Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Paříž - Musée d´Orsay

Jedno z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších muzeí Paříže leží na levém břehu řeky Seiny. Každoročně sem přijíždí tisíce turistů obdivovat jednu z nejucelenějších sbírek impresionistických děl na světě. Musée d´Orsay byste proto neměli při své návštěvě francouzské metropole opomenout ani vy.

Podobně jako známá Eiffelova věž, i budova, ve které dnes sídlí muzeum, byla postavena v době konání světové výstavy v Paříži roku 1890. Očekávaná vysoká návštěvnost byla dobrou záminkou ke vzniku nového nádraží, jež bylo ve své době vůbec prvním elektrifikovaným nádražím na světě. Svými šestnácti nástupišti zajišťovalo vhodné zázemí pro přijíždějící z venkova a dalších francouzských měst na trati Paříž - Orleans. Poslední dálkový vlak však vjel do Gare d´Orsay v roce 1939 a od té doby sloužil terminál pouze pro příměstské spoje, až zde provoz zcela utichl. Dodnes je však původní účel budovy patrný, a to nejen díky několika secesním nádražním hodinám, dominujícím severnímu průčelí stavby. V roce 1978 bylo Gare d´Orsay zaneseno na seznam národních historických památek. Avšak ještě o rok dříve se francouzská vláda rozhodla přeměnit bývalé nádraží na muzeum. To bylo otevřeno v roce 1986 za účasti tehdejšího prezidenta Francoise Mitteranda.

V Musée d´Orsay jsou vystavena především díla, pocházející z druhé poloviny 19. století. Ta sem byla převezena jak z nedalekého Louvru, z muzea Jeu de Paume, zaměřeného na období impresionismu, tak i ze sbírek moderního umění, dnes umístěných v Centre Georges Pompidou. I v současné době je však kolekce pravidelně rozšiřována. Vedle darů od mecenášů umění je na tyto účely vyhrazen zvláštní fond, na který je odváděno 20 procent z každé zakoupené vstupenky.

Celá expozice je rozdělena do tří poschodí. Přízemí je vyhrazeno umění z období 50. a 60. let 19. století, a tak zde můžete obdivovat díla Alexandra Cabanela, Edgara Degase, Edouarda Maneta, Pierra Augusta Renoira a mnoha dalších. Prostřední patro je zaměřeno  na období symbolismu. Nechybí zde rozverné obrazy španělského malíře Antonia Gaudího, Maurice Denise, Gustava Klimta, tajemného Edvarda Muncha, ani nádherné sochy z dílny Augusta Rodina. Poslední třetí patro uchovává rozsáhnou impresionistickou a post-impresionistickou sbírku, která patří k tomu nejkrásnějšímu, co ve zdejších prostorách můžete vůbec spatřit. Vedle sebe jsou díla od takových umělců jako je Claude Monet, Paul Cézanne, Paul Signac, Henri Matisse, Camille Pissaro, Vincent van Gogh či Georges Pierre Seurat. Na prohlídku muzea si vyhraďte minimálně půl dne a pokud se budete cítit vyčerpáni, můžete si odpočinout v muzejní restauraci, která je situována v nejvyšším patře.

Muzeum je otevřeno denně, mimo pondělí, a to od 9.30 do 18 hodin. Každé úterý jsou návštěvní hodiny prodlouženy až do 21.45 hod. Vstupné stojí 7.50 euro, pokud přijdete dvě hodiny před zavírací dobou, zaplatíte pouze 5.50 eur. Každou první neděli v měsíci je vstup na expozici zdarma. Toho však využívá mnoho návštěvníků, a tak pokud si skutečně chcete zdejší umělecké skvosty vychutnat, doporučujeme sem zajít raději ve všední den.

Autor: Kateřina Maňasová

Předchozí článek z Francie:
Normandie - nejen druhá světová válka...
Méty - zelené město ozářené „Boží lucernou“
Francouzská Polynésie - ráj na Zemi
Saint-Tropez - nejslavnější četnická stanice
Eiffelova věž - nezaměnitelný symbol Paříže

Článek byl zobrazen 7 589 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování ve Francii

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit ve Francii. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko
Zájezdy do Francie