Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek v Blois – místo bratrovraždy zachráněné před zkázou

Na kopcích nad údolím řeky Loiry, které proslulo velkolepými zámky, se nachází malebné městečko Blois. Díky své unikátní poloze se stalo ideálním základnou pro turisty směřující všemi směry dále za poznáním této části Francie. Nejvýraznější dominantou Blois je nádherně zdobný zámek Château de Blois připomínající slavnou minulost města.

Přestože bylo Blois vystavěno na kopci, je dobře přístupné. Je skvělým výchozím bodem pro výlety jak po proudu, tak i proti proudu řeky. O tom, že má údolí Loiry návštěvníkům opravdu co nabídnout, svědčí fakt, že bylo zařazeno na Seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. Samotné Blois ležící asi 160 kilometrů od Paříže je protkáno strmými klikatými uličkami z dlažebních kostek, jež jsou lemovány středověkými hrázděnými domy, a které vyúsťují na skrytých nádvořích a malých náměstích. Malebná zákoutí starého města tak určitě stojí za prohlídku. Blois je zkrátka ukázkou francouzské architektury hned několika století. Město si však opatruje nejen svou jedinečnou architekturu, ale zachovává si také unikátní atmosféru starých časů.

Město Blois
Foto: město Blois

Po celodenním prohlížení památek se můžete zastavit na kávu, nebo oběd v některé z místních restaurací, které jsou zásobovány čerstvými produkty z nedaleké oblasti Sologne. Okolní farmy se zabývají pěstováním zejména jahod a také chřestu, což jsou dvě místní delikatesy. Zdejší lesy jsou pak také plné zvěře a tak se v jídelním lístku často setkáte se srnčím, nebo kančím masem. Místní špičkoví kuchaři si na přípravě pokrmů skutečně dávají záležet.

Blois, Francie
Foto: město Blois

Největší turistickou atrakcí Blois je úžasný zámek Château de Blois, postavený přímo ve středu města. Zámek byl rezidencí několika francouzských králů. Začal se budovat jako pevnost již ve 13. století, ale z původní stavby se podařilo dochovat pouze ohromnou gotickou síň a věž. V následujících stoletích přibyly mnohé přístavby a tak je dnes zámek ukázkou jedinečné směsice architektonických slohů.

zámek v Blois
Foto: zámek v Blois

Král Ludvík XII. (vládl v letech 1498 – 1515) udělal ze středověké tvrze okázalý renesanční palác a přistavěl křídlo z červených cihel a šedého kamene. Dnes toto křídlo představuje hlavní vstup do zámku. Nad vstupní branou se nachází jezdecká socha krále a Ludvíkovy emblémy s dikobrazem jsou k vidění snad úplně všude. Syn Ludvíka XII. František I. (1515 – 1547) se zasloužil o výstavbu jednoho z nejkrásnějších a nejobdivovanějších prvků celého zámku Château de Blois – jde o velkolepé osmiboké otevřené spirálové schodiště zdobené vytesanými reliéfy. Schodiště je součástí samostatného křídla Františka I., které je celé opravdu okouzlující. Jeho architektura i výzdoba jsou poznamenány italským vlivem.

Blois, Francie
Foto: zámek v Blois

Nesmírně zajímavou součástí zámku je šatník Kateřiny Medicejské, v němž se nachází tajné skříňky, ve kterých údajně tato panovnice uchovávala jedy. Zámek Château de Blois je rovněž známý jakožto místo, kde došlo k vraždě Jindřicha I., katolického vévody de Guise. Stalo se tak na příkaz jeho protestantského bratra Jindřicha III. (1574 – 1589), který měl obavu ze vzrůstající moci katolíků ve své zemi. Jindřich si však tímto skutkem ve výsledku nijak nepomohl, protože byl o pouhých šest měsíců později sám zavražděn. Na bloiském zámku se poté usídlil Jindřich IV., který byl prvním panovníkem z rodu Bourbonů. Po jeho smrti na zámek přišla jeho choť Marie Medicejská, kterou ze svého dvora vyhnal její syn Ludvík XIII.

Blois, Francie

V roce 1626 daroval Ludvík XIII. tento zámek jakožto svatební dar svému bratrovi Gastonu Orleánskému, který se pustil do dalších stavebních úprav pod vedením slavného architekta Francoise Mansarta. Vytvořil tak další zámecké křídlo, na jehož přední části je možné si všimnout prvků dórského, jónského a korintského slohu. Během velké francouzské revoluce ležet zámek víceméně ladem a po dobu cca 130 let byl zanedbáván. Revolucionáři zámek navíc vyplenili, protože z něj chtěli odstranit veškeré symboly francouzské šlechty. Ze zámku tehdy zmizela řada soch, obrazů, erbů a dalších královských symbolů. Na počátku 19. století se ocitl zámek v tak zoufalém stavu, že bylo rozhodnuto o jeho demolici. Nakonec byla demolice odložena s tím, že zámek poskytne prozatímní prostory pro ubytování vojáků.

Blois, Francie

V roce 1841 se poslední francouzský král Ludvík Filip (1830 – 1848) zasloužil o zařazení zámku na seznam historických památek a pod vedením architekta Felixe Dubana jej kompletně zrekonstruoval. V zámeckém křídle Ludvíka XII. v současnosti sídlí muzeum umění Musée des Beaux-Arts Décoratifs a také archeologické muzeum Musée Archéologique. Ze zdejších terasovitých zahrad se naskýtají pěkné výhledy na město a řeku Loiru. Přes ni se klene most z 18. století a v dáli je k vidění kostel St.-Nicolas ze století dvanáctého. V místní oranžérii, tedy skleníku, se nachází příjemná restaurace. V současnosti je tento nádherný zámek majetkem města Blois a stal se jeho hlavní turistickou atrakcí.

- jap -

Další články z Francie:
Rennes – bretaňský originál
Auxerre v Burgundsku ukrývá nádherné historické centrum
Bretaň – země krále Artuše
Nice – vychutnejte si atmosféru Provence
Champs-Élysées – tady si byt nepronajmete

Článek byl zobrazen 6 964 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie