Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eurovíkendy - 10 nejoblíbenějších destinací

Mezi českými turisty se stala velmi oblíbenou formou zahraničních výletů prohlídka nejkrásnějších metropolí Evropy. Během několika dní můžete poznat největší lákadla daného města, seznámíte se s památkami a užijete si i dostatek zábavy. A která metropole je mezi Čechy nejoblíbenější? Na plné čáře stále vyhrává šarmantní a noblesní Paříž.

S největší poptávkou po eurovíkendech se cestovní kanceláře každoročně potýkají v dubnu. Lidé v tuto dobu chtějí pro cestování využít volných dnů, které jsou spojeny s Velikonocemi. Navíc je jarní období pro poznávání měst naprosto ideální z hlediska počasí, není už taková zima a zatím ani velké horko a tak je možné se celé dny toulat ulicemi a seznamovat se s památkami. 

Co se týče samotného pojmu „eurovíkend“, jde o ryze českou záležitost, v jiných jazycích se s ním nesetkáte. Jde vlastně o jakýsi prodloužený víkend, zájezd o délce jedné až tří nocí, jehož součástí je doprava, ubytování a v některých případech i strava. V rámci eurovíkendu mohou být zahrnuty také služby průvodce, transfery na letiště, výlety nebo vstupenka na nějaké kulturní představení. Každým rokem čeští turisté vyjedou na více než milion takovýchto krátkodobých zájezdů do zahraničí. Cena prodloužených víkendů se pohybuje nejčastěji od 5 do 10 tisíc korun. V současné době je největší poptávka po pobytech v Paříži, Římě, Londýně, Benátkách nebo Istanbulu. Novinkou jsou pak eurovíkendy pořádané do vzdálenějších a exotických destinací, jako je Peking, Bangkok, Dillí, Island nebo Dubaj.

Do těchto 10 evropských metropolí vyrážejí Češi na prodloužený víkend nejraději:

Paříž

Až 31% českých turistů volí pro svou krátkou poznávací dovolenou francouzskou metropoli Paříž, kterou mnozí nazývají nejkrásnějším městem světa. Je to město módy, kultury, parfémů a unikátních památek. Sídlí zde parlament, vláda, obě komory francouzského parlamentu a také organizace UNESCO. Turistům, kteří chtějí toto úžasné město poznat, se vyplatí zakoupit si kartu s názvem „Carte Musées et Monuments“, která umožňuje vstup do většiny turistických cílů. Navíc držitel této karty nemusí čekat dlouhé fronty u vchodu na nákup vstupenky. Turistům v Paříži by neměla uniknout návštěva Louvru, dominantní Eiffelovy věže, která je jasným symbolem metropole, dále katedrály Notre Dame, ostrova Ile de la Cité a Sacre Coer. Vynechána by neměla být ani prohlídka čtvrti Montmartre, která se nachází na nejvyšším bodě Paříže. Večer se nabízí návštěva místních restaurací spojená s ochutnávkou specialit francouzské kuchyně. Pokud se před cestou naučíte pár francouzských slov a frází, pomůže vám to nejen v komunikaci, ale zároveň stoupnete v očích Pařížanů. Cena eurovíkendu do Paříže se pohybuje v průměru okolo 6 000 korun.


Foto: Paříž

Barcelona

Katalánská metropole Barcelona je považována za drahokam španělského pobřeží Středozemního moře. Nabízí nejen bohatou historii, ale i dynamickou současnost. Barcelona je po Madridu druhým největším městem Španělského království a jedním z nejatraktivnějších míst celého evropského kontinentu. Tento kouzelný přístav vyniká mnoha rozmanitými pozoruhodnostmi. Při návštěvě byste se rozhodně měli vydat po stopách architekta Antonia Gaudího, který metropoli tolik proslavil svými originálními stavbami. Jeho nejznámějším počinem je bezesporu mistrovská Sagrada Familia, chrám nejsvětější rodiny, který nikdy nebyl dokončen. Místní obyvatelé mluví katalánštinou a cizí jazyky příliš neovládá. Je proto dobré se naučit základům španělštiny, ale u mladší generace jistě uspějete i s angličtinou. Nejpohodlněji se do Barcelony dostanete letecky, odlety do této destinace nabízí letiště v Praze i ve Vídni. Eurovíkend v Barceloně vyjde přibližně na 15 000 korun. 


Foto: Barcelona

Amsterdam

Nizozemskou metropoli, která se rozkládá na řece Amstel, každoročně navštíví okolo 5 milionů turistů ze zahraničí. Amsterdam je významnou kulturní metropolí, jejímž velkým lákadlem jsou četné kulturní památky, jako třeba Van Goghovo Muzeum opatrující slavný obraz „Slunečnice“. Jedním z největších turistických lákadel je soustava vodních kanálů, která určuje tvář města. Vynechat jistě nesmíme ani amsterodamskou čtvrť červených luceren De Wallen. Díky své bohaté koloniální minulosti je současný Amsterdam městem s multikulturní a etnicky nesmírně pestrou skladbou obyvatelstva. Je známý svou etnickou i náboženskou tolerancí a je tak považován za jednu z nejbezpečnějších metropolí Evropy. Navíc v Amsterdamu najdete ještě jeden evropský unikát a tím jsou coffee shopy. Cyklističtí nadšeni si zde přijdou na své, město a jeho okolí je protkáno 400 kilometry speciálních cyklistických tras. Do Amsterodamu – metropole tulipánů, létají letadla z Prahy a výjimečně také z Brna, možná je však i autobusová doprava nebo doprava vlastním autem. S krátkými přestávkami vám jízda zabere asi 10 hodin. Na eurovíkend v Amsterodamu je třeba si našetřit okolo 8500 korun.


Foto: Amsterdam

Londýn

Londýn, hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, se společně s Paříží drží na předních příčkách mezi nejnavštěvovanějšími metropolemi Evropy. Toho deštivé město ležící na řece Temži patří mezi hlavní světová centra a nabízí nekonečné možnosti poznávání a zážitků. Každým rokem sem přijíždí miliony turistů z nejrůznějších koutů světa. Každý turista si může vybrat, jestli se spokojí s prohlídkou oněch notoricky známých pamětihodností, nebo bude chtít poznat i obyčejný život současných obyvatel tohoto multikulturního města. K nejproslulejším památkám patří Buckinghamský palác, věž Big Ben, Westminsterské opatství, Trafalgarské náměstí, Tower Bridge či Muzeum voskových figurín Madame Tussaud. Milovníci módy a nakupování jistě ocení návštěvu ulice Oxford Street. Určitě nesmíte vynechat projížďku městem v červeném patrovém autobusu, tzv. doubledeckeru. Přestože je Británie členským státem EU, není britskou měnou euro, ale libra. Prodloužený víkend v Londýně vás přijde přibližně na 8700 korun.


Foto: Londýn

Athény

Řecká metropole Athény patří rovněž k turisticky nejvyhledávanějším místům evropského kontinentu. Toto město, které stálo u zrodu evropské civilizace a kulturních tradic láká své návštěvníky především na impozantní antické památky. Dominantou Athén je antický komplex Akropolis, pahorku vévodí monumentální chrám Parthenon, ale za zmínku jistě stojí také Agora, Hadriánův oblouk nebo Dionýsovo divadlo, které je nejstarším divadlem na světě. Výhodou je, že veškeré tyto starobylé památky je možné projít během jednoho dne. Za dalšími významnými pamětihodnostmi města je možné se vypravit speciálními vyhlídkovými autobusy. Jakmile si do sytosti užijete poznávání památek a historie Athén, můžete si užívat bujarého nočního života, kterým jsou nejen Athény, ale vlastně celé Řecko proslulé. Zdejší ulice jsou plné restaurací, typických taveren s živou hudbou i barů, kde můžete ochutnat tradiční ouzo nebo retsinu. Samotné Athény jsou odjakživa spojeny s Dionýsem, který byl bohem vína a veselí a místní obyvatelé jej rádi dodnes uctívají. Výlet do Athény seženete za cca 8500 korun.


Foto: Athény

Benátky

Není snad romantičtější město, než jsou italské Benátky rozkládající se na 118 ostrůvcích, které od sebe odděluje více jak 150 kanálů překlenutých přibližně čtyřmi stovkami mostů.  Do „města na vodě“, které je zařazeno na seznamu organizace UNESCO, každoročně zavítají obrovské počty návštěvníků. Doprava po Benátkách je pouze lodní, hlavní tepnou je Canal Grande, na něž se napojují další menší kanály. Kromě motorových člunů tyto kanály křižují pomalé, avšak velmi romantické gondoly. Téměř na každém kroku narazíte v Benátkách na nějakou významnou pamětihodnost či zajímavost, především centrum města je jimi doslova nabité. Přehlédnout byste rozhodně neměli baziliku sv. Marka ukrývající hrobku světce a patrona Benátek, dále Dóžecí palác, chrám Salute nebo čtvrť Dorsoduro, kde se nachází galerie dell´Accademia vystavující velmi hodnotnou sbírku evropského umění. Ať už se v Benátkách nacházíte kdekoliv, téměř odevšad si budete moci vychutnávat pohled na velkolepé paláce a chrámy, které jsou připomínkou období od gotiky až po renesanci. Turisté mohou využít nákupu výhodné 12 hodinové nebo i několikadenní jízdenky, která umožňuje libovolně přestupovat na všechny vodní městské linky. Prodloužený víkend v Benátkách pořídíte za asi 5500 korun.


Foto: Benátky

Budapešť

Na březích Dunaje se rozkládá maďarská metropole Budapešť, která je nejenom významným lázeňským centrem, ale také městem čardáše, výborného tokajského vína a kulinářských zážitků. Pro turisty je Budapešť, která vznikla spojením dvou měst Budy a Péšti, přitažlivá z hlediska návštěvy mnoha pozoruhodných památek. K těm nejznámějším patří Budínský hrad a budova parlamentu. Budapešť je také městem kultury, najdeme zde 47 divadel, 2 opery, 16 koncertních síní a více než 60 muzeí. Jakožto moderní velkoměsto nabízí Budapešť spoustu možností trávení volných chvil. Skvělou relaxaci si můžete dopřát ve vyhlášených lázních, nebo můžete navštívit rozsáhlý akvapark, který byl vybudován jako součást čtyřhvězdičkového hotelu na předměstí metropole. V porovnání s ostatními eurovíkendy, je návštěva Budapešti o poznání levnější, zájezd je možné pořídit za 3200 korun.


Foto: Budapešť

Madrid

Hlavní město Španělského království je ideálním cílem pro výlet na prodloužený víkend. Během relativně krátké doby umožňuje poznat hlavní krásy a zajímavosti. Většina jich je totiž soustředěna v centru města. Za zmínku jistě stojí Muzeo del Prado se sbírkou asi 6 tisíc obrazů nebo královský palác Palacio Real. Pokud byste však toužili poznat španělskou metropoli detailněji, budete si muset pro návštěvu vyhradit delší čas. Kromě nespočtu historických a architektonicky zajímavých staveb má Madrid ještě také řadu kulturních památek, významných galerií i pestrý noční život okořeněný španělským temperamentem. Odpočinek pak nabízí svěží parky, jako je třeba Park Buen Retiro rozkládající se na ploše 140 hektarů přímo v centru města. Mnoho lidí má Madrid neodmyslitelně spojen s fotbalem, vždyť právě odtud pochází jeden z nejslavnějších fotbalových klubů Real Madrid. Řada turistů tak toto hlavní město navštěvuje kvůli zápasům, aby na vlastní oči viděli slavní fotbalové hvězdy. Eurovíkend v Madridu vyjde na 13600 korun.


Foto: Madrid

Řím

Podle jednoho známého rčení vedou všechny cesty do Říma. Žádný turista by tak návštěvu tohoto jedinečného města během svých toulek Evropou proto určitě neměl vynechat. Řím patří mezi nejstarší evropské metropole, v minulosti se stal dějištěm mnoha významných událostí. Z hlediska historie lidstva je tak významnou metropolí, jež podle legendy založili bratři Romulus a Remus, které odkojila vlčice. Metropole rozkládající se na sedmi pahorcích u břehů řeky Tibery, svým návštěvníkům kromě úchvatné atmosféry nabízí také spoustu proslulých památek. Obdivovat můžete monumentální Colosseum, Fontanu di Trevi nebo skvěle dochovaný Pantheon pocházející z 2. století. V Římě se rovněž nachází také sídlo papeže, proto se během křesťanských svátků, zejména tedy o Velikonocích, stává cílem velkého počtu věřících. Za prodloužený víkend v italské metropoli zaplatíte v průměru 9000 korun.


Foto: Řím

Istanbul

Napůl evropský a napůl asijský, takový je turecký Istanbul rozkládající se na dvou kontinentech, jež jsou od sebe odděleny Bosporskou úžinou. Jde o kosmopolitní metropoli, kde vedle sebe žijí v míru a přátelství muslimové, židé i křesťané. Istanbul je křižovatkou několika odlišných kultur a možná právě proto je pro Evropana tak lákavý. Toto podmanivé velkoměsto ukrývá řadu krásných a historicky významných památek, jednou z nich je například chrám Boží moudrosti známý jako Hagia Sofia. Jde o původně křesťanskou baziliku, která byla následně přestavěna na muslimskou mešitu a v současnosti slouží jako muzeum. Okouzlující je také Modrá mešita a palác Topkapi Sarai. Vynechat byste určitě neměli ani prohlídku Hippodromu či bývalé vodní cisterny Yeretaban. Milovníci nákupů si přijdou na své na Velkém nebo Egyptském bazaru, které tvoří tisíce obchůdků s nejrůznějším zbožím. V ulicích Istanbulu narazíte na každém kroku na působivé čajovny, okouzlující minarety a věžičky. Eurovíkend v této pro středoevropana exotické destinaci pořídíte v průměru za 10 700 korun.


Foto: Istanbul

- jap -

Článek byl zobrazen 9 031 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie