Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tours - kouzelné město na Loiře

V údolí řeky Loiry se nedaleko slavných zámků rozkládá velké prosperující město Tours, které díky svým muzeím, obchodům, restauracím a pěkně zrekonstruovaným starým budovám rozhodně stojí za návštěvu. Za vlády Ludvíka XI. bylo dokonce hlavním městem Francie. Dnes je nejkouzelnějším městem na Loiře a oplývá uhlazenou atmosférou.

Město Tours vzniklo během Stoleté války, tedy mezi lety 1337 a 1453. Tehdy se tři menší města ve snaze o sebezachování spojila dohromady v jeden celek a vytvořila tak dnešní Tours. Již v galsko-římském období bylo Tours významným městem, ve středověku se pak těšilo obrovskému bohatství. Věhlas získalo především kvůli hrobce proslulého biskupa svatého Martina, které je nyní ukryté v kryptě Nové baziliky. Město prosperovalo také během renesance, v té době totiž vynikalo svým hedvábím, šperky a zbraněmi. Poté však následovalo několik století úpadku, která byla dovršena devastací za 2. světové války. Tehdy město utrpělo ohromné ztráty a jen několik málo památek zůstalo stát na svém místě nepoškozeno. Ty však dodnes dávají tušit původní lesk a glanc, které mělo město na vrcholu své slávy v 15. a 16. století. V roce 1959 se Tours začalo opět probouzet a proběhl v něm proces obnovy. Netrvalo dlouho a z nevzhledného poničeného města se stal vzor městské výstavby.

Nejkrásnější je dnes čtvrť St.-Julien, kterou ohraničuje řeka. Je plná módních restaurací a starožitnictví. Prohlídku je nejlepší začít na rušném náměstí Place Plumereau, které je lemováno kavárnami a restaurovanými hrázděnými budovami. Nedaleko se nachází Hotel Gouin. V této okázalé renesanční budově dnes sídlí Musée de l´Hôtel de Gouin, které vystavuje umělecké a archeologické sbírky.

Po mostě Pont Wilson z roku 1978, který je věrnou kopií původního kamenného mostu z 18. století, se po Rue Nationale dostanete k bývalému opatství St.-Julien. Jeho prostory dnes slouží Muzeu vína z Touraine – Musée des Vins de Touraine. Podobně okouzlující je také Musée du Compagnonmage nacházející se hned v sousedství. Toto muzeum je věnováno historii řemeslnických cechů a obchodu. Uvidíte zde ty nejmistrnější kousky místních učení a cechů, ale také historii a vývoj řemesel.
Nedávno prošla rekonstrukcí také katedrála St.-Gatien, která je nepřehlédnutelnou dominantou města, její věže se tyčí do výšky 87 metrů a shlíží na Staré město. Byla postavena v období od 13. do 16. století a je skvělým příkladem vývoje gotického slohu. Její značně složitá fasáda v sobě kombinuje několik století architektonických stylů. Obzvláště zajímavé je její gotické plaménkové (flamboyantní) průčelí se složitou plastikou a románskými sloupy. Impozantní jsou rovněž bohatě zdobená středověká barevná vitrážová okna z 13. století a freska sv. Martina se žebrákem ze 14. století. Interiér katedrály je postaven v pozdně gotickém stylu.

V těsném sousedství katedrály stojí bývalý biskupský palác ze 17. až 18. století, jehož prostory dnes slouží pro Musée des Beaux-Arts tedy Muzeum výtvarného umění, v němž jsou vystaveny dvě části triptychu od Andrea Mantegny žijícího v letech 1431 až 1506. Jako další památky je nutné zmínit baziliku Sv. Martina s věžemi.  Z původní baziliky, která na tomto místě stávala již ve 12. století, zbyly dvě věže - Věž s Orlojem a Věž Karla Velikého. Obě dávají tušit, jak ohromné proporce původní bazilika měla. V roce 1562 byla bohužel vyplaněna Hugenoty a kompletně zbořena byla na konci Francouzské revoluce v roce 1797.

Svatý Martin, který byl prvním biskupem města, dnes odpočívá v nové bazilice sv. Martina, jež byla vystavěna na konci 19. století v neobyzantském stylu. Její interiér zdobí sedm sloupů v granitovém provedení. Hlavním architektem baziliky je Victor Lalux, k jehož slavným dílům patří ještě nádraží d'Orsay, nyní přestavěné na muzeum  Musée d'Orsay. Tours je vesměs poklidné a pohodové město, v němž ovšem narazíte také na nepřeberné množství hospůdek a barů, které lákají návštěvníky k posezení.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Roussillon
L´Isle-sur-la-Sorgue
Amiens – rodiště Julese Verna
Abbaye de Sénanque
Paříž - Musée de Cluny

Článek byl zobrazen 11 553 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie