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Bazilika Saint-Remi je téměř tak impozantní jako katedrála. Nese jméno opata Saint-Remi, který se dožil úctyhodných 96 let a přesně tolik svící dnes napočítáte na velké koruně zavěšené v chrámové lodi. Ta pochází z první poloviny 11. století. Úchvatně architektonicky pojatý presbytář je vrcholným dílem šampaňské rané gotiky z let 1162 až 1190. V bazilice Saint-Remi, která je nestarší budovou ve městě, je pohřbena většina prvních francouzských králů.

Palais du Tau neboli palác Tau stojí hned vedle katedrály a je vlastně živým památníkem oněch slavných korunovací, kterých v Remeši proběhlo od roku 496 do roku 1825 celkem čtyřiadvacet. Všechny obřady, při nichž se francouzský král stával vykonavatelem boží vůle, tu jsou obsáhle zdokumentovány.

Město se slavnou minulostí značně utrpělo během první i druhé světové války. Velká část Remeše byla zničena, poškozená byla také katedrála a její výzdoba. Náročná a letitá rekonstrukce skončila teprve nedávno, dnes už je katedrála opět přístupná veřejnosti. Přestože války zanechaly v Remeši nesmazatelné stopy, současně zapsaly město významně také do novodobých dějin, 7. května 1945 byla právě zde podepsána kapitulace Německa.

Dnešní Remeš je nejen známým historickým a uměleckým městem, ale především kolébkou vinařství. Hrozny, z nichž se vyrábí nejznámější šumivé víno světa, pravé šampaňské, rostou pouze na malém kopcovitém území poblíž Remeše. Zatímco po celém světě je pravé „champagne“ symbolem nejvyššího luxusu, v Remeši můžete vidět dělníky, jak ho v kavárně popíjejí k snídani. Tajemství pravého šampaňského vám odhalí návštěva některého z mnoha sklepů, které jsou otevřené pro veřejnost. Určitě vás zlákají i některé z místních lahůdek ve vyhlášených restauracích, neboť kolem šampaňského se vyvinula obzvlášť vytříbená gastronomie.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 13 860 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie