Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pylská duna

Největší přírodní písečnou dunu v Evropě najdeme ve Francii u pobřeží Atlantského oceánu nedaleko města Bordeaux. Tuto jedinečnou přírodní památku dlouhou 2,7 kilometru a měřící 110 metrů vytvořil vítr a vlny. Je to místo, kde se můžete věnovat hned několika druhům sportu – lyžování, surfování i plavání.

Ve Francii se již od delty řeky Girondy až po španělskou hranici rozkládají v délce 250 km písečné pláže. Zdejší pobřeží je až nezvykle rovné, místy to vypadá, jako by bylo narýsované pravítkem. Do těchto míst moře po spoustu let naplavovalo písek, ten se hromadil a tak se začaly vytvářet písečné duny. Mezi mořem a pevninou tak vznikla jedinečná oblast písečných přesypů. Směrem do vnitrozemí se potom vyskytuje množství jezer a malých jezírek.


Autor: renatanocongo

Pylská duna se tak řadí mezi nejoriginálnější přírodní úkaz krajiny přesypů a pláží. Duna se nachází přesně mezi městy Arcachon a Biscarrosse,asi 70 km od Bordeaux. Je však stále v pohybu, každým rokem se posune o 4 metry dál směrem do vnitrozemí. Duna lemující Atlantické pobřeží v šířce 500 metrů je chráněnou přírodní památkou. Vzhledem k tomu, že se neustále pohybuje, dochází k zasypávání rozlehlých piniových hájů, starých chatrčí i pecí sběratelů pryskyřice, které jsou staré někdy až 400 let. Pod mořskou hladinou  můžeme dnes najít doklady toho, že toto území bylo před mnoha lety hustě zalesněné. Duna je tvořena čtyřmi vrstvami, které se zde utvářely ještě v době zalesnění oblasti. Nejstarší vrstva dosahuje stáří kolem 4000 let a vrchol se vytvořil v roce 1860.

Duna se vytvářela v poslední aktivní fázi  tvorby písečných přesypů ve francouzském regionu Akvitánie. Mezi lety 1450-1750, kdy probíhala tzv. malá doba ledová, zdejší větry dosahovaly ohromné síly, což mělo za následek, že se zde začaly překrývat dva mohutné systémy dun. Mořské proudy následně vytvořily písečný nános, který byl pojmenován Pile. Ten se však neustále odsouval k pobřeží až nakonec v 16. století splynul s břehem. Na jihu tehdy ale docházelo k tvorbě dalšího nánosu jménem Nová Pile. Mezi těmito dvěma písečnými nánosy vznikl v moři během 18. století záliv Pilat. Silný mořský vítr však odvál písek i z Nové Pile na pobřeží. Zasypal zdejší zátoku a dal tím základ k vytvoření dnešní Pylské duny. Tehdy se duna posouvala do vnitrozemí značně rychleji než dnes, až o 20 metrů za rok. V roce 1855 byla výška duny pouhých 35 metrů, za uplynulých 150 let tedy trojnásobila svou velikost. I dnes díky písku z Arguinské písčiny duna neustále roste. Nedaleký ostrov , který zužuje přístup k Arcachonské zátoce je chráněnou krajinnou oblastí. Při odlivu je 4 km dlouhý a 2 km široký, ale jelikož je utvářen větrem a vlnami neustále mění svůj tvar. Ostrov je vyhledávaným cílem milovníků vodních sportů, ale každoročně se sem také shromažďují hejna rybáků.


Autor: Ignacio Platero

Pojmenování duny se během let několikrát změnilo. Jednu dobu nesla název Le Sabloney, Les Grands Tucs nebo La Grave. Následně se uchytil výraz Pilat a to už byl jen krůček k dnešnímu pojmenování Pylská duna. Již v první písemné zmínce z roku 1484 byla označena jako Lou Pilat, od roku 1556 se už užíval pouze název Pilat.

Pylská duna se stala vyhledávanou francouzskou lokalitou. Výstup na ni lze podniknout po schodech, nebo se můžete pokusit zdolat jednu z namáhavých pěšin vyšlapaných v písku. Vaše námaha však bude stát za to. Z duny je překrásný výhled na nekonečný Atlantický oceán a Arguinskou písčinu. Pokud se otočíte o 180 stupňů, na druhé straně duny můžete obdivovat panoráma okolních piniových hájů v regionálním parku Landes de Gascogne.

V dávných dobách byla tato krajina pouze obrovskou písčitou bažinou, která se v létě proměňovala ve step. Tato nehostinná krajina nebyla vhodná pro zemědělské využití, proto se zde chovaly akorát ovce. V roce 1801 došlo k odvodnění této krajiny na základě Napoleonova výnosu. Následně zde byly vysázeny borovice přímořské, které jsou schopny se přizpůsobit písku i velkému horku. Lidé si mysleli, že zalesnění této několika tisíci kilometrové oblasti zpomalí rozšiřování dun. Díky stromům se zde pak rozvinulo také lukrativní těžařství smoly.

Průměrná teplota v oblasti Pylské duny je v létě 25°C a v zimě okolo 7°C.  Za dunami se rozkládá piniový les, který poskytuje příjemný stín zdejším návštěvníkům. Oblastí vede množství turisticky značených stezek. V Akvitánii je pro návštěvníky připravena bohatá nabídka ubytovacích středisek, zdejší pláže jsou totiž oblíbeným rekreačním cílem.

Článek byl zobrazen 12 101 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie