Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Francie - lyžování v nekonečných obzorech

Lyžování Francie - zdá se vám možná divné slovní spojení, ale vyjadřuje opravdové The best of the best. Kladete si otázku, co je na lyžování ve francouzských Alpách tak úžasného? Je to především monumentálnost areálů vzniklých ze vzájemně propojených středisek.

Lyžování v nich je jako skutečná francouzská hostina, na níž není známo, kolik dalších chodů ještě bude následovat. Stejně tak ve Francii nevíte, kolik sjezdovek je ještě za kopcem. Zatímco ve středu Evropy se Alpy vrásněním spíš „pomačkaly“ do hlubokých údolí, ve Francii jako by hory zůstaly líně rozvalené. Stačí, porovnáte-li odvěké rivaly: švýcarský Matterhorn pyšně čnící k nebi a ležérně rozložitý Mont Blanc. Francouzské Alpy nabízejí velké množství středisek, kde se dá deklarovaný počet kilometrů sjezdovek skutečně celý den sjíždět na lyžích bez nutnosti střídat lanovky se skibusy. Samozřejmě platí - co středisko, to originální atmosféra. Vybírejte podle vlastní chuti.


Foto: Tignes (Christian Tatin)

Nevyšší je Tignes

Lyžařský areál Espace Killy, tvořený středisky Tignes a Val d´Isère, není z největších, pokud budete srovnávat suchá čísla. Jeho kouzlo tkví jinde. Tignes je nejlepší v tom, jak jej příroda vytvarovala. Poměrně vysoko položené středisko (2 100 m n. m.) objímá široký horský kotel s lyžováním ve výškách 2-3 tisíce metrů, k jehož kvalitnímu lyžařskému mikroklimatu ještě přispívá blízký ledovec Grande Motte (3 656 m n. m.). Lyžařská sezona tady patří k nejdelším - začíná v listopadu a končí v květnu. Hlavním trumfem jsou ovšem sjezdovky, které jsou velmi dlouhé, široké, zkrátka nejlepší. Není to nic pro malé děti, které si vystačí s malým vlekem za domem, je to pro znalce a sportovce, kteří vědí, že kvalitní jízdu si užijí na každém z 300 kilometrů nabízených tratí.

Podobná je situace v sousedním Val d´Isère, jehož sezona je kratší a atmosféra střediska se více orientuje na společenský život. Ale právě tady jsou sjezdovky, na nichž se jezdí vyhlášený závod Kritérium prvního sněhu. Val d´Isère bylo v minulosti hostitelem mnoha prestižních světových závodů ve sjezdovém lyžování. Později založené Tignes naopak přitahuje klání v těch nejmladších a nejmodernějších disciplínách, jako je freeride nebo snowboarding.

Pokud byste chtěli přejet z jednoho konce areálu na druhý, je třeba si přivstat nejspíš na první lanovku a při obědě nikde příliš dlouho nevysedávat na prosluněné terase.


Foto: Val d´Isere (ROYER)

Méribel - Mottaret okouzlí navždy

Les Trois Vallées neboli Tři údolí je nejlepším lyžařským areálem v Evropě. Samozřejmě existují i v jiných zemích podobné propojené oblasti, ale vždycky mají nějakou drobnou chybičku v uspořádání hřebenů a kopců nebo v kompozici lanovek. Les Trois Vallées nabízejí 600 kilometrů sjezdovek a drtivá většina z nich jsou kvalitní sjezdy, žádné přejezdy a traverzy.

Mottaret je středisko, které leží prakticky v geometrickém středu této oblasti. Možnosti lyžování v tomto prostoru jsou opravdu závratné a za jediný týden pobytu upřímně řečeno nevyčerpatelné. Mottaret je na jednu stranu propojen s Courchevelem, jehož centrum je mondénní a exkluzivní, ale okraje areálu jsou divoce krásné. Sjezdovky vedou v odlehlých roklích nebo hlubokých lesích.

Na druhou stranu se dá vyjet ke střediskům Les Menuires - Saint Martin de Belleville a Val Thorens. To prvně jmenované je dobrou volbou pro rodinky s malými, ale již samostatnými dětmi. Je konfekčně přehledné, celý den prosluněné a sjezdovky jsou tady středně obtížné. Val Thorens, nejvýše položené středisko Evropy (2 300 m n. m.), přitahuje sportovně založené návštěvníky, jimž se líbí syrová panoramata vysokých hor. Z mnoha vrcholů je tady vidět opravdu do daleka. Za hezkého počasí nabídne plošina na Cîme Caron výhled na Matterhorn, tady se mu trochu šovinisticky říká Cervin, i na Mont Blanc.

Samotný Mottaret by bohatě stačil na týdenní pobyt. Je to dlouhé údolí, jehož vrcholem je Mont Vallon dotýkající se nebe nadmořskou výškou 2 952 metrů, a dolní část má sjezdovky kryté hustými smrkovými lesy kolem střediska Méribel. To patří k nejstarším a také nejpůvabnějším ve Francii. První lanovky i hotely tady byly vybudovány již mezi dvěma válkami.


Foto: Val Thorens (J.Clatot)

Portes du Soleil je opravdu největší

Areál, který se rozkládá na území Francie a Švýcarska, je opravdu největší. Portes du Soleil, to je 650 kilometrů sjezdovek propojujících mnoho původních vesnic, které jsou jako oběžnice navázány kolem moderního střediska Avoriaz. Je tady prakticky všechno, co mohou hory nabídnout, a tak je to místo jako stvořené pro dobrodruhy. Avoriaz vzniklo trochu jako architektonický experiment. Veliké rezidence se tady plazí po svazích, takže ráno se vydáte na jednu sjezdovku z přízemí a odpoledne se vracíte po jiné na opačný konec téže budovy, ale do patra pátého. Mladé středisko bylo také jedním z prvních míst, kde byl vybudován snowpark. Zkušenosti a zanícení pro tuto sportovní disciplínu jsou tady vidět a snowbaordisté si tu opravdu užívají.

Lyžařské možnosti jsou tak rozsáhlé, že se podrobný plán sjezdovek pořádně nevejde ani na jednu papírovou mapku. Tady je čas od času zapotřebí skibus. Z některých okrajových švýcarských sjezdovek je vidět Ženevské jezero, řeka Rhôna a městečko Montreux.

Ubytování je různé

Tradiční francouzské ubytování je v turistických apartmánech. Nabídka začíná na rozpočtově přátelských malých ubytovacích jednotkách a končí u luxusních šaletů, které nabízejí i nejrůznější hotelové služby a většinou jsou vybaveny také wellness. Francouzi, kteří tvoří největší část klientely, tento typ ubytování vítají, protože se večer rádi stravují v restauracích. Apartmány jsou vybaveny kuchyňskými linkami se vším potřebným pro vlastní vaření. Hotely různých tříd jsou samozřejmě k dispozici v každém středisku.


Foto: Chamonix

Nabídky permanentek

Slevy a výhodné nabídky se zdají ve Francii méně početné než v sousedních zemích, ale je tomu spíš naopak. Francouzské Alpy jsou tradičně navštěvovány na celý týden se směnou v sobotu. Slevy pro rodiny, seniory nebo děti se tedy většinou týkají vícedenních skipasů, existují různé varianty čerpání několika náhodných dnů během týdne. K možnostem lyžování ve Francii pak často přibývají také různé další služby. Země jde ve své nabídce spíš cestou hromadění služeb, než zlevňováním lyžování.

- PR článek -

CK SKOL s.r.o.
nám. Hrdinů 6
140 00  Praha 4-Pankrác

Tel.: 261 218 737
skol@skifrance.cz
www.skifrance.cz

Článek byl zobrazen 7 993 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie