Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Skryté gastronomické poklady jihu Francie

Vydejme se na východ z města Bordeaux po rovnoběžce do vnitrozemí Francie. Tam najdeme ty pravé přírodní ráje a gastronomické poklady v podobě výjimečných vín a sýrů, ale také oblasti ideální pro pěstování různých plodin a chov zvířat, jako jsou husy a kachny. Nechybí ani divoce rostoucí houby, voňavé byliny, divoká lesní zvěř a sladkovodní ryby.

To vše francouzští kuchaři dokážou přetvořit v místní gastronomické lahůdky. Každá vesnička zde má svá tradiční jídla, k nimž se popíjejí výtečná místní vína. Vše se odehrává v krásné přírodě a klidné atmosféře bez davů turistů.


Foto: ochutnávka v St.Émilion

Začneme v Akvitánii asi 50km východně od města Bordeaux ve vesničce St. Émilion se zachovalými středověkými uličkami, která se tyčí na malém kopci uprostřed vinic. Oblast si oblíbil už poustevník Sv. Émilion, po kterém tu zbyl skalní kostel. V dnešní době zde najdete velké množství vinoték a restaurací sídlících v budovách bývalých klášterů a měšťanských domů. Velmi ceněná místní plná červená vína patří ještě do regionu Bordeaux a popíjejí se tu k místním pokrmům - hlavně kachním, ale jsou součástí i různých vinných omáček a marinád.

Pokračujeme vinicemi oblastí Perigord, které již patří do regionu Bergerac. Všem se asi vybaví divadelní hra Cyrano z Bergeracu, ale málo kdo ví, že se v této oblasti pěstují stejné vinné odrůdy jako v Bordeaux, tedy Cabernet Sauvignon a Merlot a vznikají tu zajímavá plná červená vína. Dále se zastavíme v městečku Sarlat, kde se již od středověku konají slavné trhy, na kterých se prodávají husy, kachny, foie gras, produkty z vlašských ořechů, divoké lesní houby z okolních lesů a na podzim i lanýže.

V místních restauracích najdete např. foie gras, což jsou tučná játra pocházející z hus krmených zvláštním způsobem. Servírují se např. s čatný (chutney) ze zkaramelizované cibule, na másle opečenými jablky a ořechovým chlebem a zapíjejí se zlatavým dezertním vínem Sauterne nebo Cadillac. Pozor Cadillac je malá vesnička ležící kousek odtud a nesoucí stejné jméno jako známý automobil z Detroitu. Není však zcela jasné, zda tento luxusní vůz dostal jméno jako výraz úcty k místnímu markýzovi de Cadillac nebo ke stejnojmennému vínu.


Foto: vína z okolí St.Émilion

Na místním jídelním lístku figuruje velké množství gastronomických delikates z husího a kachního masa jako např. kachní plátek s omáčkou z divokých hub. Z vlašských ořechů se tu lisuje ořechový olej a vyrábí se ocet, který se ideálně hodí např. do salátu s čerstvým místním kozím sýrem a jablky, ale ořechy jsou tu i součástí pečiva. V místních obchodech mají lanýžové oleje nebo pesta a kachní confit, což jsou pomalu pečené kachní kousky v kachním sádle.

Dalším skrytým gastronomickým pokladem jsou výborné malé kozí sýry. Ochutnat je můžete v restauraci ve středověkém poutním městečku Rocamadour, které je jako přilepené na svahu velikého údolí. Tyto sýry mají přesně velikost, aby se vešly do dlaně, tak jak se dávaly poutníkům, kteří se tu zastavovali při Svatojakubské cestě do Santiaga de Compostela, aby se trochu občerstvili. 

Pokračujeme francouzským vnitrozemím do města Cahors, kde se kromě historického jádra, které obtéká řeka Lot a vytváří jakýsi vodní příkop, dochoval i opevněný most. Místní gastronomickou zvláštností je tzv. černé víno, které si tady vychutnávali už Římané. Velmi tmavou barvu až skoro černou mu dává odrůda Malbec, která se v jiných regionech Francie a Evropy používá jen do vinných směsí k jejich dobarvování. Tady se Malbec používá samostatně nebo výrazně převládá (80-100%) ve vinných směsích. Vznikají tak zajímavá plná vína s vůní hodně zralých višní nebo s nádechem černého rybízu. Ideální jsou k pokrmům z kachního masa nebo zvěřinovým specialitám.


Foto: St. Cirq-Lapopie

Malebnou krajinou podél řeky Lot dojedeme až ke středověké vesničce St. Cirq-Lapopie usazené vysokou nad řekou. V úzkých křivolakých uličkách obklopených květinami jsou ukryty restaurace, které podávají sladkovodní ryby, jako např. pstruh nebo candát pečený s bylinkami. Dále se nedá nezastavit v městečku Roquefort-sur-Soulzon, odkud pochází nejslavnější francouzský sýr roquefort. Tento ovčí sýr smí zrát jen v jeskyních Combalou, které se pyšní unikátním ventilačním systém vzniklým skalními prasklinami, kde se vyskytuje i ušlechtilá plíseň penicilinum roqueforti, která dává sýru výraznou chuť. Po prohlídce těchto sklepů se nabízí ochutnávka různých druhů roquefortů. Každý výrobce má v nabídce různé varianty ostrosti a slanosti i roqueforty bio. Tak širokou nabídku můžete ochutnat pouze tady a v nejbližším okolí. Také je třeba ochutnat místní pochoutky s roquefortem v některé z místních restaurací, nenechte si ujít např. hovězí steak se smetanovou roquefortovou omáčkou nebo třeba salát s roquefortovým dresinkem.


Foto: trhy tu mají neopakovatelnou atmosféru

Přes kaňon řeky Ardéche, kde pěstují víno a jedlé kaštany, z nichž se vyrábí úžasné kaštanové pyré, které nejlépe chutná jen s kysanou smetanou, ale hodí se i na francouzské palačinky crêpes, dojedeme do Lyonu. Lyon je Mekkou gurmánů a milovníků dobrého jídla. Říká se, že sem utekli slavní šéfkuchaři z Paříže. Své restaurace tu má i jeden z nejslavnějších šéfkuchařů Paul Bocuse. Najdete zde i tu hlavní, kde se každoročně udělují ceny pro nejlepší šéfkuchaře - zlatý Paul Bocuse d´Or, což je něco jako Oskar pro filmaře. Proč utekli právě do Lyonu? Lyon je jen kousek od burgundských vinic a kraje Bresse, kde pěstují nejslavnější tzv. žlutá kuřata. Není to odtud daleko ani do lesů pro zvěřinu nebo houby. Potravinářský průmysl má v Lyonu dlouhou tradici, hlavně výroba uzenin, především různých klobás. Pokud vás zajímá gastronomie a víno Francie, nesmíte Lyon vynechat.

Lyon je i důležitý dopravní uzel s mezinárodním letištěm a vlakovým nádražím, kam jezdí rychlovlaky TGV. Proto každý Francouz, který projíždí Lyonem, se tady musí zdržet alespoň jeden den, aby stihl navštívit některou z mnoha restaurací vlastnících michelinské hvězdičky nebo některou z vyhlášených brasserií, kterých je tu opravdu hodně a nabízejí nepřeberné množství místních lahůdek ať už přímo v historickém centru nebo na moderních pěších zónách.


Foto: místní uzeniny jsou výborné

Zkrátka pokud také zatoužíte prožít unikátní atmosféru vnitrozemí Francie a hlavně si vychutnat tyto gastronomické lahůdky, najdete např. na zájezdech Zelený ráj Francie, kaňony, víno a památky UNESCO, Bordeaux a Akvitánie, památky a vlny Atlantiku, Burgundsko, Champagne, víno a katedrály, které pořádá CK GEOPS

Autor: Ing. Alena Frčková, průvodce CK GEOPS
- PR článek - 

CK GEOPS
Šternberkova 10
170 00 Praha 7-Holešovice
Tel.: 266 710 104, 737 915 107

geops@geops.cz
www.geops.cz

Článek byl zobrazen 4 921 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie