Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

La Rochelle – přístavní město

V západní Francii se na pobřeží Atlantského oceánu rozkládá město La Rochelle, které nejvíce proslavil kardinál Richelieu, první ministr francouzského krále Ludvíka XIII. La Rochelle se pyšní svým půvabným starobylým přístavem, který patří k nejkrásnějším a nejzachovalejším přístavům na celém atlantském pobřeží.

Město La Rochelle situované v Biskajském zálivu bylo založeno v 10. století. V roce 961 Vilém IV. Akvitánský udělil původní osadě Rupelle (Malá skála) městská a přístavní práva. Město bylo přejmenováno na La Rochelle a roku 1130 obehnáno hradbami. Netrvalo dlouho a nacházel se zde největší přístav na pobřeží Atlantiku. Jakožto významný přístav získalo město již ve 13. století privilegia od Eleonory Akvitánské, která jej osvobodila od feudálních závazků. Po tři staletí zajišťoval přístav městu prosperitu. La Rochelle spadalo ve 14. století určitou dobu pod anglickou nadvládu a tak se během válek s Anglií přiklánělo na její stranu. To ovšem způsobovalo značné problémy. V tuto dobu byly vystavěny mnohé obranné přístavní věže.

Díky vřelým obchodním vztahům se severní Evropou se město později stalo centrem protestantismu. Nejhorší chvíle zažívalo město v roce 1627 a 1628, kdy bylo po dlouhých 15 měsíců obléháno katolickými vojsky kardinála Richelieu. V La Rochelle měli totiž svou základnu hugenoti, francouzští protestanti, kteří se bouřili proti útisku. Do nich se však se vší mocí Richelieu opřel, aby zničil jejich narůstající politickou moc. V říjnu roku 1628 nakonec dobyl jejich pevnost a také přístav La Rochelle. Když kardinál vítězoslavně vstoupil do města, našel v něm plno vychrtlých mrtvol, z původních 25 tisíc obyvatel přežilo obléhání pouhých 5 tisíc. Po vítězství kardinála Richelieu bylo ve městě zřízeno biskupství a všichni protestanti jej museli opustit. 

Přestože hradby byly již dávno zbořeny, vstup do města je i nadále střežen dvěma věžemi ze 14. století. Jde o věže Tour de la Chaîne (Řetězová věž) a Tour St. Nicolas (Věž sv. Mikuláše), mezi nimiž býval v dávných dobách natažen mohutný řetěz. Ten měl ochraňovat přístav v noci v době války. Když se k přístavu přibližovaly nepřátelské lodě, stráže jej zavřely tím, že mezi těmito věžemi natáhly řetězy. Věž sv. Mikuláše stojící nalevo je fascinující svým silným opevněním a úzkým schodištěm.

Třetí věž nacházející se ve městě je Tour de la Lanterne (Svítící věž) pocházející z 15. století. Stojí západně od Tour de la Chaine a původně sloužila jako maják. Osvětlovala ji obrovská vosková svíce. Na tuto věž tyčící se do výšky 70 metrů je možné vystoupat a pokochat se pohledem na město z jejího vrcholku. Je přístupná z Řetězové věže skrze nízké opevnění. Během náboženských válek bylo z věže do moře vyhozeno třináct knězů, proto získala přezdívku Tour de Prêtre, tedy Věž knězů. 

Ze starého přístavu se branou Porte de la Grosse Horloge s orlojem dostanete do centra La Rochelle. To je ukázkou nádherné renesanční architektury 18. století a vyniká charakteristickým „rochellským“ slohem. V centru najdete obchody, kavárny, restaurace a cukrárny ukryté v podloubí. Střechy jsou tvořeny břidlicemi ve tvaru rybích ocasů. Obdivovat můžete také radnici s renesanční fasádou, kde je soška jejího stavitele Jindřicha IV. Za prohlídku stojí Musée du Nouveau Monde, tedy Muzeum nového světa, které sídlí v impozantním městském domě z 18. století, jež nechali postavit bohatí rejdaři. Expozice přibližují vztahy La Rochelle se Severní a Jižní Amerikou a také popisují jeho vliv na Antily, Kanadu a Louisianu.

Přístav v La Rochelle je přirozeně chráněn bariérou ostrovů Ré, Oléron, Aix a Madame. Nejvýznamnějším je ostrov Île de Ré, který je s pevninou od roku 1988 spojen nejdelším silničním mostem ve Francii (3,5km). Tento poklidný ostrov je plný solných bažin, mělkých lagun a rozlehlých vinic. Stal se domovem nejrůznějších druhů ptactva, včetně hus, čírek a kolih. Hlavním městem ostrova je St. Martin de Ré protkaný dlážděnými ulicemi a nabílenými domky. Tento původně rybářský přístav je obehnán hradbami ze 17. století.

La Rochelle se v současnosti těší veliké přízni turistů, sportovců a milovníků historie. Nachází se zde největší jachtařské centrum v západní Francii. La Rochelle je tak poměrně rušnou prázdninovou destinací s přeplněnými podniky a módními butiky. Najdete zde také obrovské akvárium, které je domovem desítek tisíc mořských živočichů, kteří se vyskytují v oblasti od atlantského pobřeží až po tropické deštné lesy. V La Rochelle se každoročně v červenci koná největší francouzský festival populární hudby zvaný Francofolies.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Chinon – středověký hrad na řece Vienne 
Cassis - romantika francouzské Provence 
Bayonne - na jihu Francie 
Mougins – oblíbené středisko Francouzské riviéry 
Quimper - centrum bretaňské kultury 

Článek byl zobrazen 9 911 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie