Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eiffelova věž - nezaměnitelný symbol Paříže

Pouhé dva roky stačily k tomu, aby se k nebi vztyčila věž, jež v letošním roce neúspěšně kandidovala do elitní skupiny sedmi nových divů světa. Avšak ani tento malý nezdar nic nezmění na faktu, že Eiffelova věž patří již po více než sto let k nejznámějším památkám Evropy.

Štíhlá a elegantní rozhledna byla postavena při příležitosti světové výstavy, která se konala v Paříži v roce 1889. Město se chtělo blýsknout něčím triumfálním, a tak již pět let před plánovanou výstavou vyšel z dílny Gustava Eiffela plán na dosud zcela nevídanou stavbu. Čtyřhranný jehlan, složený ze vzájemně se opírajících pilířů, měl dosahovat závratné výšky 300 metrů. Není divu, že se tak po několik desítek let pyšnil titulem nejvyšší stavby světa, a to až do roku 1932, kdy na druhé straně Atlantského oceánu vyrostla Empire State Building.

Eiffelova věž je sestavena přibližně z 18ti tisíc železných dílců, z nichž každý byl vytvořen doslova „na míru“. Na spoje bylo při stavbě použito na  2.5 milionu nýtů. Celková váha rozhledny je odhadována na deset tisíc tun. Dokonale promyšlená konstrukce zajišťuje vynikající stabilitu věže, že se i přes neuvěřitelnou výšku její špička nevychyluje o více než 15 centimetrů. Od země dělí vrchol „Eiffelovky“ 1665 schodů, jež propojují celkem tři podlaží. V prvním patře jsou umístěny restaurace a bývalý koncertní sál, ve kterém se dnes promítají dokumenty zachycující historii věže. O sedmdesát metrů vyšší druhé patro hostí další restauraci, galerii a několik obchůdků se suvenýry. Do posledního třetího patra, jež je umístěno ve výšce 274 metrů, je přístup zajištěn pouze výtahem. Původní točité schodiště dnes slouží pouze jako nouzové či pro usnadnění nezbytné údržby.

Avšak né vždy se těšil tento architektonický skvost přízni obdivovatelů. Ještě před zahájením stavby sepsali proti Eiffelově věži petici přední francoužští umělci, kteří se obávali, že železné monstrum zohaví krásu Paříže. Mezi podepsanými figurují i taková významná jména jako Charles Gounod, Alexandre Dumas junior či Guy de Maupassant, o kterém se navíc traduje, že často navštěvoval kavárnu v prvním patře, neboť to bylo jediné místo v Paříži, odkud rozhledna nebyla vidět. Nepřízeň však netrvala dlouho, a tak již v době dostavby vystoupilo na Eiffelovou věž přes dva miliony návštěvníků. Od té doby se jejich počet rozrostl na neuvěřitelných tři sta milionů. Aby ne, vždyť rozhled z jejího vrcholku je doslova okouzlující. Nejen, že máte Paříž jako na dlani, ale za jasného počasí dosahuje viditelnost až 70 kilometrů.

Vstupné na Eiffelovu věž stojí 11.50 € až na vrchol. Děti platí 6.50 €. Pokud chcete ušetřit, můžete vystoupat pěšky po schodech do druhého patra za 4 eura.

Autor: Kateřina Maňasová

Článek byl zobrazen 50 524 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie