Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Abbaye de Fontenay - nejstarší dochovaný cisterciácký klášter ve Francii

Ve středu Francie se nedaleko Montbardu rozkládá nejstarší dochovaný cisterciácký klášter v zemi - Abbaye de Fontenay. Založil jej v roce 1118 svatý Bernard z Clairvaux a pojmenoval jej po zdejším prameni protékajícím zalesněným údolím. Na počátku 20. století byl pak celý klášterní areál zrekonstruován do původní středověké podoby.

Pokud vystoupáte na zalesněný kopec nad klášterem, uvidíte jeho kompletní uspořádání. Budovy kláštera Abbaye de Fontenay jsou rozesety v údolí a nejlépe viditelné jsou v zimním období, kdy jsou stromy holé a nezakrývají svými listy tuto středověkou nádheru. S výjimkou opatovy ložnice ze 17. století, která je situována na západním konci kostela, jsou všechny budovy původní. Byly postaveny mnichy ve 12. století a později zrestaurovány. Zajímavé rovněž je, že se podařilo dochovat i mnohé z původních hnědých burgundských střešních tašek.

Architektura klášterních budov Abbaye de Fontenay je velmi jednoduchá, čistá a prostá. Ztělesňuje krásu v té nejčistší podobě a je v souladu s přesvědčením svatého Bernarda, že jakákoliv dekorace je nadbytečná a mohla by narušovat duchovní účel, pro který byla budova vystavěna. Ve středu kláštera se nachází takzvaný „rajský dvůr“, což je vlastně nádvoří obklopené křížovými chodbami s dvojitými kamennými sloupy. Severní křížová chodba sousedí s kostelem s prostým průčelím. Uvnitř kostela lemují boční chrámové lodě dlouhou chrámovou loď a pouze na hlavicích sloupů je možné si všimnout nepatrné dekorace. Jinak zde nenajdete žádné fresky ani jinou výzdobu.

Abbaye de Fontenay
Foto: Abbaye de Fontenay

Krása interiéru kostela je umocněna jemným světlem z oken bočních lodí a chóru a také sedmi dalšími okny v průčelí. V příčné lodi si můžete prohlédnout sochu Panny Marie ze 13. století, držící ve svém náručí dítě. V kapitule neunikne pozornosti nádherná žebrová klenba a sloupy. V  klášterní ložnici, tzv. dormitáři, nad kapitulou spávali mniši na slamnících položených na podlaze. Ve skriptoriu pak opisovali četné rukopisy. Vedle skriptoria byla ohřívací místnost, která v zimním období chránila nejen ruce samotných mnichů, ale také inkoust od zmrznutí.

Poblíž říčky protékající údolím se nachází kovárna, v níž mniši zpracovávali železnou rudu, kterou dolovali v okolních kopcích. Abbaye de Fontenay žilo z mnoha darů a až do století náboženských válek, tedy do století šestnáctého, jen vzkvétalo. Během revoluce bylo opatství prodáno a stala se z něj papírna, které kostel sloužil jako skladovací prostory. V roce 1906 získali klášter noví majitelé, kteří byli příbuznými rodiny Montgolfierů a rozhodli se celé Abbaye de Fontenay zrestaurovat do původní cisterciácké podoby. Klášter se tak dodnes těší velkému zájmu turistů, je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO a je krásnou památkou na období středověku.

- jap -  

Předchozí čláky z Francie
Saumur - kouzelné městečko v údolí řeky Loiry 
Chinon – středověký hrad na řece Vienne
Paříž - Musée Rodin 
La Rochelle - přístavní město 
La Norma - útulný lyžařský areál v Savojských Alpách

Článek byl zobrazen 7 123 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie