Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nancy - perla Lotrinska

O francouzském Nancy můžete s trochou nadsázky tvrdit, že je městem polského krále a lotrinského vévody Stanislava I. Právě on z něj v 18.století vybudoval jedno z nejkrásnějších měst Francie, vytvořil zde celosvětově uznávané centrum vzdělanosti a zanechal mu, jako znalý milovník dobrého jídla, také několik lahodných specialit.

Nancy [Nánsy] najdete v severovýchodní Francii v departmentu Meurthe-et-Moselle (v názvu jsou ukryta jména dvou řek, které oblastí protékají), v historickém kraji Lotrinsko (fr. Lorraine). V minulosti bylo Nancy sídlem lotrinských vévodů, narodil se zde například manžel rakouské panovnice Marie Terezie František I., dnes je město domovem sto tisíc lidí. Už od středověku uctívají v Nancy rok co rok patrona Lotrinska, svatého Mikuláše. Jeho ostatky údajně spočívají v bazilice Saint-Nicolas-de-Port. Na přelomu listopadu a prosince putuje městem za doprovodu dechovky vyzdobený průvod, který vrcholí ohňostrojem na náměstí Place Stanislas. Nancy bývalo dlouhá léta hlavním městem Lotrinska, dnes jsou správním střediskem kraje nedaleké Méty (Metz), v Nancy si ale můžete prohlédnout Lotrinské muzeum (Musée Lorrain). 

Historické město láká k návštěvě řady památek - katedrály, vévodského paláce ze 13.-16. století, kaple z 18.století, rokokové fontány, starého města a dalších. Soubor památek při náměstích Place Stanislas, Place de la Carriére a Place dAlliance je od roku 1983 pod ochranou světového kulturního dědictví UNESCO. Památkáře zaujal projekt tří náměstí, která jsou příkladem reprezentační i funkční architektury.

Nejpozoruhodnější náměstí v Nancy nese jméno polského krále Stanislava I. Lesczyńského, který má dnes v jeho středu svou sochu. Stanislav byl tchánem francouzského krále Ludvíka XV. , a když ho v roce 1736 Rusové sesadili z polského trůnu, nabídl mu Ludvík jako útočiště lotrinské vévodství. Francouzský král ho Stanislavovi věnoval doživotně, a to nakonec trvalo hezkých třicet let. Pravou je, že Nancy na tomto ústupku francouzského krále jedině vydělalo. Stanislav vyjádřil svou vděčnost tím, že veškeré své další úsilí věnoval obnově města.

Stanislavovo náměstí je nově opravené, proto ho nyní můžete obdivovat ve stejném lesku a kráse jako dvořané při jeho otevření v roce 1755, kdy prý z jeho kašen tryskalo víno a na jeho ploše zářily tisíce svící. Náměstí bylo vyměřeno v 50. letech 18. století v místě mezi starým městem z 10. století a novým městem ze 16. století. Stovky dělníků na něm pracovaly přesně tři roky. Dnes je nejznámější pozoruhodností města. V rozích ho uzavírají překrásné zlacené mříže z tepaného železa s ornamentálními branami, které náměstí tvoří přímo jedinečným. Na souměrnou plochu shlížejí ze čtyř stran elegantní paláce. V největším z nich je radnice s krásným schodištěm, které navrhl (stejně jako mříže na náměstí) Jean Lamour. V dalších palácích jsou dnes především stylové restaurace, najdete mezi nimi ale také budovu opery (Opéra Théâtre) a muzeum umění (Musée des Beaux-Arts).


Foto: náměstí Place Stanislas  Autor: Etienne Cazin

Na další náměstí, Place de la Carriere, se prochází Vítězným obloukem, který je napodobeninou antického Septimova oblouku v Římě. Podlouhlé Place de la Carriere je obrazem elegantní harmonie. Většina budov pochází také z 18. století, a i zde najdete nepřehlédnutelné železné mříže Jeana Lamoura.

Necháte-li se unášet ulicemi a uličkami města, objevíte výjimečné dědictví, které tu zanechala škola „École de Nancy“, dnes už můžete navštívit pouze její muzeum s krásnou zahradou. Na ulici Grande Rue se můžete na chvíli vrátit do středověku. Na jejím jednom konci se dochovala mohutná brána z původního opevnění města „Porte de la Craffe“, pochází ze 14. – 15. století a v minulosti sloužila také jako vězení. Na druhém konci „Velké ulice“ stojí překrásný vévodský palác přestavěný v 16. století.

Na náměstí „Place St. Epvre“ stojí významná sakrální památka „bazilika St. Epvre“. V Nancy se říká, že je nejen srdcem samotného města, ale i celého Lotrinska. Na jejím místě byla před více než devítisty lety zřízena první farnost a od středověku zde postupně vznikly tři kostely. Do dnešní podoby baziliky se zapsala především pozdní gotika.

Některé prameny označují Nancy také za kolébku secese, kolem roku 1900 se město skutečně proměnilo v jedno z hlavních evropských středisek secese, a to díky Émilu Gallému a Victoru Prouvému. Stopy tohoto uměleckého slohu jsou patrné na mnoha místech.

Nancy oplývá rozkošnými lokalitami, módními obchody a útulnými výčepy. Určitě se zastavte v některém z místních obchůdků a kupte si jednu ze specialit města, mezi které patří bergamotové bonbóny, mandlové pusinky nebo rumové pečivo.

Podrobné informace o Nancy, včetně přehledu kulturních akcí a možností ubytování najdete například na oficiálních stránkách města.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 10 800 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie