Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pařížský Panthéon

V pařížské Latinské čtvrti se od roku 1790 tyčí jedinečný historický objekt Panthéon, jenž v minulosti sloužil jako kostel. Dnes je to významné pohřebiště francouzských hrdinů a také muzeum seznamující návštěvníky s historií města. Svůj název získal díky podobě s římským Pantheonem.

Tento kostel nechal na místě původní baziliky pocházející z 6. století a zasvěcené patronce města sv. Genevievě, postavit král Ludvík XV. Svatostánek zde nechal vybudovat na oslavu sv. Jenovéfy a svého uzdravení z těžké a smrtelné nemoci. Byl totiž tak šťastný, že žije, že to chtěl dát vědět celé Francii. Projekt byl svěřen do rukou francouzského architekta Jacquese-Geraina Soufflota, který stavbě vtiskl její neoklasicistní podobu.


Autor: Christine

Stavba byla zahájena v roce 1764 a dokončena roku 1790 – tedy až deset let po architektově smrti. Dohled nad projektem tehdy převzal Guillaum Rondelet. V průběhu Velké francouzské revoluce byl Panthéon přeměněn na svatyni a místo posledního odpočinku hrdinů a velikánů Francie. Bylo zazděno 42 oken, která projektoval Soufflot, byly sníženy zdi a stavba dnes působí mnohem prostším dojmem než ta původní. V podzemní kryptě jsou uloženi nejvýznamnější francouzští umělci a myslitelé, jako například Alexander Dumas, Jean Jacques Rousseau, Emile Zola, Voltaire, Victor Hugo, Pierre Curie nebo Marie Curie-Sklodowska. Pohřben je zde také samotný autor stavby – Gerain Soufflot. V následujících místnostech jsou hroby maršálů Lannese a Marceaua, L. Bradle a dalších státníků, generálů, vědců a umělců.

První významnou osobností Francie, která zde byla pohřbena, však byl oblíbený řečník Honoré Mirabeau, jehož tělo odtud bylo po revoluci odvezeno. Před hrobkou Voltaira stojí socha od Jeana-Antoina Houdona. V roce 1806 byl na příkaz Napoleona Panthéon přebudován zpět na kostel a roku 1885 se z něj navždy stala světská stavba, v níž vzniklo muzeum. V roce 1970 zde pak byly uloženy ostatky vůdce odboje ve 2. světové válce Jeana Moulina. Krypta je postavena na rozsáhlé ploše pod budovou a je rozdělena na jednotlivé chodby lemované dórskými sloupy.

Se svou délkou 110 metrů a výškou 83 metrů dnes Panthéon patří mezi největší stavby na území Paříže. Průčelí stavby podpírá 22 korintských sloupů a na reliéfu od Davida d´Angerse, který představuje Matku Zemi je vytesán čitelný nápis „Aux grandes hommes, la patrie reconnaissante“, což v překladu znamená „Velkým mužům, od jejich vděčné vlasti“. Celá stavba je ozdobena mohutnou kopulí, která je tvořena třemi vrstvami kamenných bání a svým tvarem připomíná chrám sv. Pavla v Londýně. Kopule má ocelovou konstrukci, a pokud se vyšplháte až do její špičky, naskytne se vám nádherný výhled na celou Paříž. Kopuli vážící 1000 tun podpírají čtyři mohutné sloupy. Je dílem Rondeleta a také důkazem obnoveného zájmu o vzdušnost gotické architektury.


Autor: Bernard Laguerre

Kolonáda obíhající kolem kopule má nejen dekorativní charakter, ale slouží také jako geniální opěrný systém. Na pilířích jsou vytesaná jména bojovníků z červencové revoluce roku 1830. Interiér kostela je tvořen čtyřmi loděmi uspořádanými do tvaru řeckého kříže. O výzdobu interiéru, zejména tedy jižní stěny hlavní lodi, se postaral malíř Pierre Puvis de Chavannes. Ten na svých překrásných freskách z 19. století zachytil život sv. Jenovéfy. Zajímavá je také socha politologa Denise Diderota, kterou v roce 1925 vytesal Alphons Terroir. Další sochy a fresky představují scény ze života svatého Diviše a Ludvíka, Jany z Arku, korunovaci Karla Velikého a další slavné postavy francouzských dějin.

Panthéon je veřejnosti otevřen po celý rok s výjimkou státních svátků. Pokud jej chcete navštívit, je nejlepší vystoupit ve stanici metra s názvem Luxembourg.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 9 360 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie