Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Paříž - Musée de Cluny

V Paříži se na levém břehu řeky Seiny nachází Musée de Cluny, v němž je vystavena nádherná sbírka římských a středověkých artefaktů. Muzeum sídlí v původním Hotelu de Cluny, který byl vybudován na konci 15. století, v blízkosti pozůstatků nejstarších římských lázní ve francouzské metropoli.

Hotel de Cluny byl vystavěn pro hostující benediktinské mnichy z Cluny v Burgundsku. Sídlo je jedním z nejlepších příkladů francouzské gotické bytové architektury a také jednou z mála světských středověkých památek. Jeho majitelem byl po Revoluci sběratel umění Alexandre de Sommerard. Jeho nashromážděné předměty se staly základem pro vznik Musée National du Moyen Age et des Thermes de Cluny. V současnosti je Musée de Cluny unikátním spojením galsko-římských ruin se středověkým sídlem, kde je k vidění jedna z nejkrásnějších světových sbírek středověkého umění a řemesel.

Musée de Cluny bylo otevřeno v roce 1843 a mezi exponáty se i dnes nachází středověký nábytek, oblečení, doplňky, textilie, včetně ukázek byzantských, koptských a evropských prací. K vidění je zde také několik obdivuhodných tapisérií. Najdete zde cyklus tapiserií s názvem „La Vie Seigneuriale“, která zobrazuje život šlechticů ve středověku. Dáma je na něm obklopená květinami, ptáky a zvířaty. Na klíně jí leží pejsek a ona naslouchá četbě poddaného.

V tomto muzeu se nachází také 21 poškozených hlav judských králů, které byly vytesány okolo roku 1220 a byly určeny pro západní průčelí katedrály Notre – Dame. Hlavy však byly během Revoluce znetvořeny, poničeny a mnohé dokonce ztraceny. V přízemí muzea jsou k vidění pozůstatky lázní z druhého století. Jde o tři kamenné místnosti pro parní, vlažnou a studenou koupel a také o tělocvičnu. V místnosti určené pro studenou koupel, v tzv. frigidariu, je klenutý strop zvedající se do výšky přes 14 metrů. Klenbu podpírají hlavice sloupů mající tvar lodních přídí. Tento fakt svědčí o tom, že byly lázně vybudovány pro Nautae, což byla bohatá společnost pařížských loďařů.

V prvním patře Hotelu de Cluny je opatská kaple s vějířovitou klenbou rozbíhající se od středového pilíře. Jedna z původních místností byla zrestaurovaná do podoby středověkého obývacího pokoje s dřevěnými okenicemi, dekoraci tvoří mnohoramenný svícen, brnění a gobelíny. Na tomto podlaží si nemůžete nevšimnout také sbírky nádherných zlatnických výrobků a šperků, včetně opasků, náramků, vzácných votivních vizigótských korun a dvou zlatých křížů ze 13. století. Ovšem nejvýznamnějším pokladem je šest alegorických tapisérií nazvaných „La Dame à la Licorne“, česky „Dáma s jednorožcem“, které jsou vystaveny v kruhové místnosti. Nádherně tkané tapisérie pocházejí z 15. století a jsou vyzdobeny krásnými květinovými vzory. Jde o tzv. mille-fleur styl, který unikátním způsobem ztvárňuje rostliny, zvířata a lidi. Pět z těhto tapisérií znázorňuje dámu předvádějící pět smyslů, ale šestá tapisérie je poněkud záhadná. Je na ni vyobrazena dáma s nápisem „À mon seul désir“ neboli „Pro mé jediné potěšení“.

- jap -
Foto: Olivier Bruchez

Předchozí čláky z Francie:
Chateau de Fontainebleau
Colmar - kde se vínu daří
Amboise
Tignes – lyžování na svazích ledovce
Carcassonne - výlet do 13. století

Článek byl zobrazen 5 134 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie