Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mont Blanc - výstup na nejvyšší horu Evropy

Hora Mont Blanc, která tvoří hranici mezi jihovýchovní Francií a severozápadní Itálií, je se svými 4807 metry bezesporu nejvyšším vrcholem Alp. Oficiálně je také nejvyšší horou Evropy, i když některé prameny, zvláště ty mimoevropské, přičítají tento status kavkazskému Elbrusu.

Mont-Blanc (nebo také Monte Bianco, italsky) přísluší k francouzskému kraji s výstižným názvem Rhône-Alpes. Jeho pojmenování je odvozeno od prosté skutečnosti: skrývá v sobě jméno řeky, která tudy protéká a hor, které oblast protínají. Masiv Mont Blancu tvoří horniny krystalinika a pokrývají ho četné ledovce. Na svých vrcholcích střeží také dvě největší evropské oblasti věčného sněhu. Stejnojmenný vrchol masivu vévodí hlavnímu hřebeni Savojských Alp, který kopíruje francouzsko – italskou hranici. Najdete ho jižně od známého francouzského střediska Chamonix, při pohledu z francouzské strany, nebo severně od střediska Courmayeur, při ohledu za strany italské.

Města na obou stranách hranice spojuje 11,6 kilometrů dlouhý silniční tunel, proražený v masivu v letech 1957 až 1965. Pokud nepatříte mezi horolezce, nebo vám zkrátka nesedí výšky, projížďka Montblanským tunelem vám umožní dokonale pocítit mohutnost hor nad vámi.

Pokud si chcete dopřát pohled na nezapomenutelná panoramata, která Mont Blanc nabízí jen shora, posaďte se v Chamonix do nejvyšší kabinové lanovky na světě, která vás pohodlně vyveze téměř pod vrchol, na 3843 metrů vysokou Aiguille du Midi (někdy také Aig du Midi). Cena je ve srovnání například s tatranským Lomnickým štítem velmi přijatelná. Lístek vyjde v přepočtu na 1100 korun.

Lanovka vozí turisty také na jeden z nižších vrcholů, 2525 metrů vysoký Brévent. Právě odtud spatřil francouzský přírodovědec Horace Bénédict de Saussere v roce 1760 poprvé zaledněný Mont Blanc a vypsal odměnu dvaceti zlatých tolarů za nalezení cesty na vrchol hory. To trvalo dlouhých 26 let. Po mnoha nezdařilých pokusech došli 8. srpna 1786 na vrchol dva muži, Jacques Balmat a Michel Paccard, lékař ze Chamonix.

Od té doby pokoří Mont Blanc rok co rok tisíce nadšených horolezců. Na vrchol dnes vede několik cest různých stupňů obtížnosti. Tzv. „normálky“, to znamená lehčí trasy vhodné pro průměrně zdatné turisty, jsou čtyři. Nejfrekventovanější, zejména v létě, je cesta přes Dome du Gouter. Zajímavou podívanou pak zaručuje trasa přes Aiguille du Midi, která sleduje hřeben. Technicky nejsnazší výstup můžete podniknout přes Grand Mulets, standardní cesta z italské strany vede na vrchol přes Aiguilles Grises route.

Východištěm na Mont Blanc bývá zpravidla francouzské město Chamonix, ležící v nadmořské výšce 1037 metrů. Žije v něm sice pouhých devět tisíc obyvatel, ale na turisty je dokonale připravené. Má rozvinuté zázemí, nabízí ubytování a především zde najdete kancelář horských vůdců a informační středisko (CAF), obojí tolik důležité, pakliže se rozhodnete pro výstup na Mont Blanc. Dozvíte se zde také předpověď počasí pro danou oblast a tu rozhodně nepodceňujte! Špatné počasí bývá hlavní příčinou smrtelných úrazů. V masivu Mont Blancu zaplatí svůj výstup životem kolem osmdesáti turistů ročně.

Pokud vyrazíte k nejvyšší evropské hoře z italské strany, pak je ideálním východištěm francouzsky znějící město Courmayeur. Nabízí sice méně turistických lákadel než Chamonix, ale zato je tady o poznání klidněji a pohledy na jižní skalní srázy Mont Blancu jsou neopakovatelné. Zbude-li vám tady trochu času, rozhodně si nenechte ujít výlet k jezeru Miage. Také v Courmayeur najdete dům horských vůdců, kteří vám poradí ohledně výstupu.

Horolezeckých cest vyšších obtížností vede na Mont Blanc nespočet. Vrchol Mont Blancu sousedí s řadou dalších významných čtyřtisícovek, jako je Mont Maudit (4 465 m), Mont Blanc du Tacul (4 248 m) na východě a severovýchodě, na západě pak Dome du Gouter (4 304 m) a Aig du Bionassy (4 052 m). Ještě dále na východě, na pomezí Walliských a Savojských Alp, stojí za pozornost nádherná, ovšem mnohem obtížnější čtyřtisícovka, Grand Combin ( 4 314 m). V masivu se dokonce tyčí ještě další „vrchol“ se stejným jménem, je to Mont Blanc de Courmayeur (4 748 m), který je nejvyšším vrcholem Itálie. Oba vrcholy spojuje třičvrtě kilometru dlouhý, mírně se svažující firnový hřeben.

Masiv Mont Blancu je z velké části zaledněný – mohutné ledovce jsou také velkým lákadlem pro adrenalinové turisty. Mnohé z nich jsou ale značně strmé, s velkým množstvím trhlin a séraků.

Pokud patříte mezi milovníky hor a láká vás Mont Blanc, neváhejte a vydejte se ho zdolat. Můžete vyrazit na vlastní pěst a pokochat se horskými scenériemi z kabiny lanovky nebo využít nabídky některé z cestovních kanceláří a pod vedením zkušeného průvodce můžete nejvyšší horu Evropy pokořit.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 14 225 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie