Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nord - Pas de Calais - střed Zlatého trojúhelníku

Severofrancouzský kraj Nord - Pas de Calais byl ve své vlasti dlouhá léta vnímán stejně jako u nás Severní Čechy. Uhelné doly kam oko dohlédne, zpustlá krajina, věčně šedivé nebe... Skutečnost je ale jiná – strategická poloha, bohatá historie,  svérazná vlámská kultura a radost ze života na každém kroku.

Nížinný kraj Nord Pas de Calais je hustě obydlený a silně industrializovaný. Na ploše 12 tisíc kilometrů čtverečních žijí bezmála čtyři milióny lidí. Strategické postavení kraje v rámci Francie určuje jeho poloha – hraničí s Belgií a Atlantikem, konrétně kanálem La Manche, který spojuje Francii s Anglií. Po otevření podmořského tunelu z Calais do Doveru stoupl význam celé oblasti a dnes je prakticky středem Zlatého trojúhelníku Evropské unie – nejvýraznější a nejbohatší světové urbanizované oblasti. Kraj Nord Pas de Calais má několik významných přístavů jako Calais, Boulogne, Dunkerque, největším a hlavním městem je však vnitrozemské Lille, které je zároveň hlavní křižovatkou rychlovlaků TGV na trase Paříž - Brusel - Londýn.

Poloha ale kraji nepřínášela vždy jen to dobré, v minulosti tady docházelo k častým vojenským střetům, proto tu dnes narazíte v hojné míře na pohřebiště a vojenské památníky. Vedle nich kraji dominují struskové haldy zbylé po zavřených nebo skomírajících uhelných dolech. Nord Pas de Calais bylo po dlouhou dobu také střediskem francouzského těžkého průmyslu, vedle dolů zde byly soustředěny také ocelárny, doky a textilní továrny, všechyn ale postihl úpadek, a tak dnes turisté začínají objevovat i světlejší stránky této oblasti. 

Pás země na severu mezi Dunkerque a největším městem Lille, je původně vlámský a velmi se podobá sousedním belgickým Flandrám. Plochý kraj, jehož obzor často přerušují vlámské věže z červených cihel a se zvonicemi, má svou osobitou, i  když maličko pochmurnou krásu. Lidé jsou houževnatí, vřelí a přístupní a dlouho nahrazovali tvrdost života v průmyslovém kraji tím, že vedli bohatý spolkový či klubový život spíš po anglosaském než po francouzském způsobu. Mají nezvykle silný smysl pro lidové tradice, hýčkají si svá typická zaměstnání, koníčky a sporty a vždy se těší na tradiční postní či jarní svátky, při kterých ulicemi každého města kráčí Obr, kostýmovaná postava, která má symbolizovat středověkého ochránce. V Nord Pas de Calais se stále něco slaví a radost ze života tu potkáte doslova na každém kroku. Přesvědčit se můžete sami, když vyrazíte na místní slavnosti, ty nejproslulejší se pořádají v Bailleulu a v Cambrai.


Autor: graphistolage

Kdybyste chtěli v Nord Pas de Calais relaxovat, zamiřte na pobřeží, do oblasti mezi Boulogní a Touquetem. Najdete tu krásné pláže, křídové útesy, hornatější a působivější než v nedalekých Flandrách. Konečně tento region si velmi oblíbili Britové, už dříve si tu kupovali nemovitosti a nejrůznější prosperující podniky, po otevření kanálu si zde začali ve velkém budovat svá víkendová sídla. Útokem vzali venkovské domy a statky na Opálovém pobřeží, které tu pořídili za slabou třetinu toho, co by za ně zaplatili doma v Anglii.

Turisticky atraktivní jsou i zdejší města – milovníky moře a mořeplavců osloví přístavy, vnitrozemská města mají zase pestřejší kulturní zázemí, ukrývají architektonické a historické objekty. Mnohá města kraje Nord Pas de Calais byla vystavena jako skvělé vzorky zvláštního zdobného vlámského slohu, který se podobá architektuře holandských měst nebo hansovních měst na severu Německa.

Typickým stavebním materiálem jsou červené cihly. Z těch je postaveno i hlavní město kraje Lille, slavné rodiště generála a prezidenta de Gaulla. Dnešní Lille je živé centrum, s restauracemi otevřenými celou noc a s mnoha stánky umění, zvláště tu pak fandí fotografii. V Arrasu ojbevíte dvě krásná náměstí obklopená vysokými a elegantními domy ze 17.století se zdobenými lomenicemi a s podloubím. Saint Omer a Saint Riqiuer se zase pyšní nádnernými starobylými kostely. Duch minulosti na vás dýchne v přístavu Calais – před slavnou radnicí s vysokou a zdobnou cihlovou zvonicí stojí Rodinovo sousoší Občané Calais (1895), které vzniklo na počest šesti mužů, kteří v roce 1347 nabídli anglické obléhací armádě své životy, bude-li město ušetřeno. 

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 5 395 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie