Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Korsika – kouzelné letní pokušení

Pokud přemýšlíte, kam letos zamíříte na dovolenou, pojďte společně s námi poznat jeden z francouzských pokladů. Je to Korsika, kde si každý přijde na své. Rozhodně nečekejte žádnou nudu, ostrov je totiž velmi pestrý, jak svou přírodou, horami, tak i milými místními obyvateli a spoustou možností, jak příjemně strávit čas.

Korsika leží ve Středozemním moři, asi 180 km jižně od francouzských břehů. Přes nevelkou rozlohu (8 681 km2) tady nalézáme množství přírodních krás - skalnatá pobřeží, prosluněné vinice, kaňony s bujnou vegetací  i zasněžené velehory. Přestože oficiálně patří ostrov k Francii, považují se Korsičané za samostatný národ. Hovoří francouzsky, italsky a korsicky.

Ať už jste aktivní nátury a toužíte poznávat památky, chodit na túry nebo jste spíše plážoví pohodáři, kteří se rádi opalují, každý si může přijít na své. Korsika totiž nabízí široké spektrum aktivit. V jeden moment můžete být v tepajícím baru uprostřed rušné promenády, ale o pár kilometrů dále zase jen obklopeni tajemnou načervenalou skalinou korsických hor a pozorovat dramatický západ slunce.

Korsika se v tom liší od ostatních masových destinací, které nabízejí poměrně jednotvárný program s cílem co největší útraty. Nečekejte zde proto megalomanské hotely jako např. v Egyptě. Na Korsiku se musí jemně, upřímně a s citem, pomalu nadechovat pro ni charakteristickou vůni macchiových svahů a přijít na chuť jedinečnosti. A věřte, budete okouzleni velmi rychle. Kdyby autorka tohot článku měla Korsiku popsat svými slovy, řekla by, že je to tvrdohlavá jasně zářící perla Středomoří, která si žije po svém.

Korsičani nemají příliš rádi spojení s mateřskou Francií (nemálo Korsičanů ji vidí dokonce jako macešskou), jsou na svůj ostrov patřičně hrdí a mají být na co. Cestovatele dokáže Korsika mile potěšit, nabídnout oddech, napětí z dechuberoucích výhledů, výborné jídlo - je libo velká propečená pizza od toho nejtypičtějšího mohutného pizzaře? Nebo snad čerstvé ryby, mušle či delikatesní sýry? Voilá, jste tu správně!

Na Korsiku se můžete vypravit jak letecky, se zájezdem autobusem tak i na vlastní pěst autem. Když připlouváte lodí ke Korsice, jeví se z dálky jako zapomenutý oblak. Ale jakmile zaostříte kontury, zrodí se před vámi vysoký hornatý ostrov, který fascinoval mořeplavce už v dávných dobách. Konec konců, ti aktivnější z nás jezdí na Korsiku právě kvůli horské turistice. Zdatní profesionálové se mohou vydat na proslulou GR 20, což je unikátní turistická 200 km dlouhá stezka po horách Korsiky, která patří k těm nejnáročnějším v Evropě.

Teď zase zpět k nám pohodlnějším požitkářům a turistům, kteří to ještě na tak náročnou stezku nevidí. Ubytování na Korsice lze najít ve všech cenových kategoriích - luxusní či skromné apartmány, kouzelné osobité hotýlky, prázdninové domy, kempy, horské chaty či jachty. Majitelé ubytovacích kapacit jsou povětšinou velmi ochotní a milí a každý druh ubytování má své výhody.

A hurá, je čas poznávat ostrov. První co vás při cestování po Korsice osloví, bude jistě středověký charakter zdejších horských městeček. Malé prosté domky, kostelíky, dlážděné uličky, kamenné zídky. Když zpozorníte, přijde vám jako by se tady zastavil čas. Pár dovádějících chlapců, starší pánové se skleničkami vína hrající pétanque - místní velmi oblíbenou hru, ve které jde o umístění hracích koulí co nejblíže k cíli. Ten tvoří dřevěná kulička, tzv. Prasátko.

Ve velkých městech jako Ajaccio, Bastia, Porte Vecchio či Bonifacio můžete pozorovat vliv francouzského kontinentu. Města jsou upravená, obohacena o pečlivě udržovanou zeleň, která městu dodává v parných dnech příjemný rozměr. Přístavní města jsou většinou navíc chráněna pevností. Jinými slovy, přímo vybízí k procházkám po obchůdcích, podél pobřeží nebo zajít do hospůdky na místní speciality. Krátké představení měst, pro ty z vás, kteří mají rádi památky:

AJACCIO
Hlavní město Korsiky rozložené v překrásném zálivu pod svahy se subtropickým rostlinstvem. „Císařské město“, kde se roku 1769 narodil Napoleon Bonaparte. Zdejší mimořádně příjemné podnebí oceňují turisté z celého světa.

Napoleonovo muzeem (Salon Napoléonien) - uchovává relikvie z císařských dob, je umístěno v místní nradnici (Hôtel de Ville). Zajímavé je také pestrobarevné tržiště vedle radnice.

Palais Fesch - palác se sbírkami italského malířství 14.–18. stol. a s císařskou kaplí (hrobky rodiny Bonaparte).

Maison Bonaparte - císařův rodný dům. Napoleonův pokoj, vybílený vápnem a jednoduše zařízený, kontrastuje s ostatními místnostmi, které překypují luxusní výzdobou.

PORTO-VECCHIO
Město leží v magické krajině z červeného porfyru a intenzivní modři. Ještě před první světovou válkou bylo Porto-Vecchio malým městysem, kde řádila malárie. Dnes je nejvýznamnějším přístavem Korsiky. Nad bělostnými plážemi (kde občas váháte, jestli nejste náhodou v Tichomoří) v okolí rostou olivové háje a lesy korkových dubů.

BONIFACIO
Pirátské město založené jako pevnost na vápencových skalách v boji proti Saracénům (9. stol.). Bonifacio má pravidelné lodní spojení s nedalekou Sardinií. Staré město (Ville Haute) je spojené sráznými cestami s přístavní čtvrtí. Nejzajímavější památkou je citadela s kostelem St. Dominique z 13. století. Okolí je pověstné fjordy s tajemnými jeskyněmi, které sloužily k ukrývání naloupenách pokladů.

To je krátké představení. Pokud jste během čtení dostali chuť tento jedinečný poklad ve Středozemí objevit, poznat jeho krásy, můžeme vám doporučit zastavit se u nás v CA Ibis - CK Antlová.  Rádi vám poskytneme doplňující informace a vymyslíme vám dovolenou na míru, abyste z Korsiky poznali právě to, co vás nejvíce zajímá.

Na závěr jedno upřímné varování. Jakmile se jednou nadechnete a poznáte tamní přírodu i kouzlo krásných pláží, bude vás Korsika neustále lákat zpátky. Poznávat ji je zážitek na celý život. Budeme se těšit na společné objevování tohoto středozemního skvostu. Slovy Antoina de Saint Exupéryho: „Tak dlouho se milovalo moře se Sluncem, až se zrodila Korsika“.

- PR článek -

CA Ibis - CK Antlová
Radnická 11
602 00  Brno

tel: 542 215 393, 542 210 534,
603 563 244
fax: 542 215 120

ckibis@ckibis.cz, i.antlova@ckibis.cz
www.ckibis.cz, www.ostrovkorsika.cz

Článek byl zobrazen 8 866 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie