Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Údolí zámků, vína a požitků

Nejdelší francouzská řeka Loira teče rozlehlou a úrodnou rovinou od středu země až k břehům Atlantiku. Podél toku se rozprostírají vyhlášené vinohrady, ovocné sady, ale také významná historická města a nebývalé množství slavných královských zámků.

Údolí řeky Loiry zahrnuje dva francouzské kraje, Pays de la Loire (Povodí Loiry) a Centre (Střed), ve kterých žije dohromady něco přes pět miliónů lidí. Oba kraje jsou nízko položené, a tak se zde dobře daří hlavně zemědělství, najdete tu nejlepší statky a sady v celé Francii.

Jednomu z regionů, Touraine, se přezdívá „zahrada Francie“. Jde o oblast okolo města Tours, která je také považována za srdce pravé francouzské tradice. Zdejší mluvená francouzština je nejčistší v celé zemi. Tours je také rodištěm spisovatele Honoré de Balzaca, nedaleko odtud v údolí říčky Loir (přítok Loiry) žil dávno před ním básník Pierre de Ronsard. Právě v tomto kraji se nachází zvláštní jeskyně v tufových stěnách, je jich tady spousta a většina z nich byla ve středověku obydlená. Dnes se někteté využívají jako velkopěstírny žampiónů, jiné ale znovu slouží lidem, zabydleli je ekologičtí nadšenci. Jejich svérázné a přitom kouzelně romantické příbytky stojí zato vidět.

Vydáte-li se z Tours proti proudu Loiry, přijedete do Orléansu, který je dnes sice hlavně průmyslovým městem, ale stále s bohatou historií a množstvím zachovalých památek. Nedaleko odtud, ale opět na říčce Loir, leží další významné město Chartres s proslulou katedrálou. Kolem města se rozkládá rovná vápencová planina Beauce, úrodná na pšenici a ječmen, přesto však snad kvůli děsivé jednotvárnosti planin pověstná nejvyšším počtem sebevražd v zemi. Jižně od ní leží osobitý kraj Sologne, rovina s mnoha lesy a vřesovišti, s jezírky zarostlými rákosem a s nízkými bílými statky z vepřovic a s doškovými střechami. Níže po toku Loiry leží kraj Anjou, kolébka mocné středověké dynastie Plantagenetů. Jeho historickému středisku Angers dominuje majestátní středověký hrad, který ukrývá skvělou sbírku tapisérií. Posledním velkým městem na Loiře před tím, než řeka opustí pevninu a splyne s vodami Atlantiku, je Nantes - dnes především  rušný přístav a průmyslové středisko. Za ním se táhne podél pobřeží přírodní rezervace Grand Briere, zvláštní močálová oblast s rašeliništi a přes 5000 let starými kmeny stromů. Z výčtu významných měst kraje nelze opomenout Le Mans, které leží poněkud mimo hlavní tok, přesto na řece, a to na přítoku Loiry Sarthe. I když je také zejména moderním průmyslovým městem, turisti se sem sjíždějí obdivovat historickou katedrálu a také sledovat každoroční 24 hodinové automobilové závody.

Údolí Loiry je spojováno se dvěma pojmy, jedním z nich je vinohrad Val de Loire (Údolí Loiry), jehož pojítkem je právě majestátní řeka. Rozprostírá se od Sancerre až k Atlantiku, od východu k západu lemují tok řeky vinice, pro přehlednost rozdělé do následujících vinařských oblastí: Centre, Touraine, Anjou, Saumurois a Pays Nantais. Vinařská turistická stezka v údolí Loiry zavede milovníky vína ale i náhodné turisty do vyhlášených vinných sklepů a vinohradů, nabízí prohlídky prestižních vinařských usedlostí, klášterů, jeskynních obydlí a zahrad obklopujících řeku..


Foto: Saumur

Druhým pojmem, který je s touto oblastí neodmyslitelně spjatý, jsou zámky na Loiře. Každoroční cíl miliónů turistů z celého světa, nejnavštěvovanější „francouzská aktrakce“ hned po Paříži. Nutno dodat, že většina turistů cestu spojí a navštíví obě místa, neboť se to samo nabízí. Údolí Loiry se otevírá z Paříže směrem na západ, k břehům oceánu.

Zdejší zámky prosluly po celém světě. Nejenže se jich v údolí řeky Loiry nachází nebývalé množství (přes tři tisíce!), ale navíc jsou naprosto výjimečné svou architekturou. Většinu z nich dali postavit francouzští králové, kteří tento kraj milovali pro mírné počasí, dobré jídlo, kvalitní víno, lesy plné zveře a také pro dostupnost Paříže. Honosné stavby sloužily panovníkům jako lovecké zámečky, letní sídla, do kterých se stěhovali i s celým dvorem, ale také jako místa útěků k milenkám, kterým často králové zámečky věnovali.

Nejstarší středověké stavby jsou původními válečnými hrady, jako například Chinon, strohá pevnost na kopci, ve které roku 1189 zemřel anglický král Jindřich II., a v roce 1429 na jeho půdě pověřil Karel VII. Janu z Arku velením královského vojska. Nejelegantnější zámky byly postaveny za renesance, některé jsou ale mnohem mladší, z doby klasicismu. Dnes patří k nejznámějším a turisty nejnavštěvovanějším zámky Chambord, Chenonceaux, Amboise, Blois, Cheverny, Chaumont nebo Chinon.


Foto: Chambord

Chambord je největší a ohromuje především neuvěřitelnými čísly: 440 místností, 385 komínů, 365 krbů se sochařskou výzdobou a 85 schodišť. Uvnitř toho zámku je ukryto „architektonické kouzlo“ - dvojité šnekové schodiště: dva lidé jdoucí nahoru a zase dolů se nesejdou nikde kromě paty a vrcholu, a přitom se celou cestu stále navzájem vidí. Chambord si nechal postavit František I. uprostřed parku a veliké obory s jeleny, dnes sem proudí davy turistů, pro které se tu pravidelně pořádají pozoruhodná hudební a světelná vystoupení. Za nejromantičtější je považován zámek Ussé, který zdobí křehké věže a říká se mu zámek Šípkové Růženky – údajně totiž inspiroval slavného pohádkáře Charlese Perraulta k napsání klasické pohádky. Svým způsobem unikátní je také renesanční zámek Azay-le-Rideau, který básníci popisovali jako „ozdobnou loďku pro zamilované vytesanou z kamene“. Prakticky o každém ze zámků by bylo možné něco napsat, ale daleko lepší je vyrazit do Údolí Loiry a pár jich navštívit.

Pokud hledáte místo pro klidnou rodinou dovolenou s možnostmi sportovního vyžití, ale také s nádechem romantiky, je tento kraj naprosto ideální. Rovinatý terén a stezky podél řeky přímo vybízejí k nezapomenutelné cyklistické dovolené. Města na Loiře jsou skvělou základnou pro objevování zámků, ale taky samy o sobě stojí za navštívení. Ubytování v menších městech u řeky není drahé a přitom oplývá nenapodobitelným kouzlem. Když si k tomu představíte výtečnou francouzskou kuchyni, v této oblasti pak hlavně lanýže a pralinky, a každý večer sklenku znamenitého vína, není co řešit!

Autor: Lucie Kaspříková

Předchozí čláky z Francie:
La Montagnette – krajina vonící tymiánem 
Moustiers-Ste-Marie - vesnice mezi horami 
Pont du Gard 
Muzeum výtvarných umění v Lyonu 
Gordes - vesnice na skále 

Článek byl zobrazen 14 672 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie