Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Méty - zelené město ozářené „Boží lucernou“

Starobylé Méty, hlavní město francouzského Lotrinska, jsou rozesety na skupině zelených říčních ostrovů, kde řeka Mosela vytvořila nespočet romantických zákoutí. Město střeží světoznámá gotická katedrála Saint-Etienne, která se pyšní mozaikovými okny pokrývajícími neuvěřitelných šest a půl tisíce čtverečních metrů. Proto se jí často přezdívá „Boží lucerna“.

Méty, francouzsky Metz, jsou správním střediskem historického kraje Lotrinsko v severovýchodní Francii. Méty o své „prvenství“ v kraji dlouhá léta soupeřily se sousedním Nancy, které je považováno za jedno z nejkrásnějších francouzských měst. Dnes si ale obě místa v ničem nezadají. Méty jsou známé jako živé a progresivní centrum, zatímco Nancy je klidnější a konzervativnější.

Hlavní město Lotrinska, ve kterém žije zhruba 200 tisíc lidí, vyrostlo na několika ostrovech oddělených rameny řek Mosely a Seilly. Méty mají bohatou, třítisíciletou historii. Největší zdejší chloubou je proslulá gotická katedrála St.Etienne, která je považována za skutečný architektonický skvost. Její 42 metrů vysoká chrámová loď je jednou z nejvyšších v zemi. Pozornost návštěvníků ale přilákají zejména vitrážová okna, přes které dovnitř pronikají sluneční paprsky a vytvářejí zde neopakovatelnou atmosféru.


Foto: Opera a katedrála v Métách

Pamětníků dávné minulosti najdete v Métách víc než dost. K prohlídce města neodmyslitelně patří procházka po starobylém mostě přes řeku Moselu a návštěva židovského hřbitova. K posezení v kavárně lákají malebná náměstí z 18.století, jako Place de la Comédie, Place d’Armes, Place St. Thiébault nebo Place de France. Milovníci umění zase zamíří ze všeho nejdříve do Jeruzalémské nemocnice, kde můžou obdivovat krásné Chagallovo okno (mimochodem Marc Chagall je také autorem několika oken v katedrále).

Méty jsou charakterizovány jako roztomilé, čisté a úhledné město plné zeleně. Bezpečně je poznáte podle okrově zbarvených budov, postavených z Jaumontského vápence. Místní specialitou jsou mirabelky, a to ve všech podobách. Vyrábí se tady z nich marmeláda, pálenka a pečou se koláče. Mirabelka má v Métách dokonce každoročně své slavnosti, na které se sjíždějí turisté z celého světa. Kontaktujete-li místní turistickou kancelář, nabídnou vám přímo pobyt „Krásná Mirabelka“ (Bella mirabelle), v jehož ceně je zahrnuta i účast na těchto slavnostech. Dalšími specialitami - nikoli však výhradně „métskými“, ale spíše krajovými - jsou moselská vína (Vins de Moselle) a „quiche“, všudypřítomný slaný koláč se šunkou a vejci, který už pronikl i do tuzemských kuchyní.

Méty nabízejí kulturní vášně i lahodné pošetilosti, jak stojí koneckonců psáno v nabíce turistické kanceláře. Patříte-li mezi požitkáře, dopřejte si víkend v tomto kouzelném francouzském městě, které vás uvítá jen kousek za německou hranicí. Víkendový pobyt s poznávací prohlídkou města, noclehem, snídaní i regionální večeří, zábavním programem a degustací místních lahůdek můžete pořídit za 65 eur.

Autor: Lucie Kaspříková

Předchozí článek z Francie:
Francouzská Polynésie - ráj na Zemi
Saint-Tropez - nejslavnější četnická stanice
Eiffelova věž - nezaměnitelný symbol Paříže

Článek byl zobrazen 11 412 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie