Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Montpellier - v tajemné Okcitánii

Jihofrancouzské město Montpellier je jedním z mála v této oblasti bez galsko-římské minulosti. Bylo založeno „až“ roku 985 a za svůj vznik vděčí – byť nepřímo – pirátům. Nejdůležitějším městem raného středověku v tomto kraji bylo Maguelone, avšak kvůli neustálým nájezdům pirátů se místní feudální panstvo rozhodlo přestěhovat správní centrum hlouběji do vnitrozemí. Spojením dvou vísek, které byly obehnány zdmi, a vybudováním hradu vzniklo Montpellier, ležící asi 10 kilometrů od pobřeží.

Městečko postupně rostlo a stalo se významným obchodním centrem. Byly zde tolerovány náboženské menšiny židů, muslimů a katarů. Arabové tu založili školy medicíny, které v té době patřily mezi nejvyspělejší vědecké instituce ve Středomoří a potažmo i v celé Evropě. Z těchto škol následně vznikla nejstarší křesťanská škola medicíny v Evropě, založená v roce 1021. Roku 1160 pak přibyla právnická škola a v roce 1220 školy zastřešila nově založená univerzita, nejstarší v dnešní Francii. Je ovšem nutno si uvědomit, že tato oblast nebyla tehdy vnímána jako Francie ani místními obyvateli, ani kýmkoliv jiným. Ač nešlo o samostatný státní útvar (těch ostatně ve 13. století mnoho nebylo), země Languedoc či také Okcitánie, odpovídající zhruba jižní třetině dnešní Francie, byla pod vládou dlouhé řady hrabětů z Toulouse a mluvilo se zde vlastním románským jazykem, okcitánštinou. I když tato řeč byla později vytlačena francouzštinou (jazykem oblasti kolem Paříže), i dnes si zdejší řeč ze staré okcitánštiny něco ponechala a od běžné francouzštiny se poněkud liší.


Autor: Wolfgang Staudt

Montpellier se každopádně stalo velmi důležitým centrem vzdělanosti. Univerzita od té doby funguje až dodnes, s krátkým přerušením v období francouzské revoluce.

Město v průběhu středověku mnohokrát změnilo majitele a bylo vystaveno mnoha zvratům, jako ostatně téměř každé místo na Zemi. Zmínit můžeme například období reformace v 16. století, kdy se velká část zdejších obyvatel stala protestanty a Montpellier se stalo základnou a pevností protestantů proti francouzské koruně. V roce 1622 jej proto obklíčila vojska francouzského krále Ludvíka XIII. a město bylo nakonec po osmi měsících obléhání dobyto. Během jeho nástupce, Ludvíka XIV., zde pak vyrostlo mnoho honosných budov, v současnosti obdivovaných památek.


Foto: Montpellier Cathedral  Autor: Wolfgang Staudt

V průběhu 19. století Montpellier „postihl“ průmyslový rozvoj, který sice byl v mnoha směrech pozitivní, ale z hlediska architektonického a urbanistického mu – mírně řečeno – příliš neprospěl (jako ostatně v mnoha jiných případech po celém světě, včetně ČR). Krásné středověké centrum bylo ze všech stran obklopeno mnoha nevzhlednými průmyslovými budovami, továrnami a narychlo stavěnými domy. Teprve koncem 20. století se rozběhla řada projektů, které mají za úkol přestavbu šedivých industriálních areálů.


Foto: Cathédrale Saint-Pierre  Autor: Wolfgang Staudt

Hlavním lákadlem pro turisty nicméně stále zůstává historický střed města, náměstí Place de la Comédie, gotická katedrála ze 14. století (avšak dosti přestavěná), promenáda ze 17. a 18. století (Promenade du Peyrou) a vítězný oblouk z roku 1691. Navštěvovaná jsou také zdejší muzea, zejména Musée Fabre a Atger Musée, a botanická zahrada z roku 1593, nejstarší ve Francii.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 7 680 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie