Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Saint–Malo - nedobytná pevnost a cíl turistů

Na severozápadě Francie se na rozhraní Bretaně a Normandie nachází městečko Saint-Malo. Najdete jej ve stejnojmenném zálivu, na skalnatém výběžku u ústí řeky Rance. V minulosti bylo jen nedobytnou vojenskou pevností, zatímco dnes je přístupným vyhledávaným cílem turistů.

Saint-Malo bylo po staletí známé jen jako korzárské město, odkud vyplouvali bukanýři (piráti) do Lamanšského průlivu, kde drancovali lodě. Ze svých zisků si pak stavěli uvnitř hradeb honosné domy. Korzáři pocházející ze Saint-Malo prozkoumali dokonce daleké Falklandské ostrovy. Ze zdejšího přístavu vyplul v 16. století dokonce Jacques Cartier, známý to kolonizátor Kanady, který objevil řeku Svatého Vavřince. O městečku se ve svém románu zmiňoval také Gustave Flaubert, který jeho šedé žulové hradby popsal jako „kamennou korunu tyčící se nad vlnami“. Flaubert byl významným francouzským spisovatelem, představitelem naturalismu. 

První osada byla v těchto místech založena velšským mnichem jménem Maclou nebo Malo již v 6. století. Tehdy se však nacházela na ostrově Aleth, který je dnes součástí poloostrova Saint-Servan. Teprve o dvě století později byli zdejší obyvatelé po útoku Franků zahnáni na ostrov Saint-Malo, který byl tehdy s pevninou spojený jen hrází. Dnes jej spojuje přístav a silniční mosty. 

Zpoza opevnění si tehdejší obyvatelé obstarávali živobytí z moře. Saint-Malo je i dnes celé obehnáno hradbami, tedy spíše jeho stará část. Nechce se věřit tomu, že bylo během bombardování v druhé světové válce téměř srovnáno se zemí, vypadá totiž velmi autenticky. Muselo však být kompletně celé kámen po kameni znovu vybudováno. 

Úzké uličky starého města neboli citadely vyúsťují u katedrály Saint-Vincent, která byla z části postavená již ve 12. století. Okolní ulice jsou lemovány vysokými domy bohatých rejdařů ze 17. a 18. století. Na náměstí Place Chateaubriand se nachází několik hezkých domků a vyhlášených kaváren. Mezi těmito elegantními obydlími na ulici Rue de Chateaubriand se tyčí Maison de la Duchesse Anne ozdobený věžičkou. Vévodkyně Anna, po které je pojmenován, se na konci 15. století zasadila o vybudování zámku – Chateau, který dnes poskytuje prostory pro městské muzeum. 

Rozhodně nevynechejte procházku po zdejších hradbách, ze kterých se naskýtá překrásný výhled na moře i celý přístav s citadelou. Během odlivu se můžete přes pláž nacházející se pod hradbami vydat až k ostrovu Grand Bé. Tento ostrov je místem posledního pobytu spisovatele Chateaubrianda, který je považován za jednoho z nejvýznačnějších představitelů francouzského romantismu 19. století. Dostat se můžete rovněž k pevnosti Fort National, kterou na malém výběžku na severu města vybudoval architekt Vauban. 

- jap - 

Předchozí čláky z Francie:
Údolí zámků, vína a požitků 
La Montagnette – krajina vonící tymiánem 
Moustiers-Ste-Marie - vesnice mezi horami 
Pont du Gard 
Muzeum výtvarných umění v Lyonu 

Článek byl zobrazen 7 339 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie