Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lyžování ve Francii - co nového v areálu Tři údolí

Kdo dosud nebyl v lyžařském areálu 3 Vallées, neví, jak také může vypadat “velké lyžování ve Francii“. Méribel, Mottaret a Les Menuires jsou skutečnými srdci největší lyžařské oblasti světa. Val Thorens je tu pro sportovní nadšence a Courchevel zase pro milovníky luxusu.

Největší lyžařský areál světa, kam můžete vyrazit s CK SKOL, nabízí 600 kilometrů sjezdovek, což se dá za týden jen velmi těžko projet. To dosvědčí každý vášnivý lyžař, který se o to někdy pokusil. Tato lyžařská oblast se do své současné podoby buduje přibližně půl století. Za tu dobu se tady hodně změnilo. Pokud oblast znáte, ale několik let jste návštěvu třeba vynechali, tak vlastně přijedete na nová místa, která se více či méně zmodernizovala.


Foto: Méribel (J.M.Gouedard) 

Méribel a Mottaret zrychlují dopravu i puls

Lyžaři vnímají Méribel a Mottaret jako dvojčata, která patří odjakživa k sobě. Čeští návštěvníci sem jezdí docela rádi. Najdou tady totiž všechno, co potřebují. Méribel je luxusnější a klidnější. Sem se vydávají ti, kteří hledají na horách více požitků než jen sportování, ale zároveň ani lyžování nešidí. V Mottaretu je to obráceně. Je to středisko, které je vysněným místem každého lyžaře. Rozbíhá se odsud několik lanovek, jimiž se dá velmi efektivně, tedy rychle, dostat na lyžařsky nejdůležitější místa v areálu Les Trois Vallées.

Letošní sezóna v tomto koutě Alp slibuje ještě větší rychlost. Myslí se tím rychlost dopravy lyžařů či snowboardistů nahoru, do vyšších nadmořských výšek. Provozovatelé lanovek a vleků tvrdí, že žádný vrcholek kolem Méribelu a Mottaretu není z centra vzdálen více než 15 minut jízdy. Cesta na Saulire se díky nové kabince například zkrátila z 22 minut na pouhých 12 minut. Radovat se podle lanovkářů mohou především nedočkavci, kteří vyjížděli za ranním manšestrem. Nejspíš sami dobře vědí, jaká muka potlačované netrpělivosti předcházejí zaříznutí prvního oblouku, pokud se lanovka kodrcá příliš pomalu.


Foto: Mottaret (J.M.Gouedard)

Další vylepšení se týká lanovky na Plattières. Kdo Mottaret někdy navštívil, ví, že se jedná o nejdůležitější dopravní zařízení v celém údolí. Letos se tady mohou návštěvníci svézt desetimístnou kabinovou lanovkou, která je jediná své druhu v oblasti Tři údolí. Díky ní se dopravní kapacita zvýší o 40 %. A dopravní rychlost se zkrátí z 22 minut tentokrát na pouhých 9 minut.

Další dobrá zpráva je pro milovníky clubbingu. Třetí open air stage La Folie Douce se letos otevírá i na sjezdovce Saulire. Podobné podniky již fungují ve Val d’Isère a Val Thorens, tam La Folie Douce (česky něco jako Sladké bláznovství) funguje na konci sedačkové lanovky Plein Sud v nadmořské výšce 2 009 m n. m. Après ski dostává zcela moderní top trendy a rozměry. A konečně se v prostředním údolí otevřel první hotel s 5*. Jmenuje se Le Kaila a jeho součástí je samozřejmě gastronomická restaurace. Šéfkuchař Mickael Mibord vaří rafinovanou kuchyni s použitím místních surovin. Restaurant má designový interiér, v jehož tónech převažuje smetanová, čokoládová a antracitová.


Foto: Val Thorens - chalety Les Balcons (B.Longo)

Val Thorens sází na après ski

Nejvýše položené středisko Francie patří k velmi oblíbeným destinacím zejména mladých a sportovně naladěných návštěvníků. Svoje radosti si tady najdou i vyznavači snowboardingu. Lanovky se ve Val Thorens na několika místech dostanou až nad 3 000 m n. m. a tudíž je středisko bohatě zásobeno přírodním sněhem. To je komodita, která nejspíš začne lyžaře brzy zajímat podobně, jako je dnes žádanější zelenina od farmářů než ta z velkopěstíren.

Co se týče novinek, letos si návštěvníci budou moci užít vylepšení lanovky na Péclet. Nové kabiny jsou prostornější a je jich více. Vejde se do nich dvaadvacet pasažérů, z nichž devatenáct bude moci sedět. A pro milovníky odpočinku ve wellnessu je letos otevřeno Spa Pure Altitude v hotelu Altapura. Stavitelé tohoto relaxačního centra se inspirovali severskými a baltickými metodami péče o tělo. Najdete tu interiér vytvořený ve stylu březových hájů a iglú.


Foto: Val Thorens - Hotel Altapura (Di Orio) 

Les Menuires jde vstříc novým technologiím

Středisko, které se nachází ve stejném údolí jako Val Thorens, je tradičně oblíbeným místem rodin s dětmi. Ještě níže, v připojeném středisku Saint Martin de Belleville, si libují milovníci tradiční atmosféry. Vesnická atmosféra, jíž dominuje malý barokní kostelíček, ale potěší návštěvníky, kteří si sem sjedou i z ostatních středisek areálu 3 Vallées.

V Les Menuires si od letošní sezony mohou lyžaři vychutnat jízdu na nové šestimístné lanovce z Reberty. Nahradí starou sedačku, která zde stála od roku 1983. Přepravní kapacita se tak zvýší z 600 osob za hodinu na starém zařízení až na 2 600 osob za hodinu na nové lanovce. Lyžaři tak budou mít usnadněn návrat z La Masse a otevřou se jim lepší možnosti nástupu na sektor Becca.

Pro mladé je v Les Menuires letos připraveno povyražení v podobně filmování výkonů ve snowparku. Princip funguje následovně: návštěvník si vybere jeden z nabízených modulů - zábradlí nebo skokánek. Pokud se návštěvníci identifikují pomocí permanentky, jejich výkon se okamžitě promítá na obrazovku. Následně je pak možné video stáhnout nebo si ho nechat poslat do mobilu.


Foto: Les Menuires (G.Lansard)

Courchevel jako výspa luxusu

Středisko, které vzniklo v těsném sledu za Méribelem, krátce po druhé světové válce s cílem uspokojit požadavky na masovou komunikaci, je v současné době považováno za jedno z nejluxusnějších ve Francii. Neplatí to ovšem pro dílčí střediska, která jsou položena trochu stranou, jako třeba La Tania, která je oblíbenou destinací českých lyžařů. Vzhledem k vysoké koncentraci snobů a osob, které jezdí do Courchevelu pouze na nákupy a pro další mimolyžařská povyražení, se tento kout Tří údolí stává díky nepřeplněným sjezdovkám velmi vyhledávaným místem sportovců.

Novinkami v přepravních zařízeních je šestimístná sedačková lanovka se zpomaleným nájezdem Le Biollay. Stávající kapacita byla navýšena o třetinu a nová sedačka má výstup ještě o něco výše než ta původní. Nová bude také “městská“ lanovka Petit-Moriond. Její inovaci však ocení spíše návštěvníci ubytovaní v Courchevel-Moriond, než lyžaři brázdící svahy Třech údolí. Courchevel zůstává i nadále velmi zajímavou gastronomickou destinací. Několik restaurantů tady obdrželo michelinské hvězdičky a několik dalších “macarons“ tedy ocenění nižší kategorie, nicméně také vypovídající o vysoké kvalitě jídla i služeb.

- PR článek -

CK SKOL s.r.o.
nám. Hrdinů 6
140 00 Praha 4-Pankrác

Tel.: 261 218 737
skol@skifrance.cz 
www.skifrance.cz

Článek byl zobrazen 8 428 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie