Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Paříž nás láká neustále

Výlet do Paříže je lákadlem pro velké množství Čechů a to i pro ty, kteří již do ní někdy zavítali. Je dokonce celkem jedno, jaké je zrovna roční období, Paříž je prostě krásná kdykoliv. Přečtěte si pár skvělých tipů, které vám pobyt ve městě lásky ještě zpříjemní.

Památky číslo jedna

Paříž má, veskrze jako každá evropská metropole, své památky, které chce vidět každý návštěvník. Alespoň jednu památku zná snad opravdu každý, Eifellova věž je tou nejznámější a ročně se jí vydají navštívit miliony návštěvníků. Nachází se u řeky Seiny na severní straně parku Champ-de-Mars. Dalšími zastávkami na nábřeží Seiny, které se jako celek nachází na seznamu světového dědictví UNESCO, jsou také katedrála Notre-Dame, či Muzeum d'Orsay. Na dohled od něj je zřejmě známější pařížské muzeum, ve kterém se nachází i Mona Lisa Leonarda Da Vinciho, Louvre.

Paříž na druhou

Jak se v po městě přepravovat? Pokud jste v Paříži poprvé, může vám připadat systém přepravy složitý, ale opravdu to není tak hrozné. Hromadná doprava se skládá z metra (14 linek), jež dominuje v centru města, autobusů (asi 1400 linek), které však jezdí spíše na předměstích a dále moderních tramvajích, které jsou nyní opět zaváděny, také spíše na předměstích. Speciálními druhy přepravy jsou např. lanovka na Mortmartre, kde můžete navštívit baziliku Sacré-Coeur, či kabaret Moulin Rouge, Orlyval, lehké metro, kterým se dostanete na letiště Orly, CDGVAL, kyvadlová dopravu, která spojuje nádraží Gare de l'Est a letiště Charlese de Gaulle, či Voduéo, říční linka na řece Seině. Lístek na zóny v centru města seženete za 8,5 euro na den a cena klasicky klesá s vyšším počtem dní.

Skvělou možnost však nabízí Vélib, možnost půjčit si jízdní kolo a cestovat po hlavním městě Francie bez vázání se na jiné spoje. Síť cyklostezek v Paříži měří přes 350 km a je na ní asi 1450 stanovišť, která půjčují kolem dvaceti tisíc kol. Jízdní kola, hlavně v centru, najdete přibližně na každých 300 metrech a půjčit si je lze 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Platit za kola lze buď platební kartou opatřenou čipem, či kartou Passe Navigo. Jednodenní půjčení stojí 1 euro, ale první půlhodinu má majitel předplatného vždy zdarma, přičemž takových půlhodin může být za den dle libosti. Stačí vždy jen přistavit kolo v jiné stanici. Je to tedy velice levný způsob přepravy hlavně v centru města.

Do třetice s dobrými tipy

Protřelí uživatelé mobilních telefonů si také mohou stáhnout užitečné aplikace, které jim při pobytu v Paříži pomohou. Paříž je obecně považována za bezpečné město, především centrum města, pokud si však chcete být jistější a vlastníte iPhone, iPod Touch, nebo iPad, můžete využít aplikaci BeSafe!, která vám řekne, zda je čtvrť, ve které se zrovna nacházíte bezpečná. Aplikace také nabízí upozornění na nejnebezpečnější stanice metra, ve kterých se stane nejvíce krádeží.

PARISTOGO je aplikace, která zase umožní v offline režimu prohlížet mapu paříže obohacenou o zápisy z encyklopedie Wikipedia. Najdete na ní všechny důležité památky a místa, která navštívit.

Třetí skvělou aplikací, hlavně pro nové pařížské cyklisty, je Velib - díky ní vidíte, kde si můžete půjčit kolo, kolik kol je na dané stanici k dispozici a také kolik je volných stojanů pro jejich vrácení.

Rada na závěr

Paříž je považována za jedno z nejkrásnějších měst na světě, ale i tady se vám mohou stát nepříjemné věci. Nezapomeňte se proto před cestou pojistit. Úplným základem je samozřejmě cestovní pojištění, pokud ale např. při odcizení zavazadla nechcete litovat, zařiďte si i pojištění zavazadel. Pro ty, kteří by chtěli vyzkoušet přepravu po Paříži na kole, je zase vhodné si pojistit odpovědnost za škodu, nehoda se stane během okamžiku a těch 6 korun za denní pojištění se pak vyplatí.

Přejeme úžasné zážitky z Paříže!

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 920 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie