Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Biot – výletní místo na jihu Francie

Svými sklárnami a také krásným zachovalým centrem z 16. století se proslavilo jihofrancouzské městečko Biot. Je oblíbeným výletním místem dovolenkářů užívajících si nádherných pláží Azurového pobřeží. Ti alespoň na jeden den vymění přeplněné pláže, palmy, mořský vánek a azurové moře za poznání historie a francouzských tradic.

Ještě před rokem 1950 byl Biot nepříliš známou hrnčířskou vesnicí, v níž se usadil malíř Fernand Léger (1881 – 1955). Ještě před svou smrtí si jižně od vesnice zakoupil pozemek, na němž si chtěl vybudovat ateliér a vytvářet keramické sochy. Už to ale bohužel nestihnul a tak jeho manželka Nadia založila na tomto místě Musée National Fernand Léger, které je památkou na malířův život a dílo. Muzeum vystavuje většinu umělcových děl, od impresionistických prvotin až po velká a odvážná plátna z 20. a 30. let minulého století, která byla namalována ve stylu machine art. Celkem je v tomto biotském muzeu dnes k vidění 348 originálních Légerových prací, včetně mozaik, soch, olejomaleb a skic.

Až v roce 1956 se do městečka dostalo sklářství, které jej následně velmi proslavilo. Jako první byla pod starým městem postavena sklárna Verrerie de Biot. Tuto továrnu otevřel společně s jedním foukačem a jedním sklářským dělníkem francouzský hrnčíř a inženýr Eloi Monod. Jeho cílem bylo vzkřísit staré umění foukání skla v oblasti Provence a to se mu opravdu podařilo. Dnes má tato sklárna na 70 stálých zaměstnanců a zabývá se především výrobou skleněných předmětů z barevného skla, které je doplněno malými bublinkami. Těmto skleněným výrobkům se zde říká „verre à bulles“ a jsou v Biotu velmi populární.

Během návštěvy některé z místních skláren stojí za pozornost muži oblečení jen v krátkých kalhotách, jak vyfukují horké skleněné koule do těch nejúžasnějších tvarů. V místních obchodech si pak každý může zakoupit finální výrobek. Kdo by měl zájem, může se vydat do sklárny na placenou prohlídku s průvodcem a seznámit se s historií i současností biotského sklářství. V oblasti se kromě Verrerie de Biot nachází ještě několik menších skláren. 

Turisticky velmi přitažlivá je také středověká čtvrť rozkládající se na kopci. Hlavní městskou „tepnou“ je ulice rue St.-Sébastien, která je lemována řadou obchůdků plných, jak jinak, než sklářských výrobků. Milovníci historie by si neměli nechat ujít prohlídku Musée d´Histoire et de Céramique Biotoises, v němž jsou vystaveny dávné kostýmy a nejrůznější domácí keramické nádobí, kterým se město v minulosti proslavilo. Ulice rue St.-Sébastien ústí na náměstí Place des Arcades, které je, jak je z názvu zřejmé, obklopeno lodžiemi. Autory těchto lodžií jsou Italové, kteří se v Biotu usadili po morové epidemii nazývané Černá smrt. Dominantou náměstí je však kostel, jehož interiér zdobí krásné oltářní obrazy od Louise Bréi a Giovanniho Canavesia.

- jap -

Předchozí čláky z Francie:
Bordeaux - vznešený domov nejznámějšího červeného vína 
Saint–Malo - nedobytná pevnost a cíl turistů   
Údolí zámků, vína a požitků 
La Montagnette – krajina vonící tymiánem 
Moustiers-Ste-Marie - vesnice mezi horami 

Článek byl zobrazen 8 083 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie