Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vítězný oblouk - Napoleonova pařížská chlouba

Vítězný oblouk neboli Arc de Triomphe je po Eiffelově věži jednou z nejvýraznějších dominant Paříže. Vévodí západnímu konci slavného pařížského bulváru Avenue des Champs-Elysées a je symbolem francouzské národní hrdosti a zároveň je také druhým největším vítězným obloukem na světě.

Tento 50 metrů vysoký a 45 metrů široký oblouk nechal postavit Napoleon Bonaparte na znamení své moci a vítězství Velké armády - Grande Armée v mnohých bitvách. Autorem návrhu byl architekt Jean-Francois Chalgrin. Se stavbou se začalo v roce 1806 a stavělo se celých 30 let. Poslední úpravy tak byly dokončeny v roce 1836, za vlády Ludvíka Filipa Orleánského.

Triumfální oblouk se stal téměř okamžitě významným místem, kde se konaly velké národní slavnosti i pohřby. Také zesnulého císaře Napoleona nakonec v roce 1840 pronesli touto branou do Invalidovny (Les Invalides) během pohřebních slavností. V průběhu 19. století se baron Haussmann rozhodl přetvořit město k obrazu svému a Vítězný oblouk se tehdy stal středem Paříže. Dnes se od oblouku paprskovitě do všech směrů rozbíhá 12 širokých bulvárů. Místo je známé pod názvem Charles-de-Gaulle-Étoile a je lemováno hlavními dopravními tepnami, které tvoří vlastně první organizovaný kruhový objezd na světě.

Hlavní fasáda oblouku je zdobena čtyřmi masivními plastikami, jež zobrazují vítězné bitvy z období Revoluce v roce 1789 a z období první říše. Podél horního okraje jsou pak umístěny štíty s vyrytými jmény bitev Velké armády. Po vzoru římského Vítězného oblouku byl oblouk ještě doplněn plastickou výzdobou se symbolem Marseillaisy od sochaře Francoise Rudeho. Jestliže se díváte na oblouk ze Champs-Elysées, spatříte na jeho levé spodní části reliéf zvaný Napoleonův triumf, který oslavuje smlouvu podepsanou v roce 1810. Tehdy zažívala Napoleonova říše svůj vrcholný rozkvět. Nad tímto reliéfem se nachází další, líčící vítězství Napoleona nad Turky v roce 1799.

Další vyhraná bitva je pak zobrazena na severní straně oblouku. Je zde vidět nepříliš početné Napoleonovo vojsko, jak rozbíjí led na moravském rybníku. Podařilo se jim tak zneškodnit tisíce nepřátelských vojáků a Francouzi opět oslavovali vítězství. Snad nejpůsobivější je však reliéf nacházející se na přední části oblouku vpravo dole. Jsou na něm zachyceni francouzští občané, jak odcházejí bránit svůj národ před Rakušany a Prusy. Nad reliéfem Odchodu dobrovolníků se nachází vlys, na němž je zvěčněn pohřeb francouzského generála Marceaua, jenž v roce 1796 zahynul v bitvě proti rakouské armádě.

Pokud se chcete pokochat nádhernou panoramatickou vyhlídkou na Paříž, vydejte se buď po schodech, nebo výtahem do horního patra na vyhlídkovou terasu. Z výšky tak spatříte Louvr, Náměstí Svornosti i moderní pařížskou čtvrť La Défence. Vychutnat si zde můžete také příjemné posezení nebo v místním muzeu shlédnout krátké filmy týkající se oblouku. V roce 1919 se na konci 1. světové války konala Pařížská vítězná přehlídka, během které Charles Godefroy podletěl oblouk se svým dvouplošníkem. Jeho akce byla zachycena filmovými kamerami a let se tak rázem stal legendárním symbolem oslav konce 1. světové války.

Dne 11. listopadu roku 1920 byl pod Vítězným obloukem pohřben neznámý vojín z 1. světové války. Turisté se dnes pravidelně zastavují u jeho památníku – Le soldat inconnu. Oblouk tak slouží jako národní pomník všech Francouzů, padlých v mnoha válkách, jež se odehrály a stále odehrávají kdekoliv na světě. Každý den v 18:30 se zde rozsvěcuje světlo jako připomínková tryzna. V roce 1961 prezident Spojených států John F. Kennedy a první dáma Spojených států Jacqueline Kennedy, složili společně s francouzským prezidentem Charlesem de Gaulle hold u hrobu tohoto neznámého vojína. Krátce po atentátu, který byl spáchán na prezidenta Kennedyho v americkém Dallasu v roce 1963, nechala vdova Kennedyová zapálit věčný oheň v Arc de Triomphe. Oheň zde hořel až do pohřbu prezidenta, který se odehrál na arlingtonském hřbitově ve Virginii.

Pod obloukem najdeme i ostatky významného francouzského básníka a spisovatele, autora Bídníků Victora Huga. V roce 1885 zde byl dokonce na jednu noc vystaven v rakvi. Dne 26. srpna roku 1944 u oblouku oslavovali Francouzi v čele s generálem de Gaullem osvobození. V současné době se před Vítězným obloukem každoročně dojíždí peloton slavného cyklistického závodu Tour de France.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 13 699 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie