Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Paříž - Musée Rodin

Od roku 1908 byl elegantní rokokový Hôtel Biron poblíž pařížského Les Invalides ateliérem slavného francouzského sochaře Auguste Rodina. Ten se rozhodl svou obsáhlou sbírku děl věnovat Francii, ale měl jednu podmínku – že se Hôtel Biron po jeho smrti promění v muzeum, které bude věnováno jeho celoživotní práci. A tak se i stalo.

Auguste Rodin, celým jménem François-Auguste-René Rodin žil v letech 1840 až 1917. Byl jedním z největších sochařů 19. století a ústředním představitelem stylu Beaux-arts. Jeho díla byla inspirována antikou, gotikou a renesancí. Přestože se Rodin proslavil až ve svých 40 letech, byla jeho tvorba velmi plodná. První velkou zakázku získal až v roce 1880. Šlo o plastiku s názvem „Brána do pekel“, která byla původně zamýšlená jako bronzové dveře pro plánované Musée des Arts Décoratifs. Plastika však byla nakonec vystavena až po Rodinově smrti v roce 1929. Pro tento projekt bylo vytvořeno mnoho postav, z nichž pak vznikly samostatné sochy. Mezi nimi jsou i dvě z nejslavnějších Rodinových sochařských děl pojmenované „Myslitel“ a „Polibek“. Všechny tyto sochy je dnes možné spatřit právě v několika místnostech Muséé Rodin a v přilehlé zahradě. 

V roce 1908 si Rodin zařídil ateliér v prostorách sídla s názvem Hôtel Biron, které bylo vystavěno již v roce 1730. Jeho původním majitelem i majitelem překrásných přilehlých zahrad byl nadšený zahradník, maršál de Biron, který byl popraven na gilotině. Hôtel Biron následně sloužil jako taneční sál, klášter i škola. Nakonec v něm vznikl Rodinův umělecký ateliér. Sochař si jej tedy mohl užívat posledních devět let svého života. Po tuto dobu zde Rodin také bydlel a nájem platil svými pracemi.

Samotné Musée Rodin zde bylo na přání umělce otevřeno v roce 1919, tedy dva roky po jeho smrti. Téměř celé je věnováno právě životu a dílu Augusta Rodina. Muzejní sbírky jsou velmi rozmanité, protože Rodin kromě toho, že sám tvořil, byl také nadšeným sběratelem. Koupil například obrazy Vincenta van Gogha nebo Augusta Renoira. Tyto práce je právě také možné v muzeu vidět. Muzeum uchovává i četné staré fotografie, které však vzhledem k potřebě dlouhodobého zachování nemohou být součástí trvalé expozice. 

Musée Rodin v současnosti vlastní několik tisíc soch, plastik a stejný počet kreseb. Mezi Rodinova nejranější díla, která vytvořil v dobách svého mládí, patří například bysta jeho otce, nebo kouzelná terakotová plastika „Mladá žena v květinovém klobouku“, která vznikla kolem roku 1865. V muzeu jsou k vidění další významné Rodinovy sochy, jako „Muž se zlomeným nosem“, „Adam a Eva“, „Balzac“, „Měšťané z Calais“ či „Brány pekla“ a další. Vystaveny jsou rovněž umělcovy kresby, na nichž je nejčastěji zachycena krajina v Itálii, Belgii, ale také architektura, erotické akty či portréty. 

Vedle vlastních Rodinových prací jsou v muzeu k vidění také díla jeho současníků. V roce 1952 byl v paláci Biron vyčleněn prostor pro Camille Claudelovou (1864–1943). Ta byla Rodinovou velmi talentovanou žákyní a později se stala také jeho milenkou. Bohužel byla psychicky nemocná a nikdy se nevzpamatovala z rozchodu s Rodinem, k němuž došlo roku 1898. Dlouhá léta tak strávila v psychiatrické léčebně a nakonec v ní i zemřela. 

Zahrada rozkládající se kolem Hotelu Biron byla v období Rodinova působení nedotčená. Posléze se stala skvělým místem pro umístění některých jeho nejmohutnějších významných plastik. V roce 1922 sem byl například přemístěn „Myslitel“, který se původně nacházel před Panthéonem. Nedaleko od něj stojí „Brána do pekel“, který byla dohromady sestavena až roku 1937. K vidění je zde i několik prací z mramoru, jako je kupříkladu památník Victora Huga umístěný pod ochranným sklem. Určitě si nenechejte ujít ani procházku růžovými zahradami s množstvím růží. V zahradách je několik dobře rozmístěných laviček i letní kavárna. Procházka je tak příjemnou tečkou za prohlídkou tohoto muzea.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
La Rochelle – přístavní město 
Chinon – středověký hrad na řece Vienne 
Cassis - romantika francouzské Provence 
Bayonne - na jihu Francie 
Mougins – oblíbené středisko Francouzské riviéry 

Článek byl zobrazen 6 482 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie