Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Champs-Élysées – tady si byt nepronajmete

Procházet se po Champs-Élysées, jedné z nejznámějších a nejrušnějších tříd Paříže, je snem nejednoho milovníka Francie. Tento světoznámý bulvár dlouhý 1910 metrů je lemován nejluxusnějšími prodejnami, bankami, restauracemi a kavárnami. Abyste si dali kávičku v některém ze zdejších podniků, musíte mít ale pořádně naducanou peněženku.

Avenue des Champs-Élysées, česky Elysejská pole, je necelé dva kilometry dlouhý a 70 metrů široký bulvár, jež spojuje náměstí Place de la Concorde a Place Charles de Gaulle, kterému dominuje monumentální Vítězný oblouk. Ještě za vlády Jindřicha IV., tedy na přelomu 16. a 17. století, se zde rozkládala jen bahnitá pole. Francouzská královna Marie Medicejská však chtěla tato bezvýznamná a nehezká pole přeměnit ve stromovou alej. Na její přání tak v těchto místech v roce 1616 vznikla stromy osázená promenáda známá jako Cours la Reine (Královnina promenáda). Tato elegantní příjezdová cesta vedla podél Seiny od Tuilerijské zahrady až po dnešní náměstí Place ďAlma a stala se oblíbeným místem projížděk v kočáře. 

V roce 1667 vybudoval architekt André Le Norte severněji druhou promenádu Grand Cours (Velká promenáda), která vedla paralelně k Cours la Reine. Tyto dvě promenády byly na sebe v roce 1724 napojeny a prodlouženy až k Place de l´Étoile (dnešní Place Charles de Gaulle). Na východním konci promenády pak v roce 1754 vybudovat Ludvík XV. náměstí Place de la Concorde. Od roku 1789 nese třída svůj současný název Avenue des Champs-Élysées. Její pojmenování bylo odvozeno od Elysia, mytologického místa na západním okraji Země, kam po smrti údajně odcházely duše slavných hrdinů. Na konci 18. století byla již Champs-Élysées velmi populární a sousedily s ní zahrady mnohých paláců. Elegantnější a modernější podobu získala třída roku 1828, kdy na ní byl zaveden plyn a elektrický proud. Jakmile byla v roce 1836 korunována Vítězným obloukem (Arc de Triomphe), stala se módní promenádou a místem setkávání příslušníků vyšších vrstev. 

Champs-Élysées

Přestože se dnes Champs-Élysées již nemůže pyšnit svým dřívějším aristokratickým charakterem, stále přitahuje davy lidí. Snad žádný turista, jenž navštíví Paříž, si procházku po této světoznámé ulici nenechá ujít. Také Pařížané se zde pravidelně scházejí, například vždy 14. července u příležitosti státního svátku dobytí Bastily. Již v minulosti byla Champs-Élysées místem konání různých oslav, demonstrací, pochodů či shromáždění – v roce 1944 šlo například o oslavu návratu generála Charlese de Gaulla do Paříže, roku 1989 tudy zase procházel průvod ke dvoustému výročí Velké francouzské revoluce. Současná podoba Champs-Élysées je značně komerční, k vidění je zde spousta elegantních restaurací, kaváren či cukráren, nechybí obchody se zbožím takových značek, jako je Louis Vuitton, Cartier, nebo Guerlain, zrekonstruovaná lékárna Public Drugstore, která je považována za jednu z pařížských pamětihodností, ani řada unikátních architektonických projektů. 

Na Champs-Élysées se dnes platí nebývale vysoké nájmy, proto zde bydlí jen hrstka obyvatel, kteří si takový luxus mohou dovolit. Výše nájemného na Champs-Élysées patří dlouhodobě mezi nejvyšší na světě. V minulém roce stál roční nájem metru čtverečního 9573 euro. Za 80 metrový byt by tak člověk ročně zaplatil téměř 20 milionů korun. Ceny nájmů se pak samozřejmě odráží na cenách zboží místních obchodů, nebo na pokrmech a nápojích v restauracích. Přestože se vzhled Champs-Élysées značně modernizuje, je pečlivě střeženo jakékoliv otevírání nových obchodů na této třídě. Tuto činnost má na starost Syndicat d'Initiative et de Défense des Champs-Élysées (Sdružení na podporu a ochranu Champs-Élysées), jehož snahou je hlídat a rozvíjet Champs-Élysées jakožto významnou nákupní třídu.

Bulvár je ve své dolní části okolo náměstí Place de la Concorde obklopen z obou stran parkem Jardins des Champs-Élysées. Park vznikl v roce 1840 a rozkládá se na ploše téměř 14 hektarů. V roce 1900 byly v těchto místech při příležitosti světové výstavy vybudovány dva paláce – Petit Palais a Grand Palais. Výstavní pavilon Grand Palais (Velký palác) dnes slouží pro dočasné výstavy státních muzeí, konají se zde rovněž knižní a starožitnické veletrhy. Jde o 240 metrů dlouhou budovu vystavěnou ze skla a železa, která stojí na křížovém půdorysu. Tato významná historická památka, jejíž průčelí je zdobeno jónskými sloupy, prošla v letech 1993 – 2005 rozsáhlou rekonstrukcí. Petit Palais (Malý palác), jehož autorem je architekt Charles Girault, slouží jako galerie a muzeum výtvarného umění. Také tato stavba se 150 metrů dlouhou fasádou prošla v letech 2001 – 2005 rekonstrukcí.

Champs-Élysées

Severně od těchto paláců, na opačné straně bulváru, se nachází Palais de l´Elysée (Elysejský palác), který byl vystavěn v roce 1718 jako sídlo pro hraběte d´Evreux. Pobývala zde také Madame de Pompadour i císařovna Josefína. V roce 1815 v prostorách Elysejského paláce podepsal Napoleon svou abdikaci a roku 1873 se palác stal oficiálním sídlem francouzského prezidenta. Turistům není přístupný. Okolo Champs-Élysées jsou roztroušena četná divadla, jako například Théâtre Maringy, Théâtre du Rond Point či Théâtre des Champs-Élysées.

Významnou pařížskou dominantou, která zakončuje Champs-Élysées je 50 metrů vysoký Vítězný oblouk (Arc de Triomphe), od něhož se dále paprskovitě rozbíhá 12 širokých bulvárů. Toto místo je dnes nazýváno Place Charles de Gaulle Étoile a je ukázkou nikdy nekončícího dopravního ruchu metropole. Vítězný oblouk nechal v roce 1806 vystavět sám Napoleon I. Bonaparte jakožto připomínku své Grande Armée (Velké armády). Oblouk byl dokončen v roce 1836 a o čtyři roky později pod ním byly provezeny Napoleonovy ostatky směřující do Les Invalides. Oblouk zdobí čtyři masívní plastiky zobrazující vítězné bitvy z období Revoluce (1789) a první říše. Uvnitř Vítězného oblouku se nachází výtah, kterým je možné se dopravit na vyhlídku, odkud se naskýtá nádherný panoramatický výhled na město. Také se v jeho interiérech nachází malé muzeum, kde je možné shlédnout krátké filmy o jeho historii. 

Bulvár Champs-Élysées se již od roku 1975 každoročně na konci července stává poslední etapou slavného cyklistického závodu Tour de France. 

- jap -

Další články z Francie: 
Pojednání o cestě na poloostrov Giens a zpět
Avignon – Vatikán Francie
Pau – město, kde Francouzi propadli rugby
Tour de France - 3 500 km autem
Francie - poznávání regionů
 

Článek byl zobrazen 6 280 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie