Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bazilika Sacré-Coeur - Paříž jako na dlani

Jednou z nepřehlédnutelných dominant Paříže je stavba Basilique du Sacré-Coeur tyčící se na kopci Montmartre. Z tohoto strmého kopce se naskýtá jedinečný výhled na metropoli a její rušné centrum. Je to místo, které je po celý rok doslova zaplaveno turisty ze všech koutů světa.

Historická městská čtvrť Montmartre se v minulosti vyznačovala stavbami asi třiceti větrných mlýnů. Dnes ji však zdobí ještě působivější monument – úžasně bílá bazilika Sacré-Coeur, jejíž výstavba byla započata v roce 1876. Jejím hlavním významem bylo uctění památky 58 000 mrtvých v prusko-rakouské válce a odčinění zločinů komunardů. Stala se také symbolem usmíření a vlastenecké obnovy. Díky jejímu umístění na kopci Montmartre je dnes viditelná téměř z jakéhokoliv místa v Paříži.

Během stavby musely být její pilíře zapuštěny velmi hluboko, protože se pod ní nacházela jen nestabilní hornina a stavitelé měli obavy, aby pilíře tak mohutný kostel vůbec udržely. Hlavními architekty byli Paul Abadie a Magne, jenž baziliku vybudovali ve zvláštním slohu, kterého dosáhli smíšením slohu románského a byzantského. O vnitřní výzdobu se postaral Luca Olivier Merson, který vnitřní klenbu kněžiště vyplnil velkou čtvercovou mozaikou. Na mozaice je vyobrazen francouzský národ uctívající posvátné Kristovo srdce. Bazilika byla dostavěna v roce 1914 a k jejímu vysvěcení došlo až o pět let později - v roce 1919.

Celkově stavbu zdobí 4 malé kopule a jedna hlavní, které jsou všechny postaveny v typicky orientálním slohu. V zadní části se nachází čtyřhranná 84 metrů vysoká zvonice, v níž je ukrytý slavný zvon „Savoyarde“. Ten se svou váhou 19 tun patří k největším zvonům na světě. Do špičky mohutné kopule vedou strmé točivé schody. Z venkovní galerie se tak můžete kochat úžasným panoramatickým výhledem na Paříž. Téměř stejně úchvatný je však i výhled z nižšího patra. Průčelí baziliky je tvořeno třemi arkádami, které zdobí dvě jezdecké sochy. Tyto sochy vyobrazují oblíbené postavy z francouzské historie a to Janu z Arku a krále Ludvíka, který byl nazýván také Svatý.

Pokud se vám k bazilice nechce šlapat pěšky do kopce, můžete využít lanovku, která vás za chvilinku vyveze až na vrcholek Montmartru. Lanovka je podobná té, která v Praze vozí turisty na Petřín. Nemusíte mít na ni žádnou speciální jízdenku, platí zde lístek z metra nebo lístek „Paris visite“.

Samotný Montmartre je jedinečným místem, kam se v dnešní době turisté jen hrnou a kde je velice rušno a živo. I přesto je však možné se zde procházet tichými zákoutími, úzkými uličkami a malými náměstími, které na vás dýchají jakousi venkovskou atmosférou. V dávných dobách na tomto kopci, kterému Pařížané říkají „La Butte“, stál římský chrám, jenž této oblasti pravděpodobně propůjčil své jméno – Mons Martis, neboli Marsův kopec. Než se stal Montmartre v roce 1860 18. městským obvodem města Paříže, fungoval jako samostatná vesnice, která si uchovávala své tradice a svou jedinečnost. Nacházely se zde četné vinice a kamenolomy, které poskytovaly potřebné zdroje a umožňovaly zdejším lidem samostatnou obživu. Z důvodu propadajících se tunelů musely být později kamenolomy i větrné mlýny zavřeny.

V druhé polovině 19. století se tak Montmartre proměnil v centrum nespoutaného bohémského života a v místo, kde se scházeli básníci, myslitelé či malíři. Paříž působila odedávna doslova jako magnet pro nejrůznější umělce, kterým byla nekonečným zdrojem inspirace.  Něco z této atmosféry jí zůstalo až dodneška. Tvůrčí vření zlaté éry ale dnes vystřídali početní pouliční umělci. Kousek od baziliky se totiž nachází náměstí Place du Tertre, na němž se vypíná jeden z nejstarších kostelů v Paříži, kostel benediktinského opatství St.-Pierre-de-Montmartre pocházející z 12. století. Náměstí kolem tohoto kostela je doslova přecpáno turisty, tvoří se zde také hloučky hudebníků, tanečníků, kejklířů a dalších umělců, kteří předvádějí svou šikovnost. Můžete se zde nechat dokonce i namalovat, nebo si zakoupit na památku třeba obraz neznámého umělce. Náměstí Place du Tertre se tak stalo vyhledávanou lokalitou a jednou z nejdůležitějších zastávek na pařížském prohlídkovém okruhu. V uličkách pod Monmartrem najdete spousty krámků a obchůdků, kde se dají koupit nejrůznější suvenýry za dobré ceny. S některými obchodníky je možné o ceně dokonce i smlouvat. 

Mnoho významných osobností zlaté pařížské éry je možné spatřit na náhrobcích hřbitova Cimetiére de Montmartre situovaném na Avenue Rachel. Mezi významné osobnosti, které zde našly místo pro svůj poslední odpočinek patří třeba skladatelé Hector Berlioz a Jacques Offenbach, spisovatelé Stendhal a Émile Zola nebo malíř Edgar Degas. Pohřben je zde také filmový režisér Francois Truffaut a ruský tanečník Vaclav Nižinskij.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8 754 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie