Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Orléans - město Jany z Arku

Orléans založili Keltové daleko dříve než se začal psát náš letopečet a byl dobře známý i velkému Ceasarovi, který ho dobyl a vzal pod římskou správu. Dnes je ale na prvním místě spojován s Janou z Arku, mladinkou dívkou, která povstala v čele francouzských vojsk a osvobodila město z anglického obležení.

Orléans [Orlean] je historické město ve střední Francii v kraji Centre, středisko departementu Loiret. Rozkládá se na ploše něco přes 27 km² a žije v něm přibližně 115 000 obyvatel, celou aglomeraci obývá více než 250 000 lidí. Město leží na romantické řece Loiře a pro svou polohu i vybavenost je ideálním výchozím bodem k návštěvám zámků na Loiře. Orleáns je dobře dostupný jak po železnici díky vlakům TGV (nádraží „SNCF Orléans“), tak po silnici. Letiště Paris – Orly (ORY) je vzdálené 120 kilometrů severním směrem.

Život města je dlouhý a pestrý. Založili ho již Keltové jako Cenabum. V roce 52 př.n.l. zde byla zavražděna řada římských obchodníků, a tak vypuklo dobře připravené povstání Galů proti Římské říši známé jako Vercingetorixovo povstání proti Caesarovi. Římané ale Galii dobyli a tak  připojili i „Cenabum“ k provincii Gallia Lugdunensis jako Cenabum Aureliani nebo Aurelianum (na počest císaře Aureliana). Jako takové bylo jedním z obchodních středisek římské Galie a pod stejným názvem existovalo město i za dob raného křesťanství a jako součást franské říše.

Ve 4. století bylo ve městě založeno biskupství, v 9. století bylo dobyto loirskými Vikingy (Normany) a od 10. století byl Orléans v držení Kapetovců. Kultura se zde začala rozvíjet v souvislosti se založením univerzity v roce 1309 a následným rozvojem vzdělanosti. Přelom v historii Orléansu nastal během stoleté války, když se tu roku 1429 objevila Jana z Arku s početnou armádou v zádech a vymanila město z anglického obležení.

Podivuhodné životní osudy učinily z Jany z Arku jednu z nejznámějších, ale zároveň nejméně pochopených postav v dějinách Francie. „Panna Orleánská“ byla kanonizována až roku 1920, předchozí generace ji chápaly poněkud obtížněji. Dnes je jedním ze symbolů Francie – píší se o ní knihy, točí filmy a je známá po celém světě.


Autor: calips96

Jana se narodila roku 1412 ve středně bohaté rolnické rodině v lotrinském Domrémy jako jedna z pěti dětí. Ve třinácti letech začala slýchat hlasy svatých – archanděla Michaela, svaté Kateřiny a Markéty. Hlasy jí říkaly, co má dělat. Její pověst ji předešla, když se v únoru 1429 odebrala do Chinonu, kde Karel VII. oplakával blížící se ztrátu království a porážku od Angličanů. Jana bez zaváhání poznala krále mezi skupinkou dvořanů a přesvědčila ho, že je jeho posláním vyhnat Angličany ze země. Přemluvila ho, aby jí svěřil velení nad vojskem, které prolomí obležení Orléansu, a také to pak dokázala. Později Janu zajali Burgunďané, spojenci Angličanů, kteří ji nepřítelům vydali. Angličané ji pak v Rouenu odsoudili jako čarodějnici. I přes hrdinskou obranu byla odsouzena nejdřív na doživotí a pak k upálení na hranici. Rozsudek byl vykonán roku 1431, poté, co se Karlovi VII. nepodařilo osvobodit ji za výkupné. Dům, ve kterém Jana z Arku nocovala od 24. dubna do 9. května 1429, dodnes v Orléansu stojí a patří k nejnavštěvovanějším památkám ve městě.

Po skončení stoleté války Orléans žádné další dramatické změny nezažil, v 16. století ho získali Hugenoti a od roku 1594 byl součástí francouzské koruny. Nejvýznamější orléanskou památkou je gotická katedrála sv. Kříže (Cathédrale Sainte-Croix) z let 1278 – 1329. Velmi zachovalé je také historické jádro, ve kterém najdete jak už zmíněný Dům Jany z Arku (La Maison de Jeanne dArc), tak zajímavý Groslotův dům (Lhôtel Groslot) z let 1549-1555. K odpočinku v Orléansu lákají 35 hektarový park „Parc Floral de la Source" a  početné zahrady v okolí.


Autor: calips96

Město má dnes dobře prosperující průmysl, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti. K rychlému rozvoji předurčila Orléans jeho poloha - z mnoha sídel ležících na Loiře je to právě odtud nejblíže do Paříže, a tak například  i jedna z prvních francouzských železnic (v roce 1843) spojovala právě tato dvě města. Vlaky zásobovaly Paříž potravinami z úrodného údolí Loiry.

Také kraj Centre má svou typickou krajinu a kulturu, především tu gastronomickou. Orléans je obklopený rovinatou krajinou – na jihu jsou převážně lesy a rybníky (oblast Sologne), sever je zelený s mnoha obilnými lány (La Beauce). V kraji Centre si můžete dopřát mnohé specifické a jistě nezapomenutelné kulinářské zážitky. Příznačná je zde například omáčka „beurre blanc“, která doprovází většinu rybích jídel a pak nantská kachna připravovaná s hráškem  nebo na pomerančích. Na stolech nesmí chybět ani okouni nebo úhoři vaření v bílém víně, pomazánka z vepřového nebo husího masa „rilletes“, známý „coq au vin“ neboli kohout na víně, specialita kraje Touraine, a v neposlední řadě zvěřinové speciality ze Sologne jako bažantí hrnec nebo srnčí s omáčkou z černých třešní. Něco z toho s velkou pravděpodobností pojídala i Panna Orleánská...

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 9 860 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie