Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem do Francie

Francie je zemí rozkládající se v západní Evropě, kde je omývána vodami Atlantského oceánu. Nabízí rozmanitou krajinu s velkými rozdíly mezi jednotlivými regiony. Při návštěvě země tak budete neustále překvapováni pestrou nabídkou nejen přírodních, ale také historických krás.

Občané České republiky potřebují k návštěvě Francie pouze platný cestovní pas nebo občanský průkaz se strojově čitelnou zónou. Díky členství v Evropské unii mohou občané České republiky vstupovat a pobývat na území ostatních členských států EU bez zvláštních omezení. Vyřizování víza není potřebné, pokud máte v úmyslu strávit ve Francii maximálně 90 dní. Hranice se zeměmi Evropské unie byly v podstatě zrušeny a nedělají se na nich již žádné kontroly. To však neznamená, že vás hraniční policie nemůže zkontrolovat, a to nejen na hranicích, ale kdekoliv na území Francie.

Bez celních dokladů lze dočasně dovézt na dobu maximálně 6 měsíců kromě osobních aut také karavan, přívěs nebo obytný vůz. Je však zakázáno převážet osoby v jedoucím karavanu. Autem se do Francie dostanete přes Německo, Rakousko a Švýcarsko, nebo Rakousko a Itálii. Je nutné u sebe mít platný český či mezinárodní řidičský průkaz a zelenou kartu. V případě, že nejedete autem vlastním, ale autem zapůjčeným, je nutné mít u sebe smlouvu o půjčení a doklady o pojištění. Cestu autem do Francie je však nutno zvážit. Je zde poměrně hustý provoz, drahé dálniční poplatky a parkování ve větších městech je velmi obtížné. Je třeba se také řídit pravidly silničního provozu, protože pokuty za jejich porušení jsou obvykle velmi vysoké.


Foto: Carcassonne

Ve Francii je dobře rozvinutá silniční síť a silnice se dělí na dvě kategorie. Jedná se o silnice národní, kterých je 28 500 km a místní s celkovou délkou 420 000 km. Jsou zde také rychlostní silnice a dálnice, na kterých se platí poplatky – „péage“ a které jsou nejrychlejšími silničními tahy. Na francouzských dálnicích se platí poplatky tak, že si obvykle vyzvednete dálniční lístek při vjezdu na dálnici a platíte při výjezdu z dálnice. Na krátkých úsecích dálnic se však platí již při vjezdu. Na dálnicích, které mohou mít maximálně 2 pruhy v každém směru, se každých 20km nachází čerpací stanice s 24 hodinovým provozem. V čerpacích stanicích se prodává benzín a nafta, platit můžete většinou i kreditními kartami.

Poplatky se platí také v tunelech a na některých mostech. Na francouzskou silniční síť je napojena Monacká silniční síť, na monackých komunikacích však nejsou vybírány žádné poplatky. Některé hlavní silnice protínají tak krásnou krajinu, že se staly turisticky vyhledávanými, jedná se zejména o silnice Route des Alpes, Route des Pyrénées, Route Bleue, Route du Jura, Route de la Corniche, Route des Lacs v Landes a Routes des Cretes v horách Vosges.

Pravidla silničního provozu jsou totožná s těmi našimi, proto by neměla činit českým řidičům žádné problémy. Maximální povolená rychlost na dálnici je 130 km/h, na dvouproudové komunikaci 110 km/h, na ostatních silnicích mimo uzavřenou obec 90 km/h a ve městech 50 km/h. Řidiči, kteří nemají řidičský průkaz déle než dva roky, musí dodržovat následující limity: 80 km/h na silnicích, 100 km/h na dálnicích ve městě, 110 km/h na dálnicích. Platí zde přednost zprava a i dopravní značení je shodné s českým.

Řidič i spolujezdci na předních a zadních sedadlech musí být zapnuti bezpečnostními pásy. Děti mladší deseti let musí cestovat na zadních sedadlech a děti do 13 kg musí být v sedačce, ve které sedí proti směru jízdy. Maximální množství alkoholu v krvi je od podzimu 1995 pro řidiče sníženo na 0.05 % alkoholu v krvi. To znamená, že si mohou dát tak maximálně jedno malé pivo. Řidič, který je zadržen policisty pro rychlou jízdu nebo je viníkem autonehody se musí podrobit dechové zkoušce, nebo odběru krve na zjištění alkoholu či omamných látek. Při snížené viditelnosti musíte mít zapnutá světla. Všechna vozidla musí být vybavena náhradní sadou žárovek a řidiči nosící brýle či kontaktní čočky musí mít při řízení u sebe ještě jeden náhradní pár. Používání antiradaru je ve Francii zakázáno a trestáno vysokou pokutou.

Francouzští policisté jsou oprávněni k udělení blokové pokuty na místě až do výše 375 EUR. Blokovou pokutu vám může policista udělit například za nedodržení rychlostního limitu, při nezapnutých bezpečnostních pásech, nebo třeba i v případě, že u sebe nemáte potřebné dokumenty k vozidlu. Také ve Francii je v platnosti tzv. bodový systém.

Ve Francii není problém si půjčit auto, ale je to poměrně drahé. Lépe uděláte, pokud si půjčení auta zajistíte ještě před odjezdem ve vaší cestovní kanceláři. Auto vám zde půjčí, jen pokud jste starší 21 let a pokud máte platný řidičský průkaz alespoň 3 roky. Během července a srpna, kdy mají děti letní prázdniny, bývají silnice přeplněné a rušné.

Při parkování musíte mít vyloženě štěstí. V některých městech jsou však již tzv. modré zóny, ve kterých je parkování do jedné hodiny zdarma. Různá omezení v parkování jsou vyznačena značkami nebo žlutou čárou na okraji vozovky. Místa, kde se za parkování musí platit (buď pomocí parkovacích hodin, nebo automatů), jsou výrazně označena. Pozor si však dávejte hlavně v Paříži, kde jsou vytvořeny tzv. červené cesty a kde je zastavení a parkování absolutně zakázáno. V Paříži a jejím blízkém okolí je zakázáno parkovat na jednom místě déle než 24 hodin. Když špatně zaparkujete, může být vaše vozidlo odtaženo. Vy pak musíte zaplatit pokutu, která se každých 24 hodin po odtahu zvyšuje. V Paříži a dalších velkých městech se používají tzv. botičky.

Po celé Francii lze najít vynikající a rozmanité ubytování, jak pro náročné zákazníky, tak i pro skromné cestovatele. Jedním z nejoblíbenějších a nejlevnějších typů ubytování jsou kempy. Ve Francii jich najdeme asi 10 tisíc a to hlavně v turisticky atraktivních lokalitách, na pobřeží, u jezer, řek a vodních nádrží, na horách a v okolí velkých měst. Nejblíže centru Paříže se nachází kemp Bois de Boulogne a Champigny-sur-Mare.

 
Foto: Štrasburk

Kempy jsou na dobré úrovni a rozdělují se do kategorií od 0 do 4 hvězdiček podle vybavenosti. Všechny jsou vybaveny toaletami, sprchami a teplou vodou. Kempy na vyšší úrovni (3 a 4 hvězdičkové) jsou pak vybaveny třeba i individuálními koupelnami, mají osvětlené cesty, obchod, restauraci a dozor stálého hlídače. Většina francouzských kempů nabízí možnost využívat za poplatek některé služby, jako třeba připojení k elektrické síti, pronájem tenisového kurtu a podobně.

Pokud nemáte dopředu místo v kempu rezervované, neměl by být problém najít kemp až po příjezdu do země. Pomůže vám v tom například oficiální průvodce francouzskými kempy „Guide officiel des terrains de campings“, který seženete na novinových stáncích a v knihkupectvích. Další informace o kempech získáte v turistických informačních centrech nebo i na policejních stanicích. Podrobnější informace o francouzských kempech najdete také na stránkách www.campingdefrance.com nebo www.camping-qualite.com/fra.

K ubytování ve francouzském kempu nepotřebujete žádné zvláštní dokumenty, pokud však vlastníte kartu CCI (Carnet Camping International) můžete získat až 10% slevu z ubytování. Ceny za ubytování se obecně pohybují kolem 20 až 40 eur za noc pro rodinu se stanem a s autem. Za děti do tří let se většinou neplatí a děti do 14 let mohou využívat určité slevy. Ve Francii je zakázáno kempovat nebo i stanovat v národních parcích a přírodních rezervacích. Pokud chcete kempovat na cizím pozemku, můžete tak učinit pouze se souhlasem jeho majitele. Pokud vám to dovolí, měli byste se chovat tak, aby nebylo poznat, že jste tam vůbec byli.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 21 570 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie