Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Amboise - ospalé městečko v srdci Francie

Téměř v samotném srdci Francie se v údolí řeky Loiry rozkládá ospalé městečko Amboise, které však ukrývá bohatou historii a jeden z nejkrásnějších zámků v oblasti. Tento středověký architektonický skvost je posazen na vrcholku srázu odkud shlíží na Loiru. Návštěvníkům se z údolí naskýtá opravdu krásná silueta zámku a cimbuří.

Z původního Château d´Amboise se dodnes sice podařilo dochovat jen jeho větší část, to mu však neubírá na kráse a významu. Jeho na pohled stále půvabné, krémově zbarvené stěny a břidlicové střešní věžičky dominují celému okolí a také malebným uličkám starobylého města. Na vrcholu se zámek ocitl během 15. a 16. století, tehdy byl oblíbenou rezidencí francouzských králů. Žil zde Ludvík XI., narodil se zde a také tady zemřel Karel VIII. a pravidelnými hosty tu byli František I. a později i Kateřina Medicejská. Château d´Amboise byl také prvním místem ve Francii, kde se objevilo renesanční umění, jež přišlo z Itálie.

Amboise - ospalé městečko v srdci Francie
Fotka od Laure GREGOIRE z Pixabay

František I. zavedl v Amboise přepychový dvorní život, který se pravidelně zpestřoval turnaji, maškarními bály i ohňostroji. V roce 1560 se zámek bohužel stal dějištěm nezdařeného spiknutí Hugenotů namířeného proti místnímu vlivnému katolickému rodu de Guise. Cílem spiknutí byla vražda mladého Františka II., který byl v té době ženatý se skotskou královnou Marií Stuartovnou. Během povstání bylo zavražděno na 1200 odpůrců Jindřicha II., jejichž těla byla pro výstrahu nabodána na železných hácích na cimbuří zámku. Další z revoltujících Hugenotů byli hozeni do Loiry zabaleni v pytlích. Dnes si tuto krvavou historii můžete vyslechnout z úst průvodců.

Zámek byl během staletí značně demolován, zejména tedy v době, kdy sloužil jako vězení. Vydržela jen hlavní část zámku, tedy Královské Lóže, kde jsou stále vystaveny vyřezávané, dva metry vysoké části dřevěného obranného systému proti vpádům zezadu. V současnosti již zámek opět oplývá svou elegancí, je to dáno také tím, že je opět v královských rukou. Je spravován dědicem francouzského trůnu. Opraven byl také původní vchod známý pod názvem Tour des Minimes. Jeho součástí je obrovská spirálovitá rampa, po které mohli vyjet nahoru plně naložení jezdci na koních nebo povozy. Pokud vystoupáte do věže Cavalierre, otevře se před vámi nezapomenutelný výhled na třpytící se Loiru a ostrov Ile d'Or (Zlatý ostrov).

Amboise - ospalé městečko v srdci Francie

Při prohlídce interiéru nevynechejte královské komnaty Logis du Roi z 15. století. Navštívit můžete také soukromou ložnici krále Jindřicha II., která prošla nedávno celkovou rekonstrukcí. Její interiéry jsou vybaveny dochovaným gotickým a renesančním nábytkem. Klenotem zámku Amboise je však kaple sv. Huberta z 15. století, která je okouzlujícím příkladem plaménkové gotiky. V této kapli se údajně nachází i hrobka Leonarda da Vinciho. Ten přišel do Amboise v roce 1516 na pozvání krále. Na zámku pracoval jako malíř, projektant a architekt. Pro výzdobu přinesl do zámku několik svých oblíbených obrazů, včetně Mony Lisy. František I. ubytoval da Vinciho v nedalekém zámečku Manoir di Clos-Lucé, kde si dnes můžete prohlédnout jeho pokoje. Pod ochranou Františka I. strávil umělec poslední roky svého života. Manoir di Clos-Lucé byl se zámkem Amboise propojen podzemním tunelem.

Za návštěvu jistě stojí muzeum věnované technickým nákresům a experimentům Leonarda da Vinciho. Jako jedna z mála výstav věnovaných tomuto všestranně nadanému člověku, neukazuje ta v Amboise jeho umělecká díla, nýbrž prezentuje jeho nejslavnější vědecké úspěchy a výsledky. Na zahradě v Clos-Lucé je k vidění dvanáct obrovských strojů a třicet dva rozměrných průsvitných pláten reprodukujících Leonardovy malby a kresby. Modely strojů byly konstruovány inženýry firmy IBM podle da Vinciho skic. Jde o perfektně fungující systémy létajících strojů, pracovních nástrojů a vodovodních systémů, které jsou dokladem toho, jak moc da Vinci předběhl svou dobu. Dnešní návštěvníci si tak mohou prohlédnout například zvedací most, kolesový parník či fungující barometr. Zámek Amboise obklopují překrásně upravené zámecké zahrady, které hýří nejrůznějšími barvami a tvary.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Tignes – lyžování na svazích ledovce
Carcassonne - výlet do 13. století
Paříž - bez rozdílu vyznání
Pylská duna
Pařížský Panthéon

Článek byl zobrazen 26 467 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie