Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

St. Martin

St. Martin se nachází v Malých Antilách a je součástí série menších ostrovů zatočených od Portorica směrem k jihoamerickému pobřeží. St. Martin (St. Maarten) je jedním z nejnavštěvovanějších ostrovů Karibiku.

Ze dvou názvů vyplývá, že je rozdělen na francouzskou a holandskou část. Zatímco holandská část je rušnější a komerčnější, francouzská je klidnější, komornější, bez velkých hotelových resortů a vliv francouzské kultury je zde zřejmý.

Když se 11. listopadu 1493 ozvalo ze strážního koše vlajkové lodi Kryštofa Kolumba zvolání „Země“!, podíval se údajně její kapitán na kalendář a jméno pro nový ostrov zvolil podle svatého, připadajícího právě na ten den - Svatý Martin. Díky svému přírodnímu bohatství se stal předmětem zájmu řady evropských koloniálních mocností, až byl roku 1648 rozdělen na 2 části. Sever (asi 2/3 území) připadl Francii, zbytek Holandsku. Tento stav trvá dodnes.

St. Martin je podprefekturou karibského ostrova Guadaloupe, který je francouzským zámořským departmentem. Hlavním městem je Marigot, které sice není velké, ale má příjemnou atmosféru a řadu stylových restaurací s výbornou kuchyní. Zůstalo tu několik stylových historických domů s nádherně zdobenými balkóny, jsou tu však i moderní obchůdky a butiky, nejrušnější ulicí je Rue du Général de Gaulle. Za zmínku stojí i Archeologické muzeum.

Západní pobřeží je typickým Karibikem s tyrkysovým mořem teplým až 28 stupňů po celý rok, bělostnými plážemi a kokosovými palmami. Podnebí je stabilní s teplotami v létě i v zimě kolem 30 stupňů, bez výraznějšího dešťového období. Zřejmá je zde vysoká vlhkost vzduchu a příjemné proudění pasátu. Na francouzské straně ostrova jsou některé skutečně krásné a nepřelidněné pláže, například Baie Longue, kilometr dlouhá pláž, kterou mnozí považují za nejhezčí na celém ostrově.

Na holandské straně ostrova je méně pláží než na francouzské, ale přesto i tady je řada příležitostí k hezkému koupání a slunění, například Dawn Beach, kde se dá i šnorchlovat. Nejoblíbenějším místem potápěčů je Proselyte Reef, několik kilometrů jižně od Philipsburgu, kde se roku 1802 potopila britská fregata, a kde je mnoho korálových útesů s podmořskými jeskyněmi. Vyznavači golfu najdou osmnáctijamkové hřiště u Mullet Bay na jihozápadě ostrova.

Philipsburg – hlavní město holandské části leží na dlouhém úzkém pruhu země, který odděluje solné jezero Great Salt Pond od zátoky Great Bay. Město je mixem historických i nových budov a je skutečným nákupním rájem.

Tipy a zajímavá místa
Jako všude v Karibiku jsou i tady krásné pláže a ostrov je dobrým východiskem pro návštěvu sousedních ostrovů jako jsou Anguilla, St. Barts a St. Eustatius.

Grand Anse – městečko, ležící na severu ostrova, se pyšní zcela oprávněně přízviskem „hlavní město karibských restaurací“ - jsou zde zastoupeny všechny druhy kuchyní, letovisko ožívá především večer a z většiny restaurací je překrásný výhled na moře.

Pic du Paradis – z nejvyššího vrcholku ostrova (424 m) se otevírají krásné vyhlídky a jeho okolí skýtá dobré možnosti pro pěší turistiku.

Îlet Pinel – malý ostrůvek u nejsevernějšího cípu ostrova je oblíbeným cílem jednodenních výletů, spojeným s koupáním, šnorchlováním, procházkami a piknikem.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 1 907 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie