Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Marseille - místo, kde pobýval hrabě Monte Christo

Slavný román Hrabě Monte Christo zná snad každý, jen málokdo však ví, že jeho autor, Alexandr Dumas, nechal svého hrdinu uvěznit do pevnosti d´If, která stojí na skalnatém ostrůvku nedaleko starého přístavu v Marseille. Vypravme se společně do města, které dnes patří k největším přístavům celého Středozemí.

Marseille, přístav s neopakovatelnou atmosférou, je zároveň nejstarším francouzským městem s více než dvou tisíc šestisetletou historií. Za první doložené obyvatele se považují již staří Féničané. A právě na místě jejich údajného vylodění se dodnes rozprostírá starý marseillský přístav. Ten byl v provozu až do konce 19. století, dnes zde narazíte spíše na rybářské lodě či výstavní jachty. Odsud se také můžete vypravit lodí na nedaleký ostrov d´If . Mohutná pevnost měla původně chránit přístav, brzy však začala sloužit jako vězení, a to ne ledajaké. Jeho nemilosrdná pověst se rychle šířila a s čistým svědomím můžeme říci, že ve své době ve Francii neexistovalo obávanější místo než Chateau d´If. Není divu, že se jím nechal inspirovat i jeden z největších spisovatelů romantismu a zabezpečil tak pevnosti nesmrtelnou slávu. Ačkoliv je zřejmé, že příběh Edmonda Dantese pochází ze spisovatelovy fantazie, dodnes uvidíte při prohlídce temných kobek celu, ve které bývalý námořník strávil velkou část svého života i celu neméně známého trestance a učitele abbé Faria.

Nad přístavem se tyčí bazilika Notre-Dame de la Garde, která je postavena na nejvyšším místě v Marseille, na vrcholu Garde (154 m.n.m.). Tvoří významnou dominantu města a je vyhledávaným poutním místem mnoha věřících. Z šedesát metrů vysoké zvonice shlíží na město obrovská bronzová socha Panny a Syna. Se svými dómy, mozaikami i zlatým zdobením patří La bonne mère, jak ji mnozí nazývají, bezesporu k nejreprezentativnějším stavbám z dob vlády Napoleona III.

Ať už v Marseille trávíte delší dobu, nebo plánujete pouze krátkou zastávku, rozhodně neopomeňte navštívit každodenní rybí trh na Quai des Belges. Můžete zde ochutnat mimo jiné i místní specialitu, fantastickou rybí polévku bouillabaisse, jež dnes neodmyslitelně patří ke kulinářským divům francouzské kuchyně.

České aerolinie provozují z Prahy do Marseille pravidelné přímé linky. Marseille, podobně jako mnohá velká města, nabízí svým návštěvníkům City pass, který zahrnuje vstup do 15 muzeí, lodní přepravu k pevnosti If, prohlídku města s průvodcem a cestování městskou hromadnou dopravou. Jednodenní City Pass stojí 18 EUR, za dvoudenní zaplatíte 25 EUR.

Článek byl zobrazen 11 440 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie