Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nejen za vínem do Champagne

Vydejme se do otevřené francouzské krajiny, kde roste víno svěží chuti na křídové zemině, ze kterého místní obyvatelé během staletí dokázali vyrobit ryze královský mok – perlivé živé víno – šampaňské! Je to víno pro mimořádné chvíle. Právě proto toto víno doprovázelo jedinečný akt – korunovaci francouzských králů v srdci kraje Champagne, Remeši.

„Je to, jako bych pil hvězdy" řekl o šampaňském Dom Perignon

ChampagneFoto: pomníček otce šampaňského před domem dnešního slavného konglomerátu Moët&Chandon

Budu vyprávět o regionu, kde se vyrábí nejlepší, a tudíž i nejdražší šumivé víno na světě. Je to příběh trvající více než 2000 let. Název kraji dali Římané. Nazývali ho Champagna, což znamená otevřená krajina. Ano, je řeč o starodávném regionu Champagne, který dává světu královský nápoj a možná i proto, že je krajem paradoxů.

Je tu studené klima a v zimě vysoká vlhkost, což je ideální prostředí pro plísně. Možná si teď říkáte, k čemu jsou ty plísně potřebné! Právě k výrobě toho jediného a pravého šampaňského! Vína zde vypěstovaná měla od nepaměti tendenci k perlení a dělala těžkou hlavu vinařům, kterým díky tomu v jarních měsících praskaly lahve, protože se k životu probudily kvasinky v nich „uvězněné“. Žádné jiné perlivé víno vypěstované mimo tuto provincii nesmí být označeno za šampaňské. Je to chráněná značka. Takže perlivá vína vypěstovaná a vyrobená mimo hranice této provincie bývají označována za sekty, nejčastěji za vína vyrobená tradiční metodou, či v italském Venetu jako Prosecca. Ve francouzských provinciích, například v Burgundsku, Alsasku, na Loiře či v Bordeaux, se perlivá vína vyrobená tradiční metodou označuji jako Crémant. Doporučuji je ochutnat, jelikož je to dobré pití za výrazně nižší cenu než pravé šamanské.
Dalším paradoxem je, že tento kraj má za sebou hodně pohnutou historii. Když se zastavíme pouze u 20. století, tak 1. světová válka zanechala na místních vinicích hluboké krátery zamořené plynem a snížila počet obyvatel na polovinu. Ani druhá světová válka se nevyhnula tomuto kraji, německé tanky se tudy prodíraly při okupaci Francie.

Nejenom obě války poškodily místní vinaře. Po bolševické revoluci v listopadu 1917, se zhroutil nejdůležitější trh pro místní vinaře – carské Rusko. V meziválečném období došla další pohroma – velká hospodářská krize a pak také americká prohibice. Tento region začal konečně bohatnout až v 70. letech 20. století a od této doby se mu opravdu daří.

Je to vidět nejlépe v hlavním městě šampaňského, které se rozkládá v samém srdci šampaňských vinic - Épernay. Město má pouhých 28 tisíc obyvatel. Při první návštěvě vás ohromí. Čekáte malé provinční městečko, ale není tomu tak! Už hlavní ulice města – Avenue de Champagne, která je dlouhá jeden kilometr, vám vyrazí dech. Je lemovaná paláci všech slavných výrobců šampaňského a ti dávají jasně najevo, že se jim daří.

Champagne
Foto: Avenue de Champagne

Chcete li být opět ohromeni, sestupte do podzemí, kde se nachází přes 100 km podzemních sklepů, které ukrývají přes 200 milionů lahví perlivého moku. Součástí prohlídky místních vinařství je nejen prohlídka sklepů s výkladem o náročném a zdlouhavém procesu výroby šampaňského, ale na konci vás čeká příjemná odměna v podobě ochutnávky. Říká se, že ve víně není cesta zpět, a tak jakmile ochutnáte, zatoužíte zakoupit si nějakou lahvinku domů. Nakonec k prohlížení fotografií, které jste z cesty pořídili, se bude dobře pít, ne?

Champagne
Foto: degustace

Když se po takové prohlídce rozhlédnete, padnou vám do oka vinné svahy lemující okolí Épernay a na samém vršíčku se vypíná vesnička Hautvillers. V překladu správně Horní ves! Srdcem vsi je benediktinské opatství „otce šampaňského“, kterým byl opat Dom Perignon. A máme tu další paradox. Tento muž, známý jako vynálezce šampaňského, se celý svůj život snažil toto víno bublinek zbavit. Nepodařilo se mu to! V každé lahvi šampaňského je kolem 50 milionů bublinek. Ale, a to je zásadní, Dom Perignon vymyslel všechny dosud používané postupy při výrobě šampaňského. Zmínila bych například to, že lisoval jen zdravé a nepoškozené hrozny, ostře vystupoval proti příměsím, dohlížel na nejjemnější lisování celých hroznů a tím vyřešil i výrobu bílého vína z modrých hroznů. Hrozny z jednotlivých vinic lisoval odděleně a pak je teprve sceloval- tento proces je dodnes pro výrobu šampaňského zásadní a nazývá se také asambláží. Dom Perignon také jako první začal používat korkové zátky, které odolávaly vysokému tlaku v lahvi, usiloval o to, aby víno v lahvích zrálo, a tudíž je brán i za vynálezce druhotného kvašení v lahvi. Nyní se dostáváme k jeho zásadnímu počinu - na smrtelném loži mnichům nadiktoval recept pro dozážní likér, který celý proces výroby šampaňského po 2-5ti letech uzavírá. Jak francouzský král slunce Ludvík XIV., tak i král tohoto perlivého moku Dom Perignon, se narodili i zemřeli ve stejný den (1638 - 1715) a dožili se věku 77 let. Nakonec francouzský král Ludvík XIV. poté, co v 16-ti letech během své korunovace víno poprvé ochutnal, stal se jeho vášnivým konzumentem. Velkou milovnicí šampaňského byla i milenka Ludvíka XV. madame de Pompadour, která řekla: „Je to jediné víno, po jehož požití se stává žena krásnější.“

Benediktinské opatství v Hautvillers
Foto: Benediktinské opatství v Hautvillers - sídlo Doma Perignona

Ještě bychom mohli zmínit Napoleona Bonaparta, který se před každým tažením zastavil v Épernay, aby nafasoval pro své důstojníky bedny šampaňského. Před Waterloo to nestihl, a tak prý „jeli“ Francouzi na belgické pivo. Víme, jak dopadli! No a taktéž velký válečný vítěz Winston Churchill byl velkým milovníkem šampaňského. Konzumaci šampaňského si obhájil slovy: „Když zvítězíte, zasloužíte si ho. Pokud prohrajete, potřebujete ho."

Pokud zavítáte do tohoto kraje, nezapomeňte navštívit i bývalé hlavní město Champagne, a to Troyes. Je to opravdový klenot regionu, ozdobený úzkými uličkami s hrázděnými středověkými domy. Je to náhoda či další paradox, že historické jádro města má tvar zátky? Městem také projížděla slavná francouzská hrdinka Jana z Arku, když s nastávajícím králem Karlem VII. jela z Loiry na korunovaci do Remeše.

Remeš je současným hlavním městem Champagne a bývalo po staletí i korunovačním místem francouzských králů. Pyšní se dvěma unikátními katedrálami. Ta starší je románskou monumentální stavbou - bazilikou st. Rémy, která vyrostla na místě, kde francký král Chlodvík přijal s celým svým dvorem křest.

Románská katedrála St. Rémy v Remeši
Foto: Románská katedrála St. Rémy v Remeši – místo křtu franckého krále Chlodvíka

Ta druhá – katedrála Notre Dame je gotickým skvostem, kde probíhaly korunovace králů. Pro svoji vysokou zdobnost je nazývána katedrálou andělů. Také v Remeši můžete navštívit vinné sklepy a určitě to udělejte, jelikož máte možnost se dostat do míst, která vyhloubili už staří Římané, když zde těžili křídu. Město je podkopáno 150 kilometry 20 metrů hlubokými sklepeními, které dnes slouží ke zrání vína při konstantní teplotě 12,8°C. Doporučuji návštěvu sklepů dvou dam a vdov - Veuve Clicquot a Veuve Pommery. I ženy přispěly nemalou měrou k výrobě šampaňského. Například vdova Clicquot vymyslela remuážní stoly, na kterých se otáčením lahví setřásá sedlina z druhotného kvašení na zátku. Ta se ve finální fázi z lahve odstřelí a nahradí dozážním likérem a tím je celý proces výroby perlivého moku hotov.

Vydejte se i do okolí Remeše na remešské svahy (Montagne de Reims), odkud máte úžasný pohled do okolí, na město Remeš a také tu uvidíte vinice slavných značek- označeny jsou patníčky. Ve Verzenay můžete navštívit maják s muzeem vína, odkud je nádherná vyhlídka do okolí, ve Verzy se nachází rodinný dům vdovy Cliquot.

Remešské svahy
Foto: Remešské svahy

Pokud chcete ochutnat nějakou místní specialitu, vydejte se na šnečí farmu. Zde vám hned v úvodu sdělí, že se rozlišují šneci burgundští a šneci šampaňští a že samozřejmě lepší jsou ti šampaňští! Také Vám udělají výklad o pohlavním aktu šneků a pak je můžete ochutnat. A když si připlatíte, tak je můžete zapít i šampaňským. Víte, že se ze šnečího slizu vyrábí kapky proti kašli i krém proti vráskám? Zavítejte například na farmu ve vesničce Try-Dormans, majitelé se jmenují Gérard a Patricia Lourdeaux.

Šampanští šneci
Foto: Šampanští šneci

Na závěr vám doporučím ještě jedno velmi působivé místo – Colombey - les – deux- Églises. Nad malou obcí se tyčí 40ti metrový Lotrinský kříž z růžové žuly a upozorňuje na nesmírně působivé muzeum slavného francouzského prezidenta a velkého válečného vítěze Charlese de Gaulla. Na okraji obce naleznete dům, který si de Gaulle koupil, aby zde o víkendech odpočíval a psal své paměti. Uprostřed vsi je malý hřbitůvek s prostým hrobem této velké, respektované a Francouzi milované osobnosti. Obec byla přičleněna k provincii až za Charlese de Gaulla.

Lotrinský kříž nad obcí Colombey
Foto: Lotrinský kříž nad obcí Colombey - les – deux- Églises

Dům Charlese de Gaulla v obci Colombey
Foto: Dům Charlese de Gaulla v obci Colombey - les – deux- Églises

Ještě bych Vám ráda předala radu jedné dámy, abyste věděli, kdy je ten pravý čas na sklenku šampaňského. „Piju šampaňské vždy, když jsem šťastná, také když jsem smutná. Někdy ho piju, když jsem sama. Když mám společnost, tak to považuji za svou povinnost. Těším se s ním, když nemám hlad a piji ho, když hlad mám. Jinak se ho ani nedotknu – tedy pokud nemám žízeň.“ Autorkou výroku Lilly Bollinger.

Patníček označující vinice vdovy Cliquot
Foto: Patníček označující vinice vdovy Cliquot

Autor textu i fotografií: PhDr. Jolana Kubíková – CK PORTA OPTIMA

Tip na zájezd: VERDUN - REMEŠ - EPERNAY- HAUTVILLERS - TROYES

Cena: 5 850 Kč

Cena zahrnuje: dopravu luxusním zájezdovým autobusem vybaveným WC, DVD, bufetem, 3x ubytování v moderním hotelu Formule 1 ve dvou - třílůžkových pokojích, připojištění léčebných výloh v zahraničí, pojištění CK proti úpadku, průvodce zájezdu, odborník na víno.

Cena nezahrnuje vstupné (výše vstupného bude uvedena v pokynech na cestu) a stravu (fakultativně lze doobjednat snídaně v hotelu - 120,-Kč/os./den)

Program:
1. den: Odjezd ve 21:00 hod. Cesta nonstop s hygienickými zastávkami.
2. den: V ranních hodinách příjezd do města VERDUN – kde se odehrála jedna z nejkrutějších bitev 1. světové války – návštěva bitevních polí nad Verdunem a Muzea války v areálu Vaubenovy pevnosti, prohlídka malého města. CHALONS - EN- CHAMPAGNE – starobylé město na řece Marně obklopené vinicemi – podvečerní prohlídka historického centra. Ubytování, nocleh.
3. den: Odjezd do malebné osady EPERNAY- bezesporu jednoho z nejhezčích měst regionu obklopeného malebnými vinicemi a právem nazývaného hlavním městem šampaňského, návštěva podzemních sklepů nejslavnějšího maison Moët &Chandon. Návštěva vesničky HAUTVILLERS - prohlídka opatství proslaveného jménem Dom Pérignon – kolébky věhlasného perlivého vína a úžasné vyhlídky do okolí. Návštěva šnečí farmy a degustace. Zastávka v malebné osadě VERTUS. Nocleh.
4. den: Dopolední návštěva města TROYES - starého hlavního města Champagne. Procházka jeho úzkými uličkami lemovanými starými domy, gotická katedrála. Odpolední zastávka ve vesničce COLOMBEY-LES DEUX- ÉGLISES – rodného města generála de Gaulla. Nocleh.
5. den: Celodenní návštěva centra provincie Champagne – REMEŠE – prohlídka věhlasné gotické katedrály – korunovačního místa francouzských králů, sousedního Palais du Tau, kde se odehrávaly korunovační hostiny francouzských králů. Procházka historickým centrem města, návštěva některého vinného sklepa produkujícího šampaňské, ochutnávka. Odjezd domů.
6. den: Návrat domů v ranních hodinách.

Připravila: Cestovní kancelář - PORTA OPTIMA, IČ 68117434. www.portaoptima.com 

- PR článek -

Článek byl zobrazen 7 876 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie